Her güne bir salata

Giriş Tarihi: 23.6.2013

Yazın yeme-içme alışkanlıkları değişiyor. Sıcak havalarda hafif yemek hem mideyi yormuyor hem de kilo almayı engelliyor. Bunun için pek çok kişi, çareyi salata yemekte buluyor. Biz de haftanın her günü için mevsim sebzeleriyle hazırlanmış hafif salata tariflerini derledik

PAZARTESİ
Pesto soslu, fıstıklı kabak salatası
Malzemeler

3 büyük kabak
2 yemek kaşığı ev yapımı ya da hazır pesto
2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
2 yemek kaşığı kavrulmuş fıstık
Tuz, değirmende çekilmiş karabiber, zeytinyağı

Hazırlanışı

Sebze soyucuyla kabakları ince ve uzun halde dilimleyin. Bir teflon tavaya zeytinyağı koyup kızdırın. Kabakları orta ateşte al dente kıvamına gelinceye kadar 1-2 dakika çevirin. Kabakları salata tabağına yerleştirin, üzerine pesto sos, kavrulmuş fıstık, tuz, karabiber ve rendelenmiş parmesan peynirini ekleyerek servis edin.

SALI
Bulgurlu nohutlu yaz salatası
Malzemeler

1 kase bulgur
Yarım yemek kaşığı deniz tuzu
1 doğranmış kırmızı biber
Tohumları alınmış ve doğranmış bir salatalık
Yarım su bardağı ince kıyılmış dereotu
Üçte bir oranında su bardağı kadar taze dilimlenmiş maydanoz
Yarım su bardağı kadar haşlanmış nohut
2 limonun suyu, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, değirmende çekilmiş karabiber, 1 yemek kaşığı kimyon ve 1 yemek kaşığı da şeker

Hazırlanışı
Bulguru bir kasenin içine alın, üzerine kaynamış su ekleyin. Kaseyi streç film ile örtün ve yarım saat bulgur suyu çekene kadar dinlendirin. Bu sırada soğanları bir kaseye alın ve üzerine soğuk su koyun, 10 dakika bekletin. Bulgur, soğan ve nohutları tuzla birlikte bir kasede karıştırın. Diğer malzemeleri bu kasenin üzerine ekleyin. Tuz, karabiber, şeker, limonu da ekleyerek servis edin.

ÇARŞAMBA
Izgara kuşkonmazlı salata
Malzemeler
2 adet kırmızı soğan
Orta büyüklükte 24 sap kuşkonmaz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Deniz tuzu
Yarım çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı balsamik sirke

Hazırlanışı
Izgara şeklindeki tavayı ısıtın. Bu sırada kırmızı soğanları yarım ay şeklinde dilimleyip, ikiye bölün. Soğanları tavada zeytinyağı ve tuz ile hafif yumuşayıp karamelize oluncaya kadar pişirin, yaklaşık 15 dakika kadar pişirdiğiniz soğanları, iki dakikada bir karıştırın. Isınan ızgaraya, iki kaşık zeytinyağına bulanmış asparagusları koyun. Kuşknomazları önlü arkalı hafif yumuşayana kadar ızgarada pişirin. Piştikten sonra kuşkonmazları ortasından ikiye bölün. Tavadaki soğanların üzerine balsamik ve şekeri ekleyin. Malzemeleri bir salata kasesinde servis edin.

PERŞEMBE
Hafif patates salatası
Malzemeler

4 orta boy taze patates.
2 orta boy domates.
2 sivri biber.
4-5 taze soğan.
1/4 demet maydanoz ve taze nane.
6-7 yeşil zeytin.

Hazırlanışı
Patatesleri yıkayın, tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, süzüp üzerine soğuk su koyun. Domatesleri soyun, çekirdeklerini ayıklayıp, küp şeklinde doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesin, çekirdeklerini boşaltın, halka şeklinde doğrayın. Taze soğanın kabuğunu soyun, püskülünü kesin, yuvarlak doğrayın. Maydanoz ve naneyi ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın. Patatesleri sudan çıkartıp soyun, ince yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Domates, sivri biber, taze soğan, maydanoz, nane ve yeşil zeytini katın, karıştırın. Bir kaseye zeytinyağı, sirke, limon suyu, toz şeker, hardal, sarmısak, pul biber ve tuzu koyun, çırpın ve salataya döküp karıştırın. Bu salataya konserve veya salamura balık, haşlanmış et veya tavuk, küp şeklinde kesilmiş peynir koyabilir, turşu, turp ve marul da ilave edebilirsiniz.


ARKADAŞINA GÖNDER
Her güne bir salata
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz