X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Alaturka usulü Japon mutfağı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Alaturka usulü Japon mutfağı

  • Giriş Tarihi: 9.2.2014

İyi bir tasarımcının elinden çıkma, yüksek tavanlı geniş bir mekan. At nalı şeklinde bir tür alçak bar tezgahının etrafına sıralanmış müşteriler ve her tezgahın başında herkes kendisini izlerken, malzemeleri, önündeki alttan ısıtılmış sac levha üstünde pişiren teppanyaki ustaları. Etiler'de geçen yılın son günlerinde açılan bu ilginç restoran, Alaturka Teppanyaki. Teppanyaki, Japon mutfağına ait bir sözcük: Tabak anlamına gelen 'teppan' ve az yağda pişmiş karşılığı 'yaki' sözcüklerinden oluşuyor. Restoranda bizim sacda pişen yemeklerimize benzer bir uygulama var. Buraya kadarını Japon mutfağı ile biraz olsun ilgilenenler bilir. Gelgelelim, onlara da bu restoranda yabancı olan, 'Alaturka' sözcüğü. İlk okuduğumda "Acaba bir tür sacda pişmiş çöp şiş, kağıtta pastırma mı servis ediyorlar?" diye aklımdan geçirdim ve menüde Japon yemeklerindeki alaturka faktörünü aramaya koyuldum.

PİŞERKEN SEYREDİN
Önce içki menüsüne göz attım. Şarap listesindeki en mütevazı Türk şaraplarının bile 180 liradan başladığını gördüm. Ardından yemeklere geçtim. Alakart menüden seçim yapmakta zorlananlar için farklı kombinasyonlarla çok sayıda fiks menü sunulmuş, bunlara Et Menüsü (105 TL), Şişteler Menüsü 2 (130 TL), Deniz Ürünleri Menüsü 2 (150 TL) gibi adlar verilmişti. Yemekte içki içmedik. Arkadaşım, çorba, mevsim salata, deniztarağı ve karides şiş, kapaklı porselen sahanda buğulama deniz ürünleri ve mevsim sebzeleri ve ardından tatlıdan oluşan Klasik Set Menü 6 (120 TL), ben de çorba, mevsim salata, köri soslu bonfile, somon fileto ile tatlıdan oluşan Klasik Set Menü 7 (115 TL) istedik. Arkadaşım miso çorbası, bense acılı ekşili çorba ısmarladım. Tatlı olarak da ananaslı dondurmayı tercih ettik. Yemek önümüzde pişirilirken seyretmek gerçekten hoştu. Mekanın estetik tasarımı da etkileyiciydi. Ama U şeklinde masaları başkalarıyla paylaşarak oturmak, sofrada samimi sohbete imkan vermiyordu. İki set menüye ödediğimiz 270 TL hesap da bize oldukça yüksek geldi. Türk damak tadına uygun tek şey, hiç değilse somonun yanındaki enginar olabilirdi. Ama o da uzaktan yakından alaturka değildi.

İLİŞKİLİ HABERLER