Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Paylaşımlı ofiste dijital hayat!

Gayrimenkul sektörünün boş bıraktığı ortak çalışma alanlarından teknoloji fikirleri fışkırıyor. Atıl durumdaki bina ve alanlar yeni nesil paylaşımlı ofis taleplerine yanıt veriyor. Böylece binalar da değerlendirilmiş oluyor

Avrupa ve ABD'de hızla yaygınlaşan paylaşımlı ofis fikri genç girişimcilerin ve serbest çalışanların artmasıyla Türkiye'de de yaygınlaşıyor. İstanbul trafiği ile sahibini arayan ofisler de, yeni nesil mobil çalışma tarzını tüm gücüyle tetikliyor. Bu tarz, sadece sıradan bir ofis ortamı değil, yeni fikirlerin doğmasına destek olan ortak etkinlik alanlarını ortaya çıkarıyor. Kişiye ya da takımlara yönelik özel kullanım alanı dışında sosyalleşme mekanları da sunuluyor. Bu tarzla, farklı alanlarındaki şirketlerin işbirliğine imkan yaratılıyor. Mesela bir kültür sanat etkinlik şirketinin bir teknoloji şirketiyle ortak projeye imza atması gibi.. Deneyimleme şansı bulduğum paylaşımlı ofisleri gözlemledim. Ancak çoğunluğu ortak çalışma alanı tabirini kullanıyor. Son dönemde bu ofislerden dört tanesini gezdim, deneyimledim. Gezdiğim yerlerin izlenimlerime geçmeden önce bu tarz ofisleri seçerken bazı unsurları göz önünde bulundurmalıyız. Bireylerin yanı sıra kurumlar da çalışanları veya iş ortakları için paylaşımlı ofis için adım atıyor.

OFİS SEÇERKEN...
Yaptığınız iş, tasarım veya sosyal girişim odaklıysa bu konuda girişimlerin desteklendiği yerleri tercih etmekte fayda var. Yani paylaşımlı ofisi seçmeden önce hangi kültüre yakın olduğunuza ve ne istediğinize karar verin. Bu tarz ofisleri belirlemede temel kriter aylık ücret olsa da bunun dışında sosyal olanaklara, toplam hizmetten alınan ücretlere bakmanız isabetli olur. Çünkü benzer kültürden şirketlerle çalışmak önemli avantaj sağlıyor. Sosyal ortamla altyapı ve ulaşım da önemli. O nedenle paylaşımlı ofislerin merkezi yerlerde olması büyük avantaj. Özellikle teknolojinin yoğun kullanıldığı yeni işler için hızlı internet altyapısı büyük önem taşıyor.

ETKİNLİK ALANI
Paylaşımlı ofisle birlikte yaratıcı yetenekleri bir araya getiren etkinlik alanları da büyük önem taşıyor. Kanyon AVM'nin merkezi konumunu ortak etkinlik alanıyla buluşturan Joint Idea, sanatçılarla girişimcileri bir araya getirerek, yaratıcı fikirlerin değişik etkinliklerle paylaşılmasını sağlıyor. Etkinliklerin, ofisi kullananların beklentilerini karşılaşıması, fikirlerin olgunlaşmasına da katkı sunuyor.

Sosyal girişimin parçası olun
Küresel bir ağın parçası olan Impact Hub da, sosyal girişimlerin buluşma mekanlarından biri. Bu yüzden Sanayi Mahallesi'nde sıra dışı bir mekanda ortak çalışma alanı yaratıyor. Sosyal projeleriyle de farklı disiplinlerden insanları bir araya getiriyor. Sıradan bir basın toplantısı farklı disiplinlerden insanların teknolojiyi nasıl kullandıklarına güzel bir örnek. Teknik bir konu diye baktığınız 3 boyutlu yazıcıları bir heykeltıraş veya bir yönetmenin nasıl kullandığına tanıklık edebiliyorsunuz. En önemlisi ise, bu ortak çalışma alanlarının sürekli öğrenme isteğine sunduğu katkıyı görebiliyorsunuz.

Farklı etkinliklerle renkleniyor
Levent'teki Kollektif House gibi ortak etkinlik ve kişisel alanlarına sahip olmaları, farklı tasarımların buluşmasını sağlıyor. Bu da sadece ofis alanını değil, toplantı ve etkinlik alanları ihtiyacını da karşılıyor. Standart ofis ve kafe hizmetleri dışında sosyal olanaklara da sahipsiniz. Farklı yerlerde ofislerin olması bir avantaj ama en önemlisi farklı disiplinlerden insanları ortak çalışma kültüründe bir araya getirmesi.

Yeni fikirler buluşuyor
Atölye İstanbul Bomonti Ada'da eğlence ve çalışma alanlarını buluşturmuş. Ortak çalışma alanları, öğrenci ve sosyal girişimleri buluşmasına da ev sahipliği yapıyor. Tasarım ve teknoloji fikirlerinin, ticarileşen girişimlerini ofis alanında bir araya topluyor. 3 boyutlu yazıcıların kullanıldığı atölyelerde yaratıcılığın teknolojiyle buluşmasına da büyük katkı sağlanıyor. Akşamları toplantı veya seminerlerle buluşmak mümkün.

Trafiğe katlanmayın
En yaygın paylaşımlı ofis uygulayıcı şirketlerinden biri de Workinton. İstanbul'un iki yakasında, İzmir ve Ankara'daki mekanlarıyla dikkat çekiyor. Sadece bireysel kullanıcılara değil, farklı meslek gruplarına ve mobil ofisle çalışan şirketler için merkezi yerlerde çalışma olanağı sunuyor. Kullanıcılar, toplantı odaları ve ekstra ihtiyaçlarına göre aylık ödemelerini düzenleyebiliyor. Eğer İstanbul'un Avrupa yakasında müşteri ziyaretiniz varsa, tekrar geri dönmek için harcadığınız bu süre, maliyeti büyük ölçüde artırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA