Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Kara haftaya karabiber!

Yoğurtla karınca yumurtasının ne alakası var? Ortaçağ'da para yerine geçen baharat hangisi? Sivrisinek zulmünün ilacı muz kabuğu mu? Tüm ülkede elektriklerin kesildiği kara salı karabibersiz geçer mi?

30 MART PAZARTESİ

Yoğurt için ilk mayada ne var?

Tanınan, sevilen biriyle özdeşleşmiş rolü ondan sonra üstlenmek çok riskli. Mukayese bitmez, bitirir. Selçuk Yöntem neredeyse bir ilk; Kenan Işık'tan başka kimseyle olmaz gibi duran Kim Milyoner Olmak İster?'i nasıl da kendinin yaptı, çok başarılı doğrusu. Oradaki sorulardandı: Yoğurt yaparken maya olarak yine yoğurda ihtiyaç duyulması nedeniyle ilk mayayı arayan araştırmacılar neyi süte karıştırarak yoğurt elde etmişlerdir? Dört şık var: Çiçek tozu mu? Karınca yumurtası mı? Balmumu mu? Arı sütü mü? Doğru cevap karınca yumurtası! İlk yoğurtta karınca yumurtası var! Böyle söyleyince çok fena geliyor ama işte gerçek, acıtır!

31 MART SALI


Kara salıya şifa: Karabiber

Yaşayanların ömür boyu unutmayacağı günlerden biri bu: Kara Salı. Mesele sadece derin dondurucudakilerin çözülmesi ya da asansör çalışmadığı için üç kat merdiveni çıkmaktan ibaret olsa keşke. Ama değil. Ulaşımdan sağlığa, hayat tamamen durdu. O yüzden karalahana dolmasıyla, karadutlu dondurmayla, karaorman pastasıyla sulandırılacak bir hal değil. Ama karabiberden konuşabiliriz. Dünyada en çok ve en yaygın şekilde kullanılan baharat karabiber; yılda 120 bin tondan bahsediliyor. Tarihte ciddi rolü var. Romalılar, başarı gösteren askerleri onunla ödüllendiriyor: Altın, gümüş ve karabiberle! Ciddi ciddi altın değerinde; Ortaçağ'da para yerine geçiyor. Mutfakta tatlı dahil pek çok yerde kullanılabilen bu elemanın sağlıkla ilişkisi de çorbaya ekip soğuk algınlığında medet ummaktan öte aslında: İştah açıyor, sindirimi kolaylaştırıyor, gazı gideriyor, bulantıyı geçiriyor... Öksürüğü dindiriyor, ateşi düşürüyor, bakterileri öldürüyor, üstüne bir de afrodizyak! Bitmedi. Kellik için merhem yapılıp başa bile sürülüyor!

1 NİSAN ÇARŞAMBA


Sivrisinek ısırığına muz!

İçimizi ürperten, kanımızı donduran bu karanlık günler de geçecek. Yine güneş açacak. Yaz gelecek ve en büyük derdimiz sivrisinekler olacak! Ne yapsak kâr etmeyecek, sivrisinekler bizi afiyetle yemek suretiyle tatilimizde iz bırakacak. Meğer çaresi muzmuş! Muz kabuğunun içini sivrisinek ısırıklarına sürünce kaşıntı ve şişkinliği alıyormuş. Sivilcelerde de işe yararmış. Sivrisinek zulmüne maruz kaldığımız aylar, muzdan ziyade kirazla, şeftaliyle, karpuzla haşır neşir olduğumuz zamanlar ama ne olacak, muz da buluruz. Yeter ki şimdiye kadar anca üstüne basıp da düşürmeye yaradığını sandığımız muz kabuğu, ısırıkların üstesinden gelsin.

2 NİSAN PERŞEMBE


Bahar bunlarsız olmaz!

Enginar. Bakla. İç bakla. Kuşkonmaz. Yabani kuşkonmaz. Sultani bezelye. Uykuluk. Kokoreç. Taze sarımsak. Rezene. Arapsaçı. Kuzukulağı. Kazayağı. Çiriş otu. Madımak. Hodan. Çağla. Erik. Yenidünya. Çilek. Dut. Pazarlar şahane, tezgâhlar yeşerdi... Pişirin, çiğ yiyin, ustasına gidin, tarifler deneyin, tadını çıkarın, tazelenin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA