Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Çocuğunuzun dijital rehberi olun

Akıllı telefon ve tabletleri kullanan aileler, artık bunları çocukları ile de paylaşıyor. Ancak önemli olan onlara iyi rehberlik yapabilmek. İşte çocukların eğlence ve öğrenme araçları haline gelen bu cihazları onlarla en sağlıklı şekilde paylaşabilmenin püf noktaları

Aileler telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı konusunda çocuklarıyla sorun yaşıyor. Atatürk'ün çocuklara armağanı 23 Nisan'da çocuğunuza sanal dünyada rehberlik yapın. Sorun cihazlarda değil, aileler telefon ya da tabletleri çocuklarını baştan savmak için kullanıyor. Bu yüzden süre ve içerik konusunda da uyarılarda bulunmuyorlar. Aileler, çocuklarına nasıl kural koyacaklarını ve onlara nasıl rehberlik yapacaklarını bilmiyor. Yaşıtlarının telefonla dolaşırken çocukları ikna etmek zor. Ancak yine de kişisel bir cihaz için 12 yaşı beklemek daha doğru. Ancak aileler çevre koşullarına göre doğru kararı çocuklarıyla konuşarak vermeli. Önemli olan çocukların bu cihazlarla neler öğreneceği olmalı. Yani en önemli konu iyi rehberlik yapabilmek. Apple iOS ve Google Play üzerinden sunulan uygulamalarda yaş hedefleri belirtiliyor. Apple, 23 Nisan için iTunes üzerinden önerilen uygulamalar dizini hazırlamış. Özellikle siber zorbalığa uğramaması ve zorbalık yapmaması konusunda çocuklarınızı uyarın. Bedava uygulamalar reklam tuzaklarıyla dolu. Aileler yaş seviyesine göre uygulama seçmeli.

ÇOCUKLARA UYGULAMALAR

Android veya iOS tabanlı telefon ve tabletlerde yüzlerce oyun ve eğitim uygulaması bulunuyor. Bu uygulamaların bir kısmı ücretsiz bir kısmı ise ücretli. Türkçe içerik konusunda seferberlik yaratılması şart. İşte iOS ve Android marketten birkaç uygulama örneği:

Çilekli kurabiye cep madalyonları
Budge Studios tarafından hazırlanan çilekli kurabiye cep madalyonları çocuklarının sanata ve el zanaatlarına yatkın olduğunu düşünen anne babalara öneriliyor. Çilekli kurabiye, mücevher yapma partisine katılacak boncuk dizme arkadaşları arıyor. Parlak zincirler, şirin nazarlıklar ve eğlenceli harf boncukları kullanarak meyveli arkadaş kolyeleri üretiyorsun.

Çocuk balon pop oyun
Ücretsiz olarak indirilebilen oyunda reklam yok. 5 yaş öncesi çocukların renk ve nesnelerin algısı konusunda çocuklara katkı sağlayan Apple iOS tabanlı oyun rahatlıkla önerebiliriz. Renkli grafikler, sevimli hayvanlar çocuğunuzun hoşuna gidecek.

Uykudan önce sirke gidin
Adile Naşit ile uykuya giden çocuklar şimdi birer anne-baba oldu. Kendi çocuklarını ise "İyi Geceler Sirki" uygulamasıyla uyutuyorlar. Bu uygulama, Apple 2012 Yılın Uygulaması ödülünün de sahibi "İyi Geceler" uygulamasının devamı niteliğinde. "İyi Geceler Sirki", sihir ve renkli animasyonlar ile dolu çok özel bir uyku atmosferi sunuyor. Çocuklarınızı rahatlıkla uyutmanızı sağlıyor.

Genç matematik kralı
Biraz da okul çağındaki çocuklara göre bir oyun önerecek olursak, Genç Matematik Kralı iyi bir örnek. Ortaçağ ortamında bir matematik oyunu. Matematik sorularına cevap vererek ve bilmeceler çözerek toplumda yükseliyorsun. Yıldız toplayıp, madalya alarak arkadaşların ve ailenle yarışabiliyorsun. Oyun 6 yaş ve üzeri çocuklara uygun.

Dünyayı keşfetsin
Dünyayı çocukların parmaklarının ucuna taşıyan bu harika uygulama ile gezegenimizin tüm zenginlikleri keşfedilmeyi bekliyor. "Neden?" Android uygulaması da çocukların analitik düşünmelerine katkı sağlıyor. Özel çizimler ve seslendirmelerle çocuklar çevrelerindeki olayları ve durumları sorular ve yanıtlar üzerinden keşfediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA