Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Uçuş korkusu yaşayan insanlara özel programlar öneriliyor. Örneğin, THY'nin programları bir hafta sürüyor. Ama bu kadar vaktiniz olmayabilir. Üstelik bunun için bir ücret ödemek istemeyebilirsiniz. Bu durumda uçuş korkunuzu kendi kendinize yenmek için şunları yapabilirsiniz:
* Korkularının nedenlerini analiz edin.
* Neye ihtiyacınız olduğunu saptayın.
* Uçak ve uçuş güvenliği, teknik bilgiler konusunda araştırma yapın.
* Düzenli spor yapın, masaj yaptırın.
* Bol bol gülün, mizahla uğraşıp gevşeyin.
* Kaygı yapıcı çay, kahve, kolalı içeceklerden uzak durun.
* Gevşetici melisa, papatya, ıhlamur, rezene çayları için.
* Sevgiye, dostluğa, paylaşıma önem verin.
* Ölüm gerçeğiyle yüzleşin. Ölümün yeni bir yaşama doğuş anlamına geldiğini içselleştirin. Tıpkı anne karnındaki bebeğin doğumla o hayatını bitirip (ölüp), dünyada yeni bir hayata doğması gibi
* Yoga veya meditasyon yapın, dua edin, tevekküllü olun, olumlu kadercilik anlayışını pekiştirin.
* Asla aşırı alkol almayın.
* Aşırı stresli yaşamınızı gözden geçirip, huzurlu bir yaşamı tercih edin. Bütün bunlara rağmen olmuyorsa, hiç düşünmeden psikiyatristlere müracat edebilirsiniz.

Bu korkunun ilacı var

* Uçak korkusu çoğu kişinin, özellikle de işadamlarının hayatını zindana çeviriyor ve işlerini engelliyor. Özellikle işadamları için, uçuş sırasında rahatlamalarını sağlayacak ama uçaktan inince performanslarını etkilemeyecek bir ilaç ya da iğne var mı?
Böyle ilaçlar var. Zaman zaman işadamlarına, hacca gideceklere ya da değişik nedenlerle seyehat edeceklere acil durumlarda ilaçla yardımcı olunuyor. Bu konuda doktorlarına danışabilirler.

En güvendiğiniz kişiyle uçun
* Uçuş korkusu yaşayan insan kiminle uçmalı? Ailesinden biriyle mi, yalnız mı, uçaktan kendisi gibi korkan biriyle mi, yoksa hiç uçak korkusu olmayan biriyle mi?
En çok güvendiği, yardım alabildiği, kendisini anlayan, seven, korkusunu saygıyla karşılayan ve onu küçümsemeyen, eleştirmeyen biriyle uçması en doğrusudur. Uçuş korkusunu yenmiş birisi de iyi bir destek olabilir.

'Çarpmaya hazırlıklı olun' denir mi?
* Uçak kalkmadan önce 'çarpmaya karşı hazırlıklı olun' uyarıları fobiyi tetiklemiyor mu?
Kaza ve felaketi hatırlatan her türlü anons, fobiyi tetikleyebilir. Gerçekten bir tehlike varsa; ses tonu çok naif, rahatlatıcı ve güven verici bir görevli, sakin sakin doğru bilgiler vermeli. Yolculara nasıl davranmaları gerektiğini söylemeli.

Hosteslerde fobi olur mu?
* Uçuş ekibinde, pilotta ya da hosteslerde uçuş fobisiolur mu?
Olabilir... Ciddi kaza atlatmış bazı hostesler ve pilotların görevlerini bıraktığını biliyoruz. Benim de bu tür, kaza nedeniyle fobisi oluşan biriki hostes hastam olmuştu.