X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Lezzet avı zamanı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Lezzet avı zamanı

  • Giriş Tarihi: 16.2.2014

Fatih'e kadar gelmişken lezzet avına çıkmamak da olmazdı. Bozanın en vefalısını, Fatih sarmasını, Siirt'in büryan kebabını başka nerede bir arada bulabiliriz ki?

Peyzaj çalışmaları yapıldı, epey değişti Fatih'in çehresi. Bir dönem mezbahayı andıran Kadınlar Pazarı, şimdi kaldırıma atılan masalarıyla Ortaköy'ü andırıyor. Eski görüntüsü gözünün önüne gelince ürperiyor insan. Şimdiyse yan yana kebapçılar ve balcılar konumlanmış. Çaycılar gelenlerle dolup taşıyor, yemekle birlikte sohbet de koyulaşıyor... Kadınlar Pazarı'na gidenler bilir. Burada büryan kebabı yenir. Bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim: Büryan aslında bir tür kuyu kebabı ve erkek kuzudan yapılıyor. Kuzular geceden ısıtılmış kuyularda meşe odunun üzerinde yavaş yavaş pişirilmeye bırakılıyor. Piştikten sonra da dumanı üstünde sıcacık tırnak pidesiyle servis ediliyor. Kadınlar Pazarı'nın en ünlü restoranı dünyaca ünlü gurme Anthony Bourdain'ın da program çektiği Sur Ocakbaşı. Bourdain burada denediği sur tatlısı için "Hayatımda böyle lezzetli bir şey yemedim" yorumunu yapmıştı. Kengel sakızı, irmik, dondurmayla yapılan tatlı ardından tarçın ve yabanmersiniyle fırına veriliyor. Sonuç mu? Tarif edilmez, denemek lazım. Ama kalori bombardımanına hazırlanın. Aslında Kadınlar Pazarı'ndaki bütün kebapçılarda yemekler de lezzetler de aşağı yukarı aynı. Ama Sur'un müşterileri arasında Mahsun Kırmızgül, Arda Turan, Orhan Gencebay gibi ünlüler olunca bir adım öne çıkmış. Yine de sokağın başındaki Şeref Büryan Kebap Salonu da en az Sur kadar başarılı. Kadınlar Pazarı arı sütü, polen, deli bal gibi farklı Van ballarını satın alabileceğiniz bir yer. Genelde balcılarda peynir ve kurutulmuş otlar da bulunuyor. Van peynirlerine katılan heliz ve ışkın gibi otları da bu dükkanlarda bulabilirsiniz. Balcılar arasında en meşhuru Bal Yuvası ve Organik Bal Dünyası. İçeride o kadar çok çeşit var ki, seçim yapmakta zorlanabiliyorsunuz. O zaman da çalışanlar imdadınıza koşuyor. Bu dönemde en çok kilosu 600 lira olan deli balı öneriyorlar. Bir tür karışım olan baldan "Günde en fazla bir kaşık yemelisiniz" diye de uyarıyorlar.

MALTA ÇARŞISI'NDA KARADENİZ HAVASI
Kadınlar Pazarı'ndaki Doğu rüzgarından çıkıp Malta Çarşısı'na doğru ilerleyince bambaşka bir dünya karşınıza çıkıyor. Pazılar, farklı ısılarda kavrulmuş unlar, mıhlamalar... Malta Çarşısı'nda Karadeniz mutfağından tatlar var ve hepsi de insanın iştahını kabartan cinsten. Park Oteli'nin yanında küçücük bir dükkan... İçeride koşuşturan garsonlar ve sıra bekleyen müşteriler... Meşhur Fatih Pidecisi'nden bahsediyorum. 1957'den beri dimdik ayakta. En iddialı pidesi kıymalı ve peynirli olanı. Uzun tabaklarda yanında tereyağıyla servis ediliyor. Dilerseniz tereyağını sıcacık pidenin üzerine koyup erimesini bekliyorsunuz. Yanında da yayık ayranı... Sanırım başka söze gerek kalmadı. Pide yerine lahmacunsa tercihiniz o halde Öz Kilis Kebap ve Lahmacun Salonu'nu denemelisiniz. Sarımsaklı Kilis usulü lahmacun da var, soğanlı Antep usulü de. Çoğunluk ikisinden karışık ısmarlıyor. Şimdi de Kıztaşı'ndaki Paçacı Mahmut Usta'nın yanında soluğu alalım. Öğlenleri mekanda yer bulabilmek için mücadele vermeniz gerekiyor ama buna değiyor. Her gün 30'a yakın sulu yemek bulunuyor. Bir de cuma günleri dillere destan kuzu kapaması çıkıyor.

ESKİ KAFA'DA SOHBET ZAMANI
Atpazarı, Fatih'in en sosyal alanı. Yan yana dizili kafelerinde çaylar kadar muhabbet de keyifli oluyor. Eski Kafa, gulaş yiyebileceğiniz nadir yerlerden. Otantik mekanda organik yemekler hazırlanıyor. Yeni açılan Beyrut da Atpazarı'nın bir diğer öne çıkan mekanı.