X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Zafer pidenin olacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Zafer pidenin olacak

  • Giriş Tarihi: 30.8.2015
Zafer pidenin olacak
Zafer pidenin olacak

Karadeniz'in popüler lezzeti pide, İtalyan pizzasını lezzet tahtından etmeye aday. İngiltere'nin başta olduğu birçok dünya başkentinde yemek dünyasının ünlü isimleri pide salonları açmaya başladı

Türkiye'nin bulunduğu coğrafi bölgede 15'inci yüzyıldan bu yana geleneksel olarak sofraların önemli bir parçası olan pide, yavaş yavaş lezzetini dünyaya yaymaya başladı. Bu hafta İngiltere'nin en prestijli gazetelerinden Telegraph, 'Türk pizzası' olarak da isimlendirdiği pidenin yavaş yavaş dünya lezzet avcıları tarafından keşfedilmeye başlandığını ve pidenin hem hızlı bir tüketim öğesi hem de keyifli bir akşam yemeğinin parçası olarak gittikçe dünya mutfağında daha geniş bir alana yayılacağını yazdı. Gazetenin deneyimli yemek yazarı Xanthe Clay, Türkiye'nin Karadeniz bölgesini ziyaret ettikten ve Karadeniz pidesinin tadına baktıktan sonra bu lezzeti unutabilmenin imkanı olmadığını söyleyip, "Gerçekten de artık pizzayı bir yana bırakıp pidenin lezzetine bakmanın zamanı geldi. Peynirli, kırmalı, sucuklu ya da ıspanaklı... Daha sade bir içi olan ve incecik bir hamurla hazırlanan bu lezzetli yiyecek dünyaca ünlü lezzet avcılarının dikkatini çekmeye başladı. Wagamama ve Hakkasan gibi iki dünya markasının yaratıcısı olan Alan Yau'nun bu yıl başında Babaji Pide Salonu'nu açması bir rastlantı olamaz. Açık mutfağı, elegan yemek salonu ve sofistike bir şekilde servis edilen pideleri kısa süre içinde Londra'nın elitlerinin de bu şehre farklı tatları denemek için gelen farklı ülkelerin lezzet avcılarının da dikkatini çekmeyi başardı" diye yazdı. Clay, Yau'nun yemek dünyasındaki etkinliği sayesinde basın mensuplarının daha önce hiç tatmadıkları bu lezzete bayıldıklarını ve Independent'tan Time Out'a kadar her derginin yemek yazarının bu restoranı ziyaret edip yazmasının bile pidenin dünya çapında yükselmesini sağlayacağını belirtip çok uzun zaman geçmeden pidenin pizzanın tahtını sallayacağını yazınca biz de bu işin uzmanlarıyla pideyi konuştuk:

Alan Yau (Hakkasan'ın kurucusu)

Pideyi bir dünya yemeği yapacağım
Wagamama'yı tüm dünyada popüler bir marka haline getiren ve Michelin yıldızlı Hakkasan markasının yaratıcısı olan Alan Yau, tüm dünyada farklı etnik lezzetleri keşfedip, doğru konseptle doğru noktada yemekseverlerle buluşturmasıyla tanınıyor. Konsepti oturttuktan sonra dünyanın farklı noktalarına yayan ve sonra da zincirleşmiş markasını bir dünya devine satan Yau'nun son lezzet keşfi pide... Londra'da bu yıl başında Babaji Pide Salonu'nu aşan Yau, pidenin tüm dünyaya yayılacak ve Çin yemeği ve İtalyan pizzasıyla yarışacak bir yiyecek olduğu görüşünde. Eşi Jale Eventok sayesinde yaklaşık 20 yıl önce ilk pidesini yediğini söyleyen Yau, "Farklı bir lezzet bulup onu doğru şekilde müşteriyle buluşturursanız kısa süre içinde bir dünya yemeği elde edersiniz. Zaten bir ürün kendi etnik kökeni dışındakiler tarafından da yenmeye başlandığı zaman artık hangi ülkeden doğduğunun da bir önemi kalmaz. Onun hakkında sadece ne kadar lezzetli olduğu ve yemeğin servis edildiği restoranın ne kadar hoş olduğu konuşulmaya başlanır" diyor. Şu an pide dışında farklı kökenli lezzetlere de yatırım yapan Yau, "Pideyi bir dünya yemeği haline getireceğim" diyerek son derece iddialı konuşuyor.

Şafak Akar (Bafra Karafırın İşletme Müdürü)

Tanıtım konusunda daha çok çalışmalıyız
1989 yılından bu yana Bafra yöresine ait pide lezzetini İstanbullular ile buluşturan Şafak Akar, şu anda yurtdışında şube açmak için araştırma yaptıklarını söylüyor. Akar, "Bafra yöresine ait pide yapıyoruz. Ancak sürekli hamur ve kullanılan karışımların daha iyi olması için arayış içindeyiz. Bu lezzeti dünyaya açmak için çalışmalar yapıyoruz. Ancak tabii ki bir Türk firması olarak yurtdışında mekan açmak kolay değil. Almanya ve Amerika'dan şirketle ilgili teklifler alıyoruz. Bir İngiliz gazetesinde Türk topraklarına ait bir lezzetin Hong Kong kökenli bir restorancının çalışmasıyla kaleme alınmış olması tabii ki biraz üzücü. Bizim Türk mutfağını daha da iyi tanıtmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor" diyor. Akar bu durum hakkında "Ne yazık ki iletişim konusunda biz halk olarak Avrupalılara ve Amerikalılara göre geri planda kalıyoruz. Bu konuları aştıktan sonra pidenin yurtdışında başarılı olacağından eminim" yorumu yapıyor.

Ahmet Örs (Yemek yazarı)

İlk önce bizim pideye sınıf atlatmamız lazım
İtalyan pizzası ve Türk pidesi arasında birçok noktada farklılıklar bulunduğunu söyleyen Ahmet Örs, pidenin iddialı bir dünya yemeği kategorisine ulaşabilmesi için ilk önce Türkiye'de bu yiyeceğe sınıf atlatmak gerektiğini söylüyor. "İtalyan pizzası, estetiği, farklı lezzetleri ile bizim Karadeniz pidesinden gerçekten çok farklı bir noktada. İtalyan pizzası lüks ve ihtişamlı fırınıyla bile farklı bir endüstri oluşturmayı başarıyor. Biz pideyi Türkiye'de ihtişamlı noktalarda yemiyoruz. Pide hâlâ eski ekmek fırınlarında pişiriliyor. Tüm bu noktaların baştan daha sofistike bir hale getirilmesi, lezzetinden sunumuna kadar pidenin yeniden yorumlanması gerekiyor" diye konuşuyor.

Deniz Ahmet Köse (Şef)

Yurtdışında pidecilerde uzun kuyruklar oluyor
Un, su ve maya... Bilindik en eski karışım ve en ilkel besin ademoğlu için... Yaşanan savaşlar, imzalanan ateşkesler ve feth edilen topraklarla her kültürde farklı bir gelişim göstermiş bu mükemmel karışım... Yıllar geçtikçe de üzerine eklenen malzemelerle bazı kültürlerde pizza diye ad bulurken, bizimkine de pide denmiş. Özellikle Karadeniz'de en iyisini deneyimlediğim bu çocukluk lezzetim, Londra, New York gibi metropol dünya kentlerinde pizza ile yarışır durumda... Gece sonunda pidecilerin önlerinde kuyruklar bile gördüm birçok kez! Kuşbaşı ve kaşarlı pide yiyen Uzakdoğulu insanlara tanık oldum. Bence ilerleyen günlerde İtalyan pizza ustaları ile bizim Samsun Bafra'lı pideciler dünya arenasında sıkı bir rekabete girebilirler.

John Gregory-Smith (Eat Travel Live Dergisi Yayın Yönetmeni)

Farklı lezzetleri denemeyi herkes sever
John Gregory-Smith, yakın arkadaşları vasıtasıyla yıllardan beri bildiği pidenin lezzetine ve sadeliğine hayran olduğunu söyleyen isimlerden. Bir yiyeceğin tüm dünyaya yayılmasının kolay bir adım olmadığını ancak doğru noktanın önemli olduğunun altını çizen Gregory-Smith, Londra'da açılan pide salonlarına büyük ilgi olduğunu söylüyor. "Biz İngilizler farklı lezzetleri denemekten büyük keyif alıyoruz. O yüzden Londra'da bu tarz restoranlar kısa sürede popüler oldu. Türklerin sahibi olduğu pide salonları var. Tabii ki o salonların bir başka gözle düzenlenmesi gerekiyor. Ancak ben pidenin iyi ellerde özellikle İngiltere'de genele yayılmış çok popüler bir yiyecek olacağını düşünüyorum" diye konuşuyor.