E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat

Ramazanda sağlık

Ramazan ayı süresince özellikle kalp ve mideyle ilgili kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Dolayısıyla oruç tutarken mide veya kalp rahatsızlıklarından korunmak istiyorsanız Ramazan ayı boyunca ağır yiyecekler tüketilmemeye, bol sıvı alımaya ve ağır sporlar yapılmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
ORUÇ TUTMAK KALBİ VURUYOR
Kalp hastaları oruç tutabilirler mi? Oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerekir? Sürekli ilaç kullanan kalp hastalarının Ramazan süresince ilaçlarını nasıl almaları gerekir? Ramazan'da hangi durumlar kalp hastalarını kötüleştirir? Hangi durumda doktorlarına başvurmaları gerekir?

Ramazan ayında kalp hastalarının durumlarına ilişkin bilgi veren Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oya Yüksel, kalbin yükünü artırıcı ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, kalp ve tansiyon hastalarının düzenli ilaç kullandıkları için mutlaka doktora danışmaları gerektiğini söyledi. Dr. Oya Yüksel, tüm dünyada Ramazan ayında kalp hastalıklarından ölümlerde artışların olduğuna da dikkat çekerek, uzun ve sıcak günlerden dolayı kullanılan ilaçların etkilerinin artabileceğinden bayılma ve şoka kadar giden sıvı kayıplarının olabileceğini belirtti.

DOKTORUNUZA BAŞVURUN
Kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı ve kontrol altında olmayan yüksek tansiyon hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Hastalığı olanların Ramazan'da oruç tutup tutmalarına karar verebilmeleri için, mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Hastaların oruç tutup tutamayacakları hastalıklarının türüne, ciddiyetine, tedavi için uygulanan hayat tarzı değişikliklerine (sıvı, tuz kısıtlaması gibi) ve ilaç rejimine göre doktorları ile görüşülerek değerlendirilmelidir.

Kalp hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kapak hastalıkları veya ritm bozuklukları gibi çeşitli hastalık gruplarından oluşmaktadır. Oruç tutma açısından değerlendirmede en önemli faktörlerden biri hastalığın gidişatıdır. Hastalığın stabil (kararlı, değişmez) olduğu hastalar, doktoru ile görüşülerek tedavide kullanılan ilaçların sahurda veya iftarda alınacağı değerlendirilerek ve diyeti hakkında görüşülerek oruç tutulabilir. Genel olarak durumu stabil olmayan kalp yetersizliği ve kalp damar hastaları ve kontrol altında olmayan yüksek tansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalı olabilir.

KALP-DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUR
Ramazan ayında iyi huylu kolesterol HDL'ni artar, kötü huylu kolesterol LDL'nin de azalır. Oruç tutan hastalarda yapılan çalışmalarda LDL kolesterolün (kötü huylu kolesterol) azalıp, HDL kolesterolün (iyi huylu kolesterol) arttığına dair çeşitli yayınlar bulunmaktadır. Bu sonuçlara göre oruç tutmanın damar sertliği hastalarına olumsuz etkide bulunmadığı veya koruyucu şekilde etki gösterdiği söylenebilir. Bazı çalışmalarda yüksekliği kalp-damar hastalığı riskini arttıran homosistein seviyelerinde azalma gözlenmiştir. Bunun sonucu olarak orucun kalp-damar hastalıklarından koruyucu olduğu söylenebilir.