Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cyborg’lar olimpiyatta kapışacak

Hayatımıza ilk olarak 30 yıl önce bir TV dizisi ile giren yarı insan yarı robot Cyborg’ların olimpiyatı Cybathlon, 2016 ekim ayında Zürih’te düzenlenecek

Yarı insan yarı robot Cyborg adı verilen yarışmacıların katılacağı olimpiyat yeniden gündeme geldi. Ekim ayında İsviçre'nin Zürih şehrinde düzenlenecek Cybathlon 2016 yeni teknolojilerin yarışına da tanık olacağız. İnsan vücudunun uzantısı olacak özel protezli yarışmacılar uyum konusunda en iyi örnek olmaya çalışacak. Yarı insan yarı robot kavramı popüler kültüre ilk olarak 30 yıl önce 6 Milyon Dolarlık Adam dizisiyle girdi. Sene 1976 idi. Bu dizi hayal gücümü zorlayan ilk insan robot karşımı biyonik adamı karşıma çıkardı. Henüz ilkokul yıllarımı yaşıyordum. 6 Milyon Dolarlık Adam'ın bize Uzayyolu ve Kaçak dizilerini unutturacağı söyleniyordu! Tek kanallı ve siyah beyaz dünyamızda o süper kahramanların ilkiydi. Başrolde Steve Auistin'in oynadığı dizide insan eliyle yaratılan kahraman dikkat çekiyordu.

ÖRNEK OSCAR PISTORIUS
O günden bugüne insanların kullandığı protezler önemli bir evrim yaşadı. Neredeyse Cyborg diyeceğimiz insanlar ortaya çıktı. En güzel örnek insanların başında fiberglas bacaklarıyla yarışa katılan Oscar Pistorius'tu. Şimdilerde işlediği cinayetle gündeme gelen Pistorius olimpiyatlarda yarışarak tarihte bir ilke imza attı. İşte o dizi filmle tanıştıktan tam 30 yıl sonra bu yıl ilk kez Cyborg olimpiyatı düzenleniyor. Cybathlon 2016 adındaki bu özel olimyatlarda en son protez teknolojileri kullanılacak. İsviçre'de düzenlenecek finalde altı farklı kategoride biyonik adamlar yarışacak.

1 MİLYAR ENGELLİ İNSAN
Düşünün şu anda dünyada 1 milyar engelli insan yaşıyor. Ve bu insanların çok azı akıllı protez gibi kullanılan biyonik adam cihazlarına sahip. Üstelik pek çok engelli insan günlük hayattan izole bir şekilde yaşamaya terk ediliyor. Türkiye'de belediyelerin şehir planlarında, inşaat şirketlerinin bina standartlarında engellilere göre tasarlamalar yapılmadığı düşünülecek olursa hayat engelliler için her gün bir olimpiyat yarışına dönüşüyor. Cybathlon 2016 bu konuyu gündeme getirirken en son gelişmeleri de gözler önüne serecek. İnsan vücuduyla protezin uyumu başarının formülü olarak gösteriliyor. Bazen insanın hareket kabiliyetinin üstüne çıkan sonuçlar bile alınabiliyor. Ancak bu çözümler geçici süre kullanılabiliyor. Bu yüzden asıl değerli olan insanın hiç rahatsız olmadan sürekli kullanabileceği protez modeller yaratmak.

AKLI GOOGLE TASARIMI APPLE
Benim insansı robotum Google akıllı, Facebook ruhlu, Amazon'un bulut ve büyük veri yeteneklerine sahip, Apple tasarımı bir robot. Popüler teknoloji şirketlerinin öne çıkan yönleri ve mevcut teknolojilerle nasıl bir robot yaratırız diye düşünün. Benim aklıma Facebook tarafından yaratılan geçmişe, Google hızında arama yapan akla, Apple tarzında insan merkezli tasarıma sahip bir robot geldi. Ancak robotun dehlizlerinde yapay sinir ağları, kendi kendine öğrenen makinler, internete bağlı milyonlarca parça, anlamlı sonuçlar üreten Amazon big data sorgulama teknolojisi bulunacak. Her şeyi uygulamalarla öğrenen devasa geliştirici eko sistemli insansı robotu hayal etmeden duramıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA