Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Garnitürlü resmigeçitler...

Yunanistan'da her yıl 24 Mart'ta Osmanlı yönetimine karşı başlatılan ayaklanmayı anmak için Ulusal Bağımsızlık günü kutlanır. Sol görüşlülerin karşı çıktığı kutlama bu yıl da yapıldı

Yunanistan, her yılın 25 Mart günü, 1821'de Osmanlı yönetimine karşı ayaklanmasını anlatan Ulusal Bağımsızlık gününü kutlar. Tüm ülkede askeri geçitler düzenlenir; tanklar, toplar, uçaklar, komandolar seferber edilir. Bu resmigeçitler, sol görüşlü partilerin her zaman hedefine girmekteydi. Asker ve öğrencilerin yaptığı geçitler, 'faşizan gösteriler' olarak nitelenir. Ve bu gösterilerin iptal edilmesi istenir. Bundan dört yıl önce patlak veren ekonomik kriz nedeniyle bu tür resmigeçitler kısmen iptal edilerek asgariye indirilmişti. Amaç, devlet harcamalarının kısıtlanmasıydı. Bu kısıtlamalar sadece iki yıl sürdü. Ulusal bayram günlerindeki törenler sadece hava, kara ve deniz kuvvetlerinde vatani görevlerini yapan askerlerin yürüyüşü ile sınırlandırıldı.
Ancak ekonomik krizden siyasetçileri sorumlu tutan aşırı sol gruplar, bu askeri geçitleri dağıtacak kadar ileriye giden eylemleriyle dikkati çekmiş hatta bir keresinde resmigeçidi izleyen Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın bile törenleri alelacele terk etmesine neden olmuşlardı.
Geçen yılki resmigeçitler ise bir grup iş adamının maddi desteğiyle gerçekleştirilmiş ancak olası benzeri eylemlere fırsat vermemek için halkın resmigeçitlere yaklaşmasını önleyen demir korkulukların yerleştirilmesi halkın tepkisine yol açmıştı. Genel seçimleri radikal sol SYRIZA partisinin kazanmasıyla resmigeçitlerin bütünüyle ortadan kaldırılması bekleniyordu. Ama öyle olmadı. SYRIZA hükümeti sadece demir korkulukların kaldırılmasında başarılı olabildi. Çünkü hükümetin ortağı olan milliyetçi Bağımsız Helenler partisi, savunma bakanlığını üstlenir üstlenmez, 25 Mart'ta Yunanistan'ın Osmanlı'ya karşı ayaklanmasının 194. yıldönümünde tanklar, zırhlılar, komandolar yollara çıkmalı jetler, helikopterler havada uçmalıydı... Hatta bu törenin daha da görkemli olması gerekirdi. Yani, 'garnitürü' de olmalıydı.
Bu amaçla ülkenin çeşitli yörelerindeki folklor ekipleri resmigeçitlerin düzenlendiği Yunan Parlamentosu önünde folk dansları yapmalı gerçek bir bayram, panayır havası estirilmeliydi... Öyle de oldu... Ama kısmen... Çünkü resmigeçitler süresince yağan şiddetli yağmur bir türlü dinmek bilmedi... Şemsiyeli insanların ortasında kalan folklor ekipleri teptikleri bir iki horondan sonra parlamento önünü terk etmek zorunda kaldı... Resmigeçitlerin kaldırılması bir yana; üstelik garnitürlü bir biçimde yapılması; SYRIZA partisinin önde gelen bazı üyelerini rahatsız etmiş olsa gerek; "Törenlerin daha usturuplu yapılacağı" türünde mesajlar yayınladılar. 25 Mart törenlerini yağmur altında izleyen Yunanistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ise önceki hafta görevini üstlendiği gün de şiddetli bir yağmura yakalanmış, o gün de geçen gün de şemsiye kullanmayı reddetmişti...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA