Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İş garantili vakıf üniversiteleri

Vakıf üniversitelerinin sayısı 31’e, bu üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı da 140 bine ulaştı. İş bulma olasılığı yüksek olan programlara öncelik veren vakıf üniversitelerinin yıldızı giderek parlıyor...
ÖSS (Öğrenci Seçme Sınava) sonuçları açıklandı. Sınav stresinden kurtulan öğrenciler şimdi de meslek ve üniversite seçimi kaygısı yaşıyor. Çünkü bu aşamada yapılacak tercihler, öğrencilerin sadece üniversite eğitim süresini değil bütün yaşamını etkiliyor. İşte bu nedenle sınava giren yüz binlerce öğrenci şu sıralar önemli bir dönüm noktasında...

Biz de bu zorlu seçim yükünü biraz olsun hafifletebilmek amacıyla farklı alternatifleri araştırıyoruz. Üç haftadır ABD ve Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki cazip üniversite seçeneklerini inceliyoruz. Bu hafta da ülkemizdeki vakıf üniversiteleri mercek altına almaya karar verdik.

Vakıf üniversiteleri, devlet üniversiteleri tarafından karşılanması giderek zorlaşan yükseköğretim yükünü kısmen de olsa karşılıyor. Bu üniversitelerin önemli bir bölümü, büyük kentlerin çevresinde kendilerine ait bir kampüslere sahip. Ancak sayıları az da olsa bir bölümü kent merkezlerindeki kiralık binalarda faaliyet gösteriyor.

Kamuoyunda, düşük puanlı öğrenci aldıkları için vakıf üniversitelerinin iyi yetiştirilmemiş mezunlar verme olasılığının yüksek olduğundan kaygı duyuluyor. Bir diğer önemli sorun da önemli bir bölümünün henüz kurumsallaşamamış olması. Bazılarının kurucuları, vakıf üniversitelerini bir kamu kurumundan ziyade kendi "şirketi" gibi görebiliyor. Ancak uzmanlara göre, köklü bir geçmişe sahip olmamalarına rağmen vakıf üniversitelerinin en azından bir bölümü bugün oldukça iyi bir konumda.

Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi, 1984 yılında kurulan ve 1986-87'de eğitime başlayan Bilkent Üniversitesi oldu. Onu, 1992 yılında kurulan Koç Üniversitesi ve 1994'te kurulan Başkent Üniversitesi izledi.

Vakıf üniversitesi sayısı hızla artarak 2008'de 31'e yükseldi. Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde örgün öğretim gören öğrenci sayısı da 140 bine yaklaştı. Bu arada, halen YÖK'te (Yüksek Öğretim Kurumu) onay bekleyen 16 üniversite ve 11 meslek yüksek okulu başvurusu olduğunu da belirtelim.

Vakıf üniversitelerinde açılan lisans ya da ön lisans program türlerine bakıldığında, mezuniyet sonrası iş bulma olasılığı yüksek olanlara öncelik verildiği görülüyor...