X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ev yemeğinin tadı başka
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ev yemeğinin tadı başka

  • Giriş Tarihi: 30.3.2014

Kuşaklar boyu evlerimizde pişen yemeklerin izlerini genlerimize kazıdığına inanırım. Tane tane pişmiş bir pilavdan bizim aldığımız keyfi söz gelimi bir Alman ya da Amerikalının hissedememesi başka nasıl açıklanabilir? Üst üste birkaç kez dünyanın en üst düzey restoranlarında yemek yiyen bir gurme bile eşinin, annesinin yaptığı, damağının alışkın olduğu ev yemeklerini özler. Özlenen profesyonel aşçıların elinden çıkan yemekler değil, ev hanımlarının pişirdikleridir genellikle. En iyi aşçıların erkekler arasından çıktığı söylenir ama bence bu, erkeklerin kalabalık mutfak ekiplerini daha kolay ve iyi yönetebileceği inancından kaynaklanır. Yoksa erkek aşçı lezzetli yemek konusunda ev hanımının eline su dökemez. Bunun nedeni, kadınların pişirdikleri yemeğe gönüllerini de koymaları, bu işi sevgiyle yapmaları olsa gerek. Ülkemizde çeşitli kalite ve fiyat kategorilerinde 85 bin yeme içme mekanı her gün milyonlarca kişinin karnını doyuruyor. Bunların büyük bölümünün mutfakları erkeklere emanet. Ancak son zamanlarda kadınların yönettiği ev yemekleri yapan küçük mekanların sayısı hızla artıyor. Bunların müdavimleri de genellikle ev dışında yemek yemesi gerektiğinde genleri tarafından eli lezzetli hanımların pişirdiği ev yemeklerine yönlendirilen benim gibiler. Geçen hafta Balat taraflarındaydım. Çoğu terk edilmiş 19. yüzyıl gayrimüslim evlerinin arasından yürüyerek eski İstanbul havasını kokladım bir süre. Öğlen arkadaşım beni Balat Kültür Evi'ndeki Vodina Kafe'ye davet etti. Eflak- Boğdan Prensi Dimitri Kantemir'in evine ve Kadın Eserleri Kütüphanesine komşu, üç katlı, cumbalı, tarihi bir ev burası. Arkasında da küçük, sevimli bir terası var.

ZENGİN KAHVALTI MENÜSÜ
Soroptimistler çevredeki kadınlara meslek kazandırmak üzere semtte bir bina ararlarken, yıkık ve harap durumdaki bu Balat evinde karar kılmışlar. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu restore edilen binanın alt katını bir mutfak atölyesi olarak düzenleyip, evin ruhuna uygun malzemelerle dayayıp döşemiş. Zengin bir kahvaltı menüsü var kafenin. Yemek listesi oldukça sade. Kahvaltılardaki börekler, reçeller, kekler ve kurabiyeler ve başta mantı olmak üzere diğer yemekler Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın da desteğiyle bu mutfak atölyesinde meslek öğrenen kadınların emekleriyle sofraya geliyor. Menü, günün çorbası, mantı, etli yaprak sarma, et sote, kurabiye, tart gibi ürünlerden oluşuyor. Hafta sonları açık büfe kahvaltı var. Lezzetli bir çorbanın (6 TL) ardından uzun zamandır ev dışında yediğim en nefis mantı (15 TL) geldi sofraya. Ardından bir tabak da etli yaprak sarmayı (15 TL) paylaştık. Yemeğin üstüne çaylarımızı yudumlarken, kursa katılan hanımların yaptığı, fırından az önce çıkmış elmalı ev kurabiyelerini (7.5 TL) atıştırdık. Hararetle öneririm.

BEĞENDİKLERİM
Eli lezzetli hanımların yaptıkları nefis ev yemekleri ve harika kurabiyeleri yalnız yolu Balat civarına düşenlere değil, güzel bir öğlen yemeği yemek isteyen herkese öneririm.

BEĞENMEDİKLERİM
Burası terk edilmiş binalar arasında adeta sımsıcak bir vaha. Ama hava karardıktan sonra ıssızlaşan bu mahallede yemek yemeye gelen olmadığı için akşam servisi yok.

Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****

Vodina Kafe Balat Kültür Merkezi Vodina Cd. 39, Balat Tel: 0212 531 00 57