X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Önce bir Türk kadınına sonra Türk yemeklerine âşık oldu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Önce bir Türk kadınına sonra Türk yemeklerine âşık oldu

  • Giriş Tarihi: 16.6.2013

İstanbul'da beş yıldızlı bir otelin executive şefi olan ABD'li Manuel Evan Sotomayor, beş yıldır Türkiye'de yaşıyor ve bir Türk ile evli. Önceleri rakıdan nefret eden şefin artık en büyük zevklerinden biri ve rakı-meze keyfi yapmak

New York'un meşhur aşçılık okulu Culinary Institute of America'da eğitim alan 1977 doğumlu genç şef Manuel Evan Sotomayor, 12 yıl boyunca Amerika'da çok iyi restoranlarda çalıştıktan sonra bundan beş yıl önce Türkiye'ye geldi. Ve hiç aklında yokken önce bir Türk kadınına, ardından da Türk yemeklerine âşık oldu. Şu an Renaissance İstanbul Bosphorus otelinin executive şefliğini yapan Sotomayor, ilk geldiğinde rakıdan nefret etmiş ama artık en büyük zevkleri arasında rakı-meze keyfi yapmak, Ortaköy'de kumpir ve döner yemek yer alıyor... Şefle hoş bir yemek muhabbeti yapıp ilginç bilgiler aldık...
- Eşinizle nasıl tanıştınız?
- Swissotel'de çalıştığım dönemde eşim de orada çalışıyordu, orada tanıştık. Önce arkadaştık, bir yıl sonra flört etmeye başladık.
- Türk yemeklerini çok seviyormuşsunuz. Peki önce Türk kadınına mı Türk yemeğine mi âşık oldunuz?
- Tabii ki önce karıma, sonra sohbetlerinize, sonra da yemeklerinize âşık oldum. Şimdi eşim hamile, sekiz aylık.
- Beş yılda Türk mutfağını iyi tanımışsınızdır. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Dünyada Türk yemeği deyince akla pide, döner, kebap geliyor genelde ama aslında burada özellikle taze balık ve taze soslar muhteşem bence. Daha önce de bir Urfalı şefle çalıştım ve onun sayesinde başka yerel tatları keşfetme şansım oldu. Ve dünyadaki algıyla benim deneyimlediğim Türk mutfağının bambaşka olduğunu gördüm. Benim okuduğum üniversitede zamanında Akdeniz mutfağı ya da Türk mutfağı gibi bir şey öğretmediler. Benim ileriki dönemlerde hedeflerimden biri de, Batı'da Türk mutfağının gerçek yüzünü öğretebileceğim bir ortam bulmak. Çünkü bu mutfak, dünyada keşfedilmemiş bir cevher gibi. Bir kere çok çeşitli bir mutfak. Ben beş yıldır buradayım ve her gün farklı bir lezzet keşfetme şansı buluyorum. İyi yapılmış bir çiğ köfte bile bence başlı başına muhteşem bir lezzet. Ama tabii burada bahsettiğim turistik yerlerde bulunabilen imam bayıldı, taze fasulye, humus, ezme, haydari gibi klasik yemek ve mezeler değil. Daha farklı noktalardaki yerel tatlar.
- Nasıl keşfediyorsunuz yerel Türk yemeklerini?
- Şu an eşim hamile olduğu için pek gezerek keşfedemiyorum. Ama eşim sürekli yeni tarifler dener, kitaplardan, internetten farklı yöresel lezzetler keşfedip yapar. O sayede de yeni tatları deneyebiliyorum.
- En sevdiğiniz yemek nedir?
- Eşimin yaptığı sosyete mantısı. Meze de çok seviyorum. Buraya ilk geldiğimde bir yıl kadar rakıdan gerçekten nefret ediyordum çünkü anasonun kokusu dayanılacak gibi değildi benim için. Ama şu anda rakımla, mezelerimle, acılı şalgam suyum, beyaz peynir ve kavunumla kendi soframı kurar, içerim.
- Bayağı bir Türkleşmişsiniz yani!
- Evet (Gülüyor). Ve yoğurt... Amerika'da ve Avrupa'da yoğurt genellikle meyveli yenir. Ama burada ben sarımsaklı yoğurtla tanıştım ve bayıldım. Yoğurdun bu kadar farklı varyasyonlarla kullanılabileceğini burada gördüm.
- Renaissance otelinin restoranındaki menüde 'Tex-mex börek' diye bir yemek gördüm. Baklava hamuruyla yapmışsınız. Böyle Türk mutfağından malzemeleri, Batı mutfaklarından yemeklerde kullanıyor musunuz?
- Evet. Örneğin beğendinin yerine polenta denilen sosu kullanabilirim. Bu bir çeşit mısır ezmesi. Polenta kullanılan bir yemekte de beğendi kullanabilirim. Mesela kuzu incikte beğendinin yerine mısır ezmesini alabilirim. Quesadilla'da ise salsa sos kullanmak yerine beğendi ya da haydari tercih edebilirim. Çin mutfağında domuz kaburgası çok kullanılır mesela. Orada da onun yerine kuzu kaburgası koyulabilir. Daha önce çalıştığım yerlerde yaptım bunları.

Hawaii mutfağından seçmeler
- Burada yaptığınız çok değişik makarnalar varmış...
- Evet. Bunlar İtalyan tipi makarnalar değil. Çok daha farklı makarnalar. Deneysel makarnalar yani. Mesela bir makarnamızda yosun var. Ama hamurunda yosun var. O makarnayı Japonların miso sosuyla, taze salatalık ve ızgara somonla hazırlıyorum. Başka bir makarnanın hamurunda fesleğen var...
- Türkiye'de yanlış bilinen şeyler gördünüz mü dünya mutfaklarına dair?
- Evet. Mesela salsa deyince burada genellikle domatesli salsa sos anlaşılıyor ama aslında çok farklı salsa soslar var. Ananas salsa, mango salsa, mısır salsa gibi... Avokadolu soslar mesela, hep Meksika'ya özgü bilinir. Halbuki orijinal Meksika mutfağında avokado pek yoktur. O aslında Tex-mex denilen, Amerika'daki Meksika ve Texas mutfaklarının karışımı olan mutfağın örneğidir. Eylül dönemiyle birlikte burada çeşitli dünya mutfaklarından örnekler sergilemeye başlayacağız her ay. Tex-mex mutfağı, Hawaii mutfağı, Brezilya mutfağı...
- Hawaii mutfağında neler var?
- Balıklı, taze meyveli yemekler. Çok taze malzemelerin kullanıldığı bir mutfak bu.
- Balıkla meyve bir arada kullanılıyor mu peki?
- Tabii. Mesela chevice var. Çiğ balıkla ya da çiğ deniz ürünleriyle yapılıyor. İçine misket limonu suyunun yanı sıra ananas gibi meyveler de konabiliyor. Bunları burada yapacağız. Ben üniversitede okuduğum dönemde Hawaii'de bir süre kalıp bu yemekleri tatma ve yapma şansım oldu. O tecrübemi burada da kullanacağım.