Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
İyi tedavi edilmezse, diyabet kadınlarda seksüel isteksizlik ve orgazm güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir.
* Kadınlar hangi durumlarda diyabetten şüphelenmeliler?
Hamileliğinde 20 kilonun üzerinde kilo alan kadınlar ve doğum kilosu 4 kilonun üzerinde olan bebekler ileri yıllarda diyabet açısından riskli gruptur ve ciddi olarak koruma programına alınmaları gerekir. Bu bulguların dışında; durdurulamayan acıkma atakları ve önlenemeyen bir kilo alma sürecine giren kadınlar, diyabetin en erken dönemi olan gizli şeker başlangıcı açısından dikkat etmeliler. Özellikle ailede diyabetli varsa, mutlaka şeker yükleme testi ile kontrol edilmeli.

DEĞİŞTİRİN
* Regl döneminde kadınlar çikolata ve şekere yöneliyorlar. Diyabeti olan kadınlar bu durumdan nasıl kurtulabilirler?
Diyabetli kadınlar; tatlı istedikleri dönemlerde, evde kendilerine tatlandırıcılı tatlılar yapabilirler. Sütlü tatlılar veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Unutulmaması gereken nokta; tatlandırıcılı hazırlansa dahi belirli miktarlarda karbonhidrat içermeleri sebebiyle beslenme programında başka yiyeceklerle değişim yapılarak tüketilmesi gerektiğidir.

* Kadınlarda diyabet cinselliği etkiler mi?
Kadınlarda diyabet sanılanın aksine cinselliği etkilemez. Sadece diyabetin ileri yıllarında ve kötü tedavi edilen nöropati (sinir hasarı) gelişmiş kadınlarda diyabet seksüel isteksizlik, orgazm güçlüğü gibi bulgular yapabilir. Ama günümüzde iyi tedavi edilen hastalarda bu sorun, halk arasında konuşulduğunun aksine, gerçek anlamda çok fazla gözlenmemektedir.

ZAYIFLAYAMAYAN TEST YAPTIRSIN
* Kadınlar diyabetle birlikte kilo alırlar mı?
Klasik düşük kalorili diyet programları ile bir türlü zayıflamayı başaramayan, tekrar hızlı kilo alan kadınların mutlaka diyabet açısından yükleme testi kontrolü yaptırmaları gerekir. Gizli şeker sürecinde, insülin salınımında bir bozukluk nedeniyle öğün aralığı kısalmıştır. Bu nedenle klasik düşük kalorili diyetlerle hastada hipoglisemik atakların kontrol altına alınması mümkün olmaz. Kısa süreli açlık diyetlerini uygulamaya çalışan hastalar, hipoglisemik ataklarla bu diyeti uzun süreli yürütemezler. Bu grup hastalarda öğün aralığı 2-3 saat olarak alınır. Mutlaka üç ana öğünle beraber üç ara öğün içeren sık aralıklı bir diyet planlaması yapılmalıdır. Ara öğünlerde meyve ve beyaz unlu mamullerden kaçınmalı; kepek, çavdar ve yulaf gibi emilimi yavaş karbonhidrat almalıdır.

DİYABET ANNELİĞİ ENGELLEMEZ
* Diyabet hastası olan kadınların hamile kalması sakıncalı mı?
Gerek Tip1 (insülin kullanan) gerekse Tip2 diyabetli kadınların hamile kalmasında bilimsel olarak sakınca yoktur. Fakat özellikle Tip1 diyabetli kadınlarda diyabet süresi uzunsa, bazı testlerin ve kontrollerin yapılması ve değerlendirilmesi gerekebilir. Artık günümüzde yeni tedavi yöntemleri sayesinde diyabet, gebelik için engel bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Ancak diyabete bağlı ağır organ hasarı (göz,böbrek gibi), hastalarda gebelik komplikasyon hızını artırabilir.

* Diyabeti olan annelerin bebeklerinde de diyabet olma riski var mı?
Sanılanın aksine özellikle Tip1 diyabette, anne diyabetli ise çocukta diyabetin görülme riski, babanın diyabetli olması durumunda beklenen riskten çok daha küçüktür. Fakat ister annenin isterse babanın diyabetli olduğu durumlarda, çocukta diyabet görülme oranı yüzde 5'in altındadır. Tip1 diyabette iyi bir insülin ve beslenme tedavisi ile, hiç bir organya da gelişme bozukluğu olmadan sağlıklı bebek dünyaya gelir.

* Hamilelik kadında diyabet yapar mı?
Hamilelik şekeri, tıptaki adıyla 'Gestasyonel Diyabet', sadece hamilelik sürecinde ortaya çıkar. Hamileliğin ilerleyen sürecinde, özellikle tokluk kan şekeri yükselmeleri ile ortaya çıkar. Gebeliğin 27'nci haftasında yaptırılacak basit bir testle tespit edilebilir. Gestasyonel diyabet, yıllar sonra ortaya çıkacak Tip2 diyabetin enerken habercisidir.