Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İşte geleceğin telefonu

Katlanır ekranı, 3 boyutlu parmak izi tanıyan güvenlik teknolojisi, saniyeler içinde video paylaşımına izin veren yüksek transfer hızı, sürekli açık bekleyen kamerası ve daha hızlı şarj edilebilme özelliği olan yeni telefonların yetenekleri sınırsız

Barselona'da adı Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress 2015 - MWC 2015) olmasına rağmen fuar tarafı sürekli ağır basan etkinliğe 16'ıncı kez katılıyorum. 2000 yılında Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen kongrede kameralar yeni yeni gözdeydi ve biz 3G'yi konuşuyorduk. Şimdi Türkiye'de 4G ihalesi konuşuluyor. 4G telefonların kamera, mobil internet yetenekleri neredeyse sınırsız. Her yıl yeni mobil ürünleri ve teknolojileri inceleme şansı veren fuarda geleceğin ürünleri nasıl şekilleniyor yakından görme şansı yakalıyorsunuz. Gelin şimdi telefonun ekranından piline, işlemcisinden yazılımlarına nasıl değişimler geçireceğine göz atalım.

DAHA GÜVENLİ TELEFON


Ancak asıl değişim çiplerin yeteneklerini artıracak gelişmelerde. Qualcomm geçici ve tümüyle kendi tasarımı olmayan ürünlerle bizi oyalıyor. MWC 2015'te duyurduğu Snapdragon 820 işlemci Qualcomm imzası taşıyor. Çip sayesinde kameralar gördüğü nesneyi algılama, el yazısını okuma, kullanıcı alışkanlıklarını hızlı öğrenme ve ekstra güvenlik teknolojileriyle dolu olacak. İlk 3D parmak izi doğrulama teknolojisi Qualcomm Snapdragon Sense ID 3D parmak izi doğrulama çözümünü piyasaya sunarak genişletiyor. Snapdragon Sense ID 3D parmak izi teknolojisinin ultrason teknolojisini benzersiz kullanımı, 2D'den 3D'ye biyometri alanında devrim yaratarak, daha fazla kesinlik, mahremiyet ve daha güçlü kimlik doğrulama sağlıyor. Mobil sektörün ilk ultrason tabanlı biyometrik kimlik doğrulama teknolojisi mobil cihaz üreticileri ve müşterilere sunuluyor.

KATLANABİLİR EKRAN


Akıllı telefon ekranı konusunda Güney Kore şirketleri neredeyse rakipsiz. Kendi aralarında yarışıyorlar. Katlanabilir ekranlar konusunda tek sıkıntı enerji ve maliyetler. 2017 yılından itibaren katlanabilir telefon piyasaya çıkarsa sakın şaşırmayın. Ancak çözünürlük, pil ve dayanıklı olma sorunlarının tamamen çözülmesi şart. Ekran çözünürlüğünün yani piksel sayısının artması pil sorununu da tetikliyor. Yani bir sorunu çözerken bir diğeri çıkıyor. Bükülebilir ve şeffaf ekranlar da bir diğer farklı çözüm. Şimdilik bu konuda çare yok. Gorilla Glass cam sadece ekran için değil, arka kapak için de kullanılıyor. Ancak Gorilla Glass kullanılan Galaxy S6 için parmak izi şikayetleri de şaşırtıcı değil.

#Sayfa#

NEDEN 4G LAZIM?


Büyükanneler 2GB yetmez diyor
Mobil hızlı internetle tanışalı çok zaman olmadı. 2009 yılında temmuz ayının sonunda ilk kez 3G ile tanıştık. Görüntülü görüşme diye tanıtılan hizmetin heyecanı artık sosyal ağlara kaydı. 2009 yılından bu yana 30 milyonun üstünde Facebook kullanıcısı, milyonlarca videonun paylaşıldığı YouTube, İzlesene, Dailymotion gibi internet siteleri, televizyonların ve operatörlerin 4 ekran ve mobil TV projeleri derken deniz bitiyor. Kullanıcılar internet hızının yavaşlamasından şikayet ediyor. Hızla büyüyen, mobil sağlık, mobil eğitim ve makineler arası internet iletişimi derken ihtiyaç her yıl katlanarak artıyor. İşte tüm bu ihtiyaçlar mobil internet konusunda beklentileri artırdı. 4G veya LTE diye anılan internet hızları kaçınılmaz hale geldi.

BÜYÜKANNELERE KOTA DAYANMIYOR


Artık pek çok akıllı telefon 4G uyumlu satılmaya başladı. Büyükanneler bile "Benim interneti 2 değil, 4 yap oğlum. Feys'e video yükleyemiyorum" diye yakınınca bu soruna çözüm bulma zamanı geldi. Sonuçta mobil internet hızları paylaşılan bir servis. Bu yüzden frekans tıkanması olunca tüketiciler şikayet etmeye başlıyor. Şimdi fiberle omurgaya bağlanacak baz istasyonları interneti yutmaya başlayacak. Yani tüketici ihtiyacının katlanarak arttığı yerde kotalar ve hız yeterli olmuyor.

#Sayfa#

FUARIN EN DİKAT ÇEKEN ÜRÜNÜ


Galaxy S6 makyaj değil gerçek!
Samsung Galaxy ailesinin şimdiye kadarki en agresif ve en farklı ürününü tanıttı. Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge, sadece dış yüzeyinde ve malzeme kullanımındaki tasarımı açısından değil, iç kısmında da büyük farklılıklar içeriyor. Döviz ve diğer değişkenlere bağlı olarak 32 GB depolama kapasitesine sahip S6'nın 2600 TL, S6 edge ise 3200 TL civarında olması bekleniyor. Ancak henüz kesinleşmediğini söylemek gerekiyor. Samsung sadece donanım değil, yazılım tarafında da yeniliklerle geliyor. Microsoft uygulamalarında iki yıllık özel bir paket sunuluyor. Ayrıca kurumsal uygulama ve güvenlik konusunda çözümler de bulunuyor. 10 Nisan tarihinde piyasaya sürülecek üründe Galaxy S6 ve S6 edge önceki Galaxy serisiyle on önemli farka sahip. İşte bu yenilik ve farklılıkları on maddede toparladık. ? Tamamen metal tasarıma sahip ürün. İlk kez kapak açılmıyor ve pil değiştirilmiyor. ? 32 GB, 64 GB, 128 GB depolama seçenekleri var. Dolayısıyla artık dışarıdan kart takılamıyor. ? Galaxy S6 çift tarafli kavisli ekrana sahip edge modeliyle iki farklı tasarıma sahip. ? Kablosuz şarj özelliği entegre olarak kullanılıyor. Hızlı şarj özelliği ile 10 dakika şarjla dört saat konuşma yapılıyor. ? 14 nanometre Samsung Exynos 7420 çipseti ilk kez kullanılıyor. ? Apple ödeme sistemleri konusunda yalnız değil. Samsung Pay yılın ikinci yarısında mobil ödeme konusunda koşmaya hazır olacak. ? Çift kenarı da kavisli ekrana sahip. 800 derece sıcaklıkta çift tarafa bükülen mühendislik harikası ekran var! ? En yüksek çözünürlüğe sahip telefon 557 ppi değeriyle rakiplerinden ayrılıyor. ? Gorilla Glass 4.0 ve metal yüzeyi ile daha dayanıklı bir cihaz olduğu iddia ediliyor. Deneyimlemediğimiz için bilinen tek kusuru siyah ve yeşil renkte parmak izi.

PİLİMİ UZATAMAZSAN ŞARJI KISALT

Akıllı telefonların yeni yetenekleri artık bizi şaşırtmıyor. Üstelik insanlar pil sorununu öylesine kanıksamışlar ki, pil deposunu yanlarında taşımayı bile sorun etmiyor. Aslında pil konusundaki yetenekler hızla gelişse de telefondaki yetenekler, ekranın sürekli büyümesi ve çözünürlüğün artması pil ömründeki artışın gözden kaçmasına neden oluyor. Ancak şimdi hızlı ve kablosuz şarj konusunda gelişmeler arttı. Yani pil konusunda iyi haber vermek için henüz daha erken. Diğer bir akım da kablosuz şarj özelliği. Android ve Windows platformlu cihazlarda bu özellik kullanılmaya başladı. Apple iPhone için pek çok aksesuvar çıkmaya başladı. Ancak henüz Apple tarafından desteklenmiyor.

BİLEĞE KUVVET DEĞİL PERFORMANS

Akıllı telefon markalarının hepsi yeni bir akıllı saat ya da bileklikle Barselona'ya geldi. Acer, HTC, Sony, Huawei akıllı saat ve bileklikleriyle fuara katıldı. Ancak en çok ilgi çeken Huwai Watch oldu. Daha önce akıllı bilekliğini de tanıtan Huaewei Watch yani akıllı saat konusunda da ilk adımını attı. Giyilebilir Android işletim sistemini kullanan saat klasik tasarımlardan etkilenmiş. Telefonla senkronize çalışan aksesuvar pek çok sensörle donatılarak kullanıcının hareketlerini ve alışkanlıklarını öğrenmesi sağlanıyor. Yine spor için verilerin kullanılmasını sağlıyor. Üstelik saatin algılayıcılarını bilgisayar kullanırken yani el kol sallayarak kandırmak olanaksız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA