YAPMADAN DÖNMEYİN
Çarşamba günleri Musannif ve Yusuf Ziyapaşa sokakları arasında kurulan pazarda kurutulmuş Siirt biberleri de var, organik limonlar da. Çeşit bol, fiyatlar makul...
Aslında sahlep ayı ama havalar malumunuz... Sahlep yerine boza içebilirsiniz. Fatih'te bozacılar sokakta gezinmez çünkü ünü ülkeyi saran Vefa Bozacısı insanları ayağına getirir. O halde kaideyi bozmayalım ve bol tarçınlı, biraz leblebili bozanın tadına bakalım.
Osmanlı mutfağı yeniden trend oldu, birçok restoran füzyon yaptı menüsüne ekledi. Ama Osmanlı saray mutfağının en iyi örnekleri de Fatih'te. Asitane Restaurant'ta badem çorbası içebilir ya da kaz kebabının tadına bakabilirsiniz.
Tarihi bir semtteyiz, o halde biraz tarihi gezi de yapalım. Kariye Müzesi'ndeki mozaikleri, freskleri inceleyip geçmişe yolculuk yapalım.
ADINI SEMTTEN ALAN TATLI
'Fatih sarması' deyince nedense akıllara şerbetli, bol kalorili bir tatlı geliyor. Oysa 'sarma' adını rulo şeklinde sarılmasından alıyor. Fatih dışında başka hiçbir yerde satılmayan tatlının yapımında yağ kullanılmıyor. İçinde un, yumurta, şeker, kabartma tozu ve vanilya var. Arasına da kayısı marmeladı sürülüyor. Daha fazla anlatıp 95 yıllık aile işletmesini kızdırmayalım. Tadının nefis, kilosunun 24 TL olduğu bilgisini de paylaşalım.
HAFTADA İKİ GÜN KİTAP MEZATI
Fatih, kitap koleksiyonerlerinin de mutlaka uğradığı bir yer. İkinci el kitaplar bulabileceğiniz Dylemi Sahaf'ta el yazmaları ve tarih kitapları var. Sahibi Hüseyin Palevi pazartesi ve perşembe akşamları saat 17:30'da kitap müzayedesi düzenliyor. Bazen kıran kırana çekişmelere sahne olan müzayede saatlerce sürebiliyor. 1916 yılında kurulan Millet Kütüphanesi de semtin önemli bir kültür varlığı.