Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Birçok ünlü de uçak korkusu yaşıyor. Seyfi Dursunoğlu, Beyazıt Öztürk, Mustafa Denizli, Muhammed Ali Clay, Woody Allen ve Michael Jackson da sizin gibi bu fobiyle savaşanlardan...

Emrah
Uçak korkusu bulunan Emrah, "Bir yere seyahat etmeden iki gün önce korkusu başlıyor. Dua ede ede biniyorum ve uçaktan ininceye kadar dualara devam ediyorum" diyor.

Bergüzar Korel
Güzel oyuncunun da en büyük korkusu uçak. Mümkün olduğunca her yere otomobille gidiyor. ABD'ye giderken de, korkusunu yenmek için kokpite giriyor.

Perihan Savaş
Usta oyuncu, "Uçak korkumu yenmeye çalışıyorum. Bu yüzden gitmek istediğim yerlere gidemiyorum. Kara yoluyla da çok uzak oluyor. Umarım bu korkumu yenerim" diye konuşuyor.

Emin Çölaşan
Uçak fobisi çok yazıldı, bu nedenle çok eleştirildi. "Gazeteci koltuğunda oturmaz, uçağa binmeyen gazeteci olur mu?" diye pek çok kere suçlandı. Ama o da bu fobisinden kurtulamıyor. Bu nedenle Uzakdoğu ve Amerika'ya hiç gitmediği söyleniyor.

Tedavi olan 100 kişiden 80'i uçakları sevmeyi öğreniyor

* Uçuş fobisi için kimler tedaviye geliyor?
Şiddetli türbülans nedeniyle fobisi gelişenler, işi nedeniyle sık sık seyahat etmesi gerekenler, 'Yeter artık' diyen fobikler, etraftan utanan, mazereti kalmayan fobikler, fobisi nedeniyle işinde yükselemeyenler tedaviye geliyor.

* Bu fobi tam olarak tedavi ediliyor mu?
Tedavi tamamen bireyseldir. Başarı; fobinin şiddeti ve kişinin kişilik yapısı, deneyiminin olup olmaması, tedavi ekibinin profesyonelliği gibi parametrelere bağlıdır. Başarı şansı yüzde 80'dir.

* Fobisi olan kendini uçağa binmeye zorlayarak iyileşebilir mi?
Her uçuş fobisi olan bunu yapamaz. Yapabilenler 'sistematik duyarsızlaştırma' dediğimiz olayı gerçekleştirmiş olarak bunu başarabilirler. Kişinin kendisinin bunu yapması önemlidir.