Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Spor yapan diyabet hastaları vücutlarında oluşan sıvı kaybına karşı ne yapmalılar?
Sıvı ve elektrolit kaybına karşı su tüketimlerini artırmalıdırlar. Egzersiz öncesi, egzersiz sırasında ve sonrasında bol su içmeleri gerekir. Terlemeyle kaybettikleri sodyum ve potasyumu ise beslenme programlarında potasyum içeriği zengin (portakal, mantar, brokoli, ıspanak, kayısı vb.) besinlere yer vererek ve spor sonrası bir bardak az tuzlu ayran veya bir bardak mineralli maden suyu içerek karşılayabilirler. Şeker kontrolünü sağlamak içise hekiminiz ve diyetisyeniniz ile egzersiz planınızı değerlendirmelisiniz. Egzersiz öncesi ve sonrasında bazı gıdalarla takviye yapılması önerilebilir.

İlaç gibi etkili yiyecekler
Diyetisyen Melis Baban, diyabet hastaları için yiyecekleri değerlendirdi:

* Sebzeler: Diyabetli bireylerin bol sebze tüketmeleri çok faydalıdır. Sebzeler hem düşük kalorili ve çeşitli vitaminler açısından zengin, hem de yüksek posa içeriği olan doyurucu besinlerdir. Diyet posası midenin boşalmasını geciktirip, barsaklarda geçiş zamanını uzatarak karbonhidratların emilimini yavaşlatır, böylelikle kana glikozun (kan şekerinin) yavaş karışmasına yardım eder. Bu nedenlerle her öğününüzde tabağınızın yarısını mutlaka sebze ve yeşilliklerle doldurun. Yalnız nişastalı sebzeleri ( patates, yer elması, bezelye, mısır, havuç vb.) ölçülü tüketin.

* Meyveler: Meyveler vitamin, posa, antioksidanların ve meyve şekerinin doğal kaynaklarıdır. Porsiyon ölçülerine dikkat edin.

* Kurubaklagiller: Kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi gibi kuru baklagiller iyi posa kaynaklarıdır, aynı zamanda kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengin besinlerdir. B ve E vitamininin de zengin kaynaklarıdır. İçerdiği bu besin öğeleri bakımından özellikle haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

* Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar kalp hastalıklarına karşı koruyan iyi türde yağ asitleri içerir. Magnezyum ve posa içeriği de zengin olan bu gıdalar, kalori ve yağ oranı yüksek olduğu için fazla miktarda tüketilmemelidir.

* Balık: İyi bir protein kaynağı olan balık, Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega- 3 yağ asitleri; kan pıhtılaşmasını, kalp atım ritminin bozulmasını, iltihaba bağlı hastalıkların gelişmesini önler, trigliserit ve kolesterol düzeyini düşürür, kan basıncını azaltır, retina ve beyin gelişiminde rol oynar. Diyabetli bireyler; özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, somon, ton ve sardalya gibi balıkları haftada 2-3 kez tüketmeye özen göstermelidir.