X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Şimdi enginar zamanı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Şimdi enginar zamanı

  • Giriş Tarihi: 25.5.2014

Faydaları saymakla bitmiyor, hem etli hem zeytinyağlı tüketiliyor ancak mevsimi kısa sürüyor. İşte mucize sebze enginarı sofralarımıza taşıyan birbirinden lezzetli yemek tarifleri

Yaz iyiden iyiye yaklaştı. Bunu neredeyse her köşe başına yerleşen enginarcılardan anlamak mümkün. Faydaları saymakla bitmeyen bu sebzenin anavatanın neresi olduğu tartışmalı. Bir görüş ilk yemeğinin Suriye'de yapıldığını iddia ederken, anavatanının Antakya olduğu yönünde de bir başka görüş bulunuyor. Bileşikgiller familyasından olan Enginarın, latincesi 'Cynara scolymus'. İranlılar enginara 'kenger', İzmir Karaburunlular ise Sicilyalılar gibi 'sinar' diyor. Enginar Arapça'da da 'el harşuf /al kharshuf' olarak adlandırılıyor.

ÇİÇEK GİBİ SUYA KOYUN
Enginar bir çiçek goncasıdır ve yapraklarının açılmış olması fazla olgun olduğuna bu da sert ve fazla lifli olacağına işaret eder. Enginar seçerken ağır, sert, yaprakları açılmamış ve sıkı olmasına dikkat etin. Üzerinde siyah lekeler bulunan enginarları almayın. Satın aldığınız enginarları çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz.

LİMON KARARMASINI ENGELLER
Kendi temizleyeceğiniz enginarları saplarıyla birlikte almayı tercih edin. Temizleme sırasında saplarını bırakın ve pişirmeden hemen önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginar tazeliğini ve beyazlığını uzun süre koruyamaz. Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elinizle kırmayı tercih edin ve daha sonra liflerini temizleyin. Bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizlemeniz zorlaşır. Temizlediğiniz enginarların kararmalarını önlemek için, limon suyu eklenmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirirken tencereye ekleyeceğiniz bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu enginarın kararmasını önler. Enginarın pişip pişmediğini anlamak için bir bıçak ya da çatalı tam ortasına batırın. Kolayca batıyorsa pişmiştir.

SAĞLIK DEPOSU
Enginar karaciğeri korur ve temizler. Kolesterol seviyesini düzenler. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Vücuda dinçlik verir, sinirleri güçlendirir. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser, safra salgılarını arttırır. Enginar, böbreklerin çalışmasını düzenler aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür. Şeker hastalarına tavsiye edilir.

FIRINDA ENGİNAR
Enginarları iyice yıkadıktan sonra limon suyu ve 4 su bardağı su ile tencereye alın. Yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin ve kevgir yardımıyla tencereden alıp, fırın tepsisine yerleştirin. Zarı soyulmuş mantarları, iki su bardağı suda beş dakika haşlayın ve süzün. Küp şeklinde doğrayıp, bir kaba alın. İçine beyaz peynir, rendelenmiş dil peyniri, kıyılmış dereotu, tuz ve biber katın. Tüm malzemeyi karıştırıp, enginarların içine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

MALZEMELER
4 adet orta boy çanak enginar
Yarım limonun suyu
200 gram mantar
1 çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
50 gram dil peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
8-10 dal dereotu
Tuz, biber

ENGİNAR DOLMASI
Enginarların dış yapraklarını yolun. Yapraklarının uç kısımlarını, boyunun üçte biri şeklinde kesin. İçinin tüylü kısımlarını kaşıkla temizleyin. Bu işlemler sırasında kararmaması için enginarları limonla ovmayı ihmal etmeyin. Ayıklanmış enginarları da limonlu- tuzlu suda bekletin. İç için yeşillikleri yıkayıp, incecik kıyın. Derin bir kaba alın. Üzerine tuz, karabiber, pirinç ve zeytinyağı ilave edin. Harmanlayarak harç elde edin. Soğanı piyazlık doğrayıp, tencerenin dibine döşeyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Hazırladığınız harcı enginarların içine doldurun. Enginar dolmalarını tencereye koyun. 1 kaşık unu, 1 su bardağı suyla sulandırın. Şekeri ekleyip karıştırın. Enginarların üzerine gezdirin. Limon suyu ekleyin. Tencereyi, kapağı kapalı olarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, kısık ateşte pişirin. Pirinç iyice yumuşayınca tencereyi ocaktan alın, soğuk servis yapın.

MALZEMELER
6 adet kabuklu enginar
2 adet limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet soğan
çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tozşeker

İÇ MALZEMELERİ
Birer demet taze soğan, dereotu, maydanoz
2 dal taze sarmısak
9 çorba kaşığı pirinç
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

ENGİNAR SALATASI
Bir adet enginarı boylamasına ikiye kesin. Daha sonra her parçayı dörde bölün. İçindeki tüylü kısmı kaşıkla çıkarın. Enginarların kararmalarını önlemek için ikiye böldüğünüz limonu tuza batırıp üzerlerine sürün. Su, tuz, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir çorba kaşığı limon suyu ekleyerek 15 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve soğuduktan sonra servis tabağına aktarın. Kuşkonmazları temizleyin. Üzerine iki çorba kaşığı zeytinyağı ve bir tutam karabiber ekleyip 15 dakika bekletin. Daha sonra bir tavaya aktarıp sote edin. Kuşkonmazları tavadan alın. Aynı tavaya küp doğranmış kırmızı ve sarı biberi ekleyip sote edin. Enginarın üzerine, kuşkonmaz, piyazlık doğranmış soğan ve biberleri ilave edin. 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı limon suyu gezdirin.

MALZEMELER
2 adet küçük enginar
1 adet limon
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
10 adet kuşkonmaz
Kırmızı ve sarı biber
1 adet soğan
1 dal dereotu
Bir tutam karabiber

HAŞLAMA SUYUNU SAKLAYIN
Enginar haşladığınız suda birçok değerli mineral bulunur. Bu suyu saklayıp çorba ya da pilav yaparken kullanabilirsiniz.