Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Perhizden önce et karnavalı

Bu yıl nisan ayının 12'sine gelen Paskalya yortusundan 50 gün önce kutlanan Karnaval Şenlikleri geçen perşembe günü "et pişirme" geleneği ile başladı

M.Ö. 4. yüzyıla dayanan geleneklere göre, İsa peygamberin çarmıha gerilişini, göklere çıkışını ve dirilişini simgeleyen Paskalya yortusuna hazırlık için yaklaşık 50 gün Nistiya yani perhiz yapılır.
Bu perhiz süresinde süt, peynir, yoğurt, tereyağ gibi süt ürünleriyle et, yumurta gibi hayvansal yiyecekler tüketilmez. Gün boyu zeytinyağlı sebze yemekleri, haşlanmış balık, deniz ürünleri, her tür yeşillik, meyve yemek ve şarap içmek serbest...
İşte bunun içindir ki, Paskalya yortusuna 50 gün kala, son perşembe günü, bol bol et yenir... Hemen her evde mangallar yakılır. Mangalı olmayanlar et lokantalarını, kebapçıları doldurur.
Mahalleler, sokak ve meydanlar etlerin piştiği mangalların bacalardan çıkan, kimine göre 'mis gibi' kimine göre de 'pis' kokan dumanlarla kaplanır.
Zaten bunun için bu geleneksel pişirme günü 'mis ya da pis kokulu perşembe' anlamına gelen 'çikno pempti' olarak anılır. Ama bu gelenek, illa ki herkesin sıkı bir perhiz yapacağı anlamına gelmez.. Bu bir gelenek halini aldığı ve hemen ardından 10 gün sürecek olan Karnaval Şenlikleri geldiği için bir rehavet ve eğlence havası hakimdir.
Bu yıl 23 Şubat'ta sona erecek Karnaval Şenlikleri süresince, genç, yaşlı, çoluk, çocuk demeden hemen herkes çeşitli partilere katılır.

DANS, EĞLENCE VE BARIŞ

Brezilya'dan başka, Almanya, İtalya ve Yunanistan'da düzenlenen şenlikler, dini açıdan bakıldığında Paskalya yortusunun habercisi. Sosyal açıdan bakıldığında da insanların günlük hayatlarındaki alışkanlıklarından arınmasını sağlıyor.
Bu bağlamda yüzüne sade bir maske geçirenler ya da doktor, hemşire, cadı, vampir, palyaço, korsan, dansöz, Çinli, papaz, vs gibi kılıklara bürünenler yollara dökülür. İnsanlar adeta içlerini dökercesine şakalaşır; kimse kimsenin şakasını ciddiye almaz... Dans ederek, eğlenerek, küskünlükler bitirilerek herkes iyi vakit geçirir.
Bu yıl 23 Şubat'a gelen ve 'temiz pazartesi' olarak anılan pazartesi günü ise, 12 Nisan Paskalya gününe kadar, yani, 50 gün sürecek perhiz sürecini başlatmak için sadece balık ve deniz ürünleri ile ekmek yerine Karadeniz pidesine benzer özel pideler tüketilir.
Yüzyıllardan bu yana sürdürülen ve Hıristiyanlık dininin şartlarından biri olan perhiz ve bunu takip eden Paskalya yortusu, günümüzde dini şartları yerine getirmekten çok umut, dilek, barış ve mutluluk gibi kavramların iç içe geçtiği bir yaşam tarzı haline gelmiş bulunuyor.
Dünya dinlerinin, çeşitli inançların, hatta kim olursa olsun insanoğlunun asıl ihtiyacı da bu değil mi zaten?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA