Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Ortadoğu'daki 'Ortodoks Doğulu'lar

Ortadoğu'nun kalbi Suriye'de hava harekâtı yürüten 'Ortodoks Doğu'nun, yani Rusya'nın DAEŞ'le petrol ticareti yapan karanlık, gizemli nüfuz casusları var. Bunlardan en önemlisi olan George Haswani, Beşar Esad'ın da akrabası. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sözünü ettiği Haswani'yi biraz yakından tanıyalım. Aşağıdaki bilgiler bir istihbarat raporundan: Esad rejimi, ülkedeki petrol sahaları DAEŞ'in hakimiyet alanına girdikten sonra teröristlerden petrol satın almaya başladı. ABD, geçtiğimiz hafta bu alıma aracılık yapan isimlerin malvarlıklarını dondurdu. DAEŞ- Esad Rejimi ve Rusya'nın petrol ticaretindeki gizli işbirliğini sağlayan isimlerden en önemlisi Suriye'nin Yabroud kentinde doğan ve aynı zamanda Rus vatandaşı olan George Haswani. Haswani Suriyeli Hıristiyan bir ailenin çocuğu. Esad'ın akrabalarından biri ile evli ve Mart 2011'de başlayan iç savaştan evvel Suriye'deki petrol rafinerilerinde çalıştı. Haswani Rusya'da eğitim gördü. Rusya'nın rahle-i tedrisinden geçtiğinden ötürü Ruslar hesabına nüfuz casusluğu yapmak için ideal biri. Zaten bu ülke ile öğrencilik yıllarına dayanan maddi ilişkileri bulunuyor. Haswani Rusya'da kaldığı dönemde Putin'in de aralarında bulunduğu Rus siyasi elitleriyle özellikle savunma ve güvenlik alanlarında ticari ilişki tesis etti. Sonra kurduğu Hecso Mühendislik ve İnşaat şirketi üzerinden sağladığı ilişkiler sayesinde Rus petrol ve gaz şirketleriyle işbirliğine gitti, ayrıcalıklar elde etti. Hesco şirketi kısa sürede büyüdü. Rus ordusu ve petrol şirketlerinin makine ve yedek parça ihtiyacını ithalat yoluyla karşılamaya başladı. Haswani, şirketin Rusya'daki merkezinin başına damadı Yusuf Arbaş'ı getirdi. Damat Arbaş, Hafız Esad döneminde Suriye askeri istihbaratının başı olan Ali Dubai ile Moskova'da çok yakın ilişki kurdu ve onun oğlunu da şirket bünyesine kattı.

HASWANİ PKK'YA SİLAH DA SATMIŞ

Haswani'nin PKK'nın şiddeti tırmandırdığı 1990-93 yılları arasında örgüte silah satan kaçakçılara Kalaşnikof tedarik ettiği yönünde bilgiler var. Bu bilgiler Türk istihbarat birimlerinin raporlarına girdi. Buradan anlaşılıyor ki Ruslar biz onların uçağını düşürmeden çok önce de terör örgütü PKK'ya destek veriyordu. Hatta PKK'nın, serde ideolojik akrabalık da olduğu için, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB), 'NATO'nun ileri karakolu' Türkiye'yi karıştırmak için desteklediği bir örgüt olduğu yönünde yabana atılmaması gereken görüşler var. 1980 ve 90'lara dair bu bilgi ve analizleri bir kenara bırakalım ve çok daha yakın bir geçmişten örnekle Ruslar'ın PKK'ya nasıl silah desteği sağladığına bakalım. Aşağıdaki bilgiler de bir başka istihbarat raporundan: 24-25 Eylül 2015 tarihlerinde Şırnak'ın Beytüşşebap ilçe merkezine ve çevresindeki askeri üs bölgelerine yapılan saldırı sonrasında gerçekleştirilen PKK operasyonlarında bir adet nişangâhı sökülmüş Rus yapımı güdümlü tanksavar füze (9m131) aparatı bulundu. Bu füze PKK'nın envanterinde şimdiye kadar rastlanan bir silah değil, ilk kez böyle bir silah kullanıyorlar. Türk istihbarat birimleri bu gelişmeleri yakından izliyor. Amerikan istihbarat teşkilatı CIA de özellikle Suriye İç Savaşı'nın başlangıcından beri Haswani'yi yakından takip ediyor. Haswani'nin faaliyetleri Avrupa Birliği tarafından da izleniyor. Nitekim Haswani ABD'nin yanı sıra AB tarafından da kara listeye alındı. ABD Hazine Bakanlığı'nın kara listeye aldığı bir başka isim ise Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov. Putin'in sağ kolu olan Ilyumzhinov para aklamakla suçlanıyor. Türkiye ile Rusya, Erdoğan ile Putin arasındaki gerilim de bir diplomasi satrancı. Türkiye haklılığın verdiği soğukkanlılıkla hareket ediyor. Ruslar ise telaşlı ve fevri. Oyunun sonucunu hep birlikte göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA