SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
  » Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB Komisyonu'nun 2005 yılı Türkiye İlerleme Raporu

AB Komisyonu, Türkiye-AB ilişkileri yanında politik ve ekonomik kriterlerle Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve uygulamaların AB standartları kapsamında değerlendirildiği 2005 yılı ilerleme raporunu açıkladı.



''TÜRKİYE İŞLEYEN BİR PAZAR EKONOMİSİ OLDU''

AB Komisyonu, Türkiye'nin güçlü ekonomik büyümesini, mali yapısını kuvvetlendirerek ve sıkı para politikası uygulayarak daha da hızlandırdığını bildirdi.

2005 yılı İlerleme Raporu'nu açıklayan AB Komisyonu, ayrıca Türkiye'de işleyen bir pazar ekonomisi olduğunu ilk kez kabul etti.

Komisyonu, ekonomik kriterleri analiz ederken, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden övgüyle bahsetti.

Yapısal reformlar yanında gerileyen faiz oranlarının kredileri de tetikleyerek tüketimi canlandırdığı anlatılan raporda, bir önceki yıl yüzde 8.9 olan büyümenin, 2005 yılının ilk yarısında yüzde 4.5'e gerileyerek ''potansiyel büyüme tahminine yaklaştığı'' kaydedildi.

Enflasyonun Eylül 2005 itibariyle yüzde 8 civarında olduğunu hatırlatan rapor, mali disiplinin gücünü koruduğunu, faiz dışı fazla hedefinin desteklendiğini ve kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının düşürüldüğünü belirtiyor.

Raporda Türkiye'nin ithalatının, güçlü ekonomik büyüme, düşen enflasyon, gerileyen faiz oranları ve değerli Türk Lirası nedeniyle, ihracatından daha hızlı arttığına ve bunun da cari açığı büyüttüğüne dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin cari açığını portföy yatırımları ve kısa vadeli banka kredileriyle finanse ettiği kaydedilen raporda, doğrudan sermaye girişinin canlılığını koruduğu ve GSYH'nin yüzde 0.8'ini oluşturduğu ifade ediliyor.

Özelleştirmeler açısından 2005 yılının yüksek gelirle ilerlediği belirtilen raporda, bankacılık ve vergi alanlarında uzun süredir beklenen reformların tamamlanması isteniyor.

Raporda, geçen yıl iyi bir ekonomik performans gösteren Türkiye'nin kişi başına düşen gelirde AB ortalamasına yaklaştığı, bununla birlikte hala alınması gereken uzun bir yol bulunduğu ortaya konulurken, Türkiye'nin İstanbul gibi zengin illeriyle doğudaki bazı iller arasındaki gelir farkının 4 kata kadar ulaştığı hatırlatılarak, gelir dağılımının daha da bozulmasından endişe ediliyor.

Kopenhag Ekonomik Kriterleri açısından yapılan değerlendirmede, ilk kez Türkiye'de işleyen bir pazar ekonomisi olduğunu kabul eden rapor, istihdamdaki artışın işsizlik oranında küçük gerilemelere neden olduğunu, bununla birlikte işsizlik oranının göreceli olarak yüksek kaldığını ifade ediyor.

Türkiye'deki YTL operasyonuna da değinilen raporda ''sorunsuz sağlanan geçişin'' ardından enflasyon baskısı oluşmadığı, sadece bazı hizmet sektörlerinde ''büyük ihtimalle yuvarlamalar nedeniyle fiyat artışları kaydedildiği'' anlatılıyor.

Akaryakıt başta olmak üzere birçok sektörde fiyat serbestleşmesine giden Türkiye'nin bu alandaki reformlarını sürdürmesi istenilen raporda, elektrik sektörü, ''fiyatların maliyetleri yansıtmaktan öte yüksek olması'' nedeniyle örnek olarak gösteriliyor.

''Türkiye'nin her geçen gün daha fazla dışa açılan bir ekonomi'' haline geldiğini vurgulayan rapor, Türkiye'nin ihracatında sanayi mamüllerinin payının yükseldiğini, tekstil ve konfeksiyon sektöründe ise ''düşük işgücü maliyetine sahip ülkelerin rekabet baskısının daha fazla hissedildiğini'' ifade ediyor.

Raporda AB'nin Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğu hatırlatılırken, ''Buna karşın AB ile olan ikili ticaret, ağırlıklı olarak Ortadoğu'daki hızlı büyüyen ülkelerle olan ticaretten daha yavaş artıyor'' deniliyor. Rapor ayrıca Türkiye'ye giren doğrudan sermaye yatırımlarında geçen yıl AB'nin yüzde 74 gibi ezici bir paya sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Raporun ekonomideki genel değerlendirme kısmında ise, Türkiye'nin son istikrar ve reform sürecini kesintiye uğratmadıkça işleyen pazar ekonomisine sahip olarak kabul edileceği kaydediliyor.

AB Komisyonu ayrıca Türkiye'nin AB içindeki rekabet baskısına ve pazar güçlerine dayanabilmesi için kararlı yapısal reformları sürdürmesini istiyor.



 1  2  3  4  5   


DERLENEN HABERLER
AB'den 'kıpırda' uyarısı
AB'den 'kıpırda' uyarısı
Avrupa Birliği Komisyonu, 2005 Türkiye İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklık Belgesi'ni açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun her yıl hazırladığı, 151 sayfadan oluşan 2005 Türkiye...devamı
Gül: "İlerleme Raporu" memnuniyet verici
Gül: "İlerleme Raporu" memnuniyet verici
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Komisyonu'nun dün açıkladığı İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB), öncekilere göre çok daha dikkatli bir dilin...devamı
Rehn: "Türkiye'nin değişim hızında yavaşlama var"
Rehn: "Türkiye'nin değişim hızında yavaşlama var"
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nu açıkladı. AB, Türkiye'deki reform hızının 2005'te yavaşladığını, ilerlemeye rağmen uygulamanın hala...devamı


SOLİ ÖZEL
Avrupa'ya nasıl konuşmalı?
ERDAL ŞAFAK
AB merkezinden Avrupa'ya bakış
MUHARREM SARIKAYA
Vakıflar ve dini azınlıklar...
Nükleer dosyası
AB ülkeleri yenilenebilir enerjiye özellikle rüzgâra yüklenirken, Türkiye'de rüzgâr projeleri çantalarda...
Aşka dair ne varsa
14 Şubat sevgililer günü'ne hazır mısınız? O çok sevdiğiniz kişiye bir hediye aldınız mı? Eğer cevabınız...
Doğalgaz krizi
Doğalgaz krizi sanayide şimdilik atlatıldı... Ancak Topbaş, halkı tasarrufa çağırdı: Radyatörü...
Üç kişi donarak öldü
Kayseri, Ağrı ve Denizli'de 3 kişi donarak öldü. Ağrı'da hava sıcaklığı gece eksi 31 derece olarak...
50 soruda öldürücü virüsten korunmanın yolları
Kuş gribiyle ilgili merak ettiğiniz soruları bu konuda Türkiye'nin en uzman doktorlarına danıştık.
Kurban Bayramınız kutlu olsun
10-14 Ocak 2006 tarihleri arasında kutlayacağımız Kurban Bayramı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi,...
2006’da neler olacak?
Yıldızlar Kraliçesi Filiz Özkol burçların yeniyıl falına baktı. Duygu dolu Balıklar burçlar aleminin belki de...
Irak'ta seçimler
Irak'ta 15 Aralık 2005 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 30 Ocak seçimlerine oranla özellikle Sünni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu