Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hani benim gençliğim nerede?

Zamane çocukları "Bilyelerim, topacım" yerine "Akıllı telefonum, sabit diskim, flaş belleğim, bulut hesabım" diyor. Özellikle kişisel fotoğraf ve videolar en mahrem, en çok korunmak istenen veriler. Peki ama en kıymetli hazinemiz haline gelen dijital mal varlığımızı nasıl koruyacağız?

Dijital dönüşüm kişisel varlıklarımızı ve mahremiyet algımızı değiştirdi. Artık verilerin çoğunu elektronik ortamda saklıyoruz. İçlerinde; çok değer verdiğiniz fotoğraflar, hayranı olduğunuz grubun müzikleri, arşivlediğiniz kült filmler, takip ettiğiniz diziler, okul ödevleriniz, şirket dokümanlarınız, şahsi belgeleriniz, milyonlarınız olmasa da düzenli olarak tuttuğunuz muhasebe ve banka kayıtlarınız mevcut. Ancak çoğu zaman bu datalar dağınık şekilde duruyor. Vadesini doldurmuş DVD'ler, bir yere bırakılmış USB bellekler genelde çözüm olmuyor. Günümüzde sabit disklerin depolama kapasitesi artarken, kablosuz bağlantı yetenekleri ve veri transfer hızları yükseldi. Şimdi kendinize sorun. Son iki yılda akıllı telefon, tablet veya bilgisayarınız arızalandı veya kayboldu mu? Evet yanıtı verenler ezici bir çoğunluğa sahip olmalı. Her yıl ortalama 60 milyon bilgisayar bozuluyor, 200 bin akıllı telefon çalınıyor veya kayboluyor. Tüm bunların sonucunda sayısız içerik kaybolup erişilemez hale geliyor. Sadece dört kişiden biri düzenli olarak yedekleme yaptığını belirtiyor.

BEN NASIL YEDEKLEDİM?

Ben de yedeklerini kaybeden fanilerdenim. Şimdi elime üç adet Western Digital harici disk geçti. Kablosuz olanı My Cloud ve My Book ürünlerini akıllı telefon ve tabletle çektiğim fotoğraf ve videoları yedekledim. Desktop ve dizüstü olarak Mac kullandığım için hızlı veri transferi yapan Thunderbolt girişi olan bir My Passport pro kullandım. GB düşmanı diske bilgisayarları günlerce uğraşmadan yükledim. Hepsini kendi içinde yedekleyeceğim bir büyük dijital sandıkla da ayda bir güncellemeye karar verdim. Bunun için Mac kullanıcılarının sistem yedeği alması yeterli. Apple veya PC, ne kullanırsanız kullanın sabit disklerde uyum problemi yaşamamaya gayret edin. Western Digital'in yedekleme çözümlerinden taşınabilir My Passport serisi kolay kurulumu sayesinde yedekleme işlemini kullanıcıyı zorlamadan gerçekleştiriyor. İçerisindeki yedekleme yazılımı sayesinde yedeklemenin sıklığını, gününü ve saatini belirlemek mümkün. Parola koruma özelliği ile içerikler yetkisiz erişimlere karşı güvenle saklanıyor. Aslında dijital cihazlarınız varsa, bulut hesabı her zaman tek başına yeterli olmuyor. Tam güvenlik için yedeğin de yedeğini almak gerekli. Böylece cihazınızın başına bir şey gelmesi durumunda içerikleriniz tamamen güvende olacaktır.

YANLIŞLIKLA SİLİYORUZ
Sadece "kaydet"e tıklamak bir yedekleme planı olmadığı gibi, verilerin güvenle saklanması için yeterli de değil. İsterseniz veri kayıpları ile ilgili yapılmış araştırmalara bir göz atın.
Elektronik cihaz kazalarının yüzde 51'i ev civarında gerçekleşiyor.
Tüm veri kayıplarının yüzde 32'si yanlışlıkla silme, sürücüyü yeniden formatlama, bilgisayarı düşürme gibi insan hatalarından kaynaklanıyor.
Ebeveynlerin yüzde 50'si çocukların elektronik aygıtlarına zarar verdiğini belirtiyor.
ABD'de her hafta 12 bin dizüstü bilgisayar havaalanlarında bırakılıyor.
Her yıl ABD'de 600 bin dizüstü bilgisayar evlerden, araçlardan çalınıyor veya umuma açık alanlarda bırakılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA