Geldi, gelecek derken en güzel mevsim geldi. Toprak kokar bu mevsim, baharat kokar, çiçek kokar. Küçük fesleğen yapraklarından yükselen kokular sarar mutfağımızı. Güneşi hisseden nane, coşkuyla çoğalır balkonumuzda. Ve çiçek verir bahçemizdeki limon ağacı... Kızarır minik çilekler mahçup mahçup. Bahar önce ruhumuza işler, sonra burnumuzda tüter ve sofralarımızda yerini alıp damağımızda iz bırakır. Canlanan doğanın sunduğu sebzelerden, meyvelerden ve baharatlardan nimetlenmek de bize düşüyor. Bahar sofralarında özellikle taze sebzelere yer açmak için dolduralım sepetimizi enginarla, baklayla, yabani otlar baharatlarla... Uykuda kalmış tariflere taze gözlerle bir kez daha bakalım, yeniliklere merhaba demenin keyfini çıkartalım. Lucca'nın mutfak direktörü Pelin Çakar,
Hillsider dergisi için üç özel tarif hazırladı.
Limon çorbası (7-8 kişilik)
2 soğan (küp doğranmış)
2 diş sarımsak
3 kabak
1 havuç
1 patates
2 sarı dolmalık biber
3-4 bütün limon
Yarım taze zencefil
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
200 ml (1 su bardağı) beyaz şarap
1 tatlı kaşığı toz şeker
Sebze veya tavuk suyu
Riviera zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı
Öncelikle soğanı zeytinyağında soteleyin. Rendelenmiş iki diş sarımsağı ekleyip sarımsağın yanmamasına dikkat ederek küp doğranmış tüm sebzeleri ekleyip, 5-6 dakika kavurarak terletin. 200 ml beyaz şarap ekleyip alkolü uçana kadar pişirin. Tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde sebze veya tavuk suyu ilave edip, aroma vericileri ekleyin. Bu aşamada kabukları soyulmuş 40 gr zencefili ve üç bütün limonu tencereye ekleyip sebzeler pişinceye kadar karışımın içinde tutun. Baskın bir sarı rengi vermek için toz zerdeçalı bu aşamada ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirip ara ara tadını kontrol edin. Limon çok ekşiliğini geçirmeye başladığı zaman içinden alabilirsiniz. Bir kaşık toz şeker ekleyip asit dengesini ayarlayın. Son aşamada limon ve zencefili içinden alıp çorbayı blender'dan geçirin. Tekrar tadına bakarak tuz ve limon suyu gibi aromaları da ekleyip çorbayı tamamlayabilirsiniz.
Izgara kayın mantarı
1 paket (200 gr) kayın mantarı
1-2 diş sarımsak
Kuru kekiktaze kekik
Maydanoz
Tuz
Riviera zeytinyağı
Hazırlanışı
Kayın mantarını yağ, tuz ve baharatlarla aromalandırıp, ızgarada veya harlı ateşte bir tavada pişirin. Servis ederken üzerine taze kekik dalları veya sebze filizleri ekleyin.
Izgara taze enginar
1 adet enginar
1/2 adet avokado
4-5 adet taze bakla içi veya bezelye
Dereotu
Limon
Tuz
Sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Enginarı önce limonlu suda haşlayın. Soğuduktan sonra yağlayıp ızgarada iz verin. Sızma zeytinyağı, tuz ve limon ile birlikte karıştırıp servis tabağında avokado dilimleriyle birlikte dizin. Üzerine dekor olarak taze dereotu, limon rendesi ve bakla taneleri ekleyip servis edin.