X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yılbaşına özgü eski lezzetler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yılbaşına özgü eski lezzetler

  • Giriş Tarihi: 29.12.2013

İskoçya'da Hagis, Rusya'da Borç, Japonya'da Soga, İsrail'de ballı elma yeniliyor. Her ülke, yılbaşını kendine has yemeklerle karşılıyor

Adettendir diye her yılbaşı hindiye talim etmekten bıkanlar bence hallerine şükretmeli. Zira eğer Orta Avrupa ülkelerinde olsalar, yılbaşında sofralarını mutlaka domuz etinden yapılmış bir yemek süsleyecekti; en makbul yılbaşı yemeği ise domuz kellesi ya da daha beteri, domuz burnu olacaktı. Domuzun etini yemeyenler de, hiç değilse badem ezmesinden yapılmış domuz biçiminde küçük çörekleri atıştıracaklardı. Yılbaşında herkesin umudu, beklentisi, eski yılda bir türlü ulaşılamayan şeylere kavuşmak. Orta Avrupa ülkelerinde ise domuzun şans getirdiğine inanılıyor. İskoçlar'ın yılbaşı yemekleri de her babayiğidin harcı değil. Onlar da ulusal yemekleri Hagis'i sofralarına getiriyorlar. Hagis, içi ince kıyılmış, bol baharatlı, böbrek, ciğer, yürek gibi sakatatla doldurulmuş bir işkembe yemeği. İskoçlar bunu yutmak için yanında bol bol viski yudumluyorlar.

TATLI BİR YIL İÇİN
Rus halkının ulusal yemekleri Borç çorbası ve Kutya, onların sofralarını yılbaşında da süslüyor. Bilirsiniz, Borç, içine ekşi krema katılmış bir tür lahana çorbasıdır. Kutya ise mutluluk ve başarı getireceğine inanılan, başta buğday olmak üzere diğer hububat ürünleri, bal ve haşhaş ile yapılan bir tür lapa. Yeni yılla ilgili yiyeceklerin bir bölümü yılbaşından önce ve sonra da bir süre yenmeye devam ediyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde yenen, içine kuru meyveler katılmış yılbaşı ekmekleri bunlardan biri. Komşumuz Yunanistan'da, şans faktörünü artırmak amacıyla bu ekmeklerin içine bir de madeni para yerleştiriliyor. İsrail'de de yılbaşı yaklaşırken, yeni yılın 'tatlı' geçmesi temennisiyle ballı elma yeme adeti var. Japonlar ise yılbaşından bir hafta önce dost ve akrabalarla birlikte pirinçli bir kek pişirip paylaşıyorlar. Yılbaşı günü ise makarna benzeri Soga adını verdikleri bir hamur işi yiyor, bunun kendilerine uzun bir ömür sağlayacağına inanıyorlar. Yeni yıla eğlenerek girilmesi adet olmuş. Dolayısıyla bütün dünyada yılbaşında her zamankinden daha çok içki tüketilir. Bunun sonucu olarak da yeni yıl sabahı akşamdan kalmalar için, alkol nedeniyle vücuttan atılan su ve onunla birlikte yitirilen mineralleri karşılayan, bol sulu ve besleyici hafif bir kahvaltı yapmak adettir. Özel bir kahvaltı olmasa bile, bol su ve maden suyu içmek, akşamdan kalanların tekrar hayattan zevk almaya başlamalarına yardımcı olur. İçkiden söz açılmışken, yıl değişiminde dünyada en fazla tüketilen içki şampanya kuşkusuz. Öyle ki, şampanya içme adeti olmayan ülkelerde bile yeni yılın ilk saniyelerine şampanya patlatılma sesleri eşlik ediyor. Soğuk ülkelerde yılbaşında daha çok sıcak içkiler tüketiliyor. Örneğin İskoçlar'ın yeni yıl içkisi, yüksek alkollü bira, viski ve yumurta ile hazırladıkları Hot Pint adlı sıcak bir panç. Bizde ise yılbaşında en çok kadehi kaldırılan içkinin rakı olduğunu söylemeye sanırım gerek yok. Sizlere sağlık, başarı ve mutluluk dolu bir 2014 dilerim!

GELENEKLERİN ARDINDAKİ BATIL İNANIŞLAR
Bütün şölenler ve özel günlerde olduğu gibi, yılbaşı ile ilgili de çok sayıda batıl inanış var. Örneğin yılbaşı yemeğinin aile ya da yakın dostlarla birlikte yenmesinin ardında yatan, bu dayanışma ortamına kötü ruhların giremeyeceğine olan, çok eski dönemlerden kalma inanç. Esasen çok eskiden beri insanlar yılbaşı gecesinde kötü ruhları yeni yıldan uzak tutmaya çalışmışlar. Kimi toplumlar yüzlerinde maskeler, davul, zil sesleri, kırbaç şakırtıları eşliğinde yürüyüşler düzenlemiş, yeteri kadar gürültü çıkardıklarında, kötü ruhları kovaladıklarına inanmışlar. Günümüzde bu uygulama gece yarısında hareketli danslar edip havai fişekler patlatarak yeni yılın karşılanmasıyla sürdürülüyor.