X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Açık zeytinyağı sağlığı tehdit ediyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Açık zeytinyağı sağlığı tehdit ediyor

  • Giriş Tarihi: 6.9.2015
Açık zeytinyağı sağlığı tehdit ediyor
Açık zeytinyağı sağlığı tehdit ediyor

Çorbadan tatlıya, kurabiyeden böreğe, pilavdan soslara her yemekte kullanılan zeytinyağı hem lezzet hem de sağlık kaynağı. Fakat özellikle tatil dönüşü alınan ve kökeni bilinmeyen açık yağlar sağlığı tehdit ediyor

Zeytinyağı insanoğlunun tarım devriminde ürettiği ilk ürünlerden biri. Zeytinyağının gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı her zaman çok yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma'da çeşitli çiçek ve otlarla karıştırılarak ilaç ve kozmetikler elde ediliyordu. 15. yüzyılda İspanyollar zeytin ve zeytinyağını Orta ve Güney Amerika'ya daha sonra da Kaliforniya'ya taşıdı. 70'lere kadar Akdenizli olmayanlar için zeytinyağı, marketlerin "otantik" özel yiyecekler bölümünde raflarda duran Uzakdoğu ülkelerinin büyülü bir malzemesiydi. Akdeniz mutfağında yemeklerin hemen hepsinin zeytinyağı ile piştiği dönemlerde batılılar zeytinyağını genellikle restoranlarda tadıyordu. 80'lerden sonra batı ülkelerinin zeytinyağı tüketiminde büyük bir talep patlaması oldu. Tüketiciler artık bilinçli beslenmeyle önem veriyor, katkı maddesi içermeyen doğal ürünleri tercih ediyordu. Günümüzde de zeytinyağlı yemekler özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Zeytinyağı, Akdeniz başta olmak üzere tüm dünya mutfaklarının olmazsa olmazı. Günümüzde Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerine özgü pek çok yemek dünyanın her yerinde neredeyse her mutfakta pişiriliyor. Bir malzeme var ki Akdeniz mutfağını onsuz düşünmek neredeyse imkansız. Zeytinyağı hem sağlık hem de lezzet kaynağı olarak pek çok yemeğin ana malzemesi. Örneğin İtalyanlar yemeklerine taze, aromalı otları eklemeyi sever, elbette zeytinyağıyla beraber. İspanyol yemekleri için sarımsak vazgeçilmez bir malzeme. En ünlü sosları aioli sarımsak, zeytinyağı ve tuzdan yapılan bir kremadan başka bir şey değil. Yunanlar basit olanı tercih ediyor; kekikli kuzu eti, yanında üzerine zeytinyağı gezdirilmiş taze domates ve bir dilim ekmek.

TÜRKİYE ÜRETİMDE DÖRDÜNCÜ

Dünyada 37 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapılıyor. Toplamda 9,8 milyon hektar zeytin üretim alanının yüzde 95'i kuzeyde Akdeniz bölgesinde yer alıyor. Yaklaşık 13 milyon ton olan dünya tane zeytin üretiminin yüzde 86'sı, altı Akdeniz ülkesinde yoğunlaşıyor. Sırasıyla, üretimin yüzde 26'sı İspanya, yüzde 23'ü İtalya, yüzde 15'i Yunanistan, yüzde 9'u Türkiye, yüzde 8'i Tunus ve yüzde 5'i Fas tarafından sağlanıyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Zeytinyağın içeriğinde bulunan oleik asit damarlarda plak oluşturan kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Barındırdığı antioksidan bileşikler sayesinde kansere karşı korur. Fenolik bileşikler sayesinde tümör oluşumunu engeller. Hücre yenileyici antioksidan özellik gösterir; bağırsak, meme ve cilt kanserini önler.
Zeytinyağında bulunan E vitamini vücudumuzu yaşlanmaya karşı koruyan kuvvetli bir antioksidandır.
Sindirim sistemine olumlu etki gösterir. Sıcak soğuk fark etmez mide duvarını çepeçevre sarar ve mide asidini düşürür. Gastrit, reflü ve ülsere karşı koruyucu bir besindir.
Hazmı kolay olduğu için bağırsaklar tarafından kolay emilir. Bağırsakların çalışmasını düzenler. Kabızlığı önler.

AÇIK ZEYTİNYAĞINDAN UZAK DURULMALI
Yaz tatilini Ege Bölgesi'nde geçirenlerin tatil dönüşü zeytinyağı alma alışkanlığı var. Ancak uzmanlar markalı ve ambalajlı ürünler satın alınması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre tüketiciler kaliteli zeytinyağı satın almalı. Tüketiciler zeytinyağını gıda üretim izin belgesi olan işletmelerden temin etmeli. Mutlaka markalı ve ambalajlı ürünler tercih edilmeli. İnsanlar ucuzluğuna aldanıp özellikleri, kökeni belli olmayan ürünlere itibar etmemeli. Emin olmadıkça, tanımadığınız kişilerden, yol kenarlarında satılan "beyaz teneke" tabir edilen markası, menşei belli olmayan yağlardan sakınılmalı. Yoksa zeytinyağı almaya heveslenip, zeytinyağı yerine konulan başka yağları almak durumunda kalabilirsiniz. Zeytinyağı çeşitlerinin yağ asidi bileşimleri iklime, toprağın işlenmesine, meyvenin olgunluğuna bağlı olarak farklılık gösteriyor. Zeytinyağının rengi klorofil adı verilen pigmentlerden kaynaklanır. Klorofil miktarı ağaçların yetiştiği yükseklik ve meyve miktarının düşük olması ile azalmaktadır. İyi bir zeytinyağı yeşilden sarıya değişebilen renkte özgü tat ve kokuda olmalıdır. Zeytinyağındaki asit oranı büyük önem taşır. Açıkta satılan zeytinyağların asit oranı bilinemeyeceği için güvenilir markaların tercih edilmesi önerilir.

NASIL SAKLANMALI?
Zeytinyağı çok sıcak veya soğuk ortamlarda zarar görür. Aksine serin ve az ışık alan yerlerde saklanmalıdır. Zeytinyağı buzdolabı yerine mutfakta doğrudan ışık almayan bir dolaba konulabilir.