Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Birkaç damla yağmur seni yolundan alıkoymasın!

“Akıllı saat koşu antrenörlüğü yapabilir mi?” demeyin. Yağışı algılayarak kelime hazinesindeki içerikle “Birkaç damla yağmur seni yolundan alıkoymasın” mesajıyla gaza geliyorsunuz. Başlıyorsunuz yağmurlu havada bile koşmaya!

Kim bilir kendinize kaç kez spora başlama sözü verdiniz. Ancak ya havanın soğukluğu ya da sıcak hava gibi birçok mazarete sığındınız. Böyle olunca koşmak için akıllı bir saat aldınız. Bu saatle koşarken nabzınıza, koşu temponuza ve mesafeye bakabiliyorsunuz. Ancak benim istediğim daha fazlası. Onun için koşmaya bir koşu antrenörü ile başlamayı uygun buldum. Akıllı saatleri bu konuda tek başına hep abartılı bulurdum.

ANTRENÖRÜMÜZ MİLLİ ATLET
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki Vodafone İstanbul Maratonu'na hazırlık için uzman birini bulmak şart olmuştu. Saatler akıllı da olsa kolunuzdan tutup sizi koşmaya götürmüyor. Denemeye başladıktan sonra bunu da yaptığını gördük. Uygulama size, o gün yeterince koşmadığınız konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak yine de başlangıcı yapmak zor olacaktı.
Arkadaşım Zeynep Ongun Nike'ın Baş Antrenörü Ironman takma isimli Mehmet Çetin Hoca'yı önerdi. Gönderdiği Instagram linkine tıklayınca adeta kas yığını olan bu insan gözümü korkutmuştu.
Milli atlet olduğunu da öğrendim. Ne yalan söyleyeyim ilk randevuya gönülsüz gidiyordum. Ancak kilosundan mutsuz olan Günaydın'dan Funda Karayel, "Beraber koşalım" deyince, iş daha da ciddiye bindi.
Bebek'te buluştuğumuzda karşımda kas yığını yerine her atletin sahip olduğu bir fizik görünce rahatladım. Kahve içerken Funda ile aklımıza gelen her şeyi Mehmet Çetin'e sorduk. Sorularımızın ardından ilk koşumuzu Bebek Parkı'ndan başlayarak sahil boyunca yaptık.

YAĞMUR DURDURAMADI
Üçüncü gün fotoğraf çekimi de yapacağımız için yine koşmamız gerekiyordu. Ancak üçüncü gün antrenörümüz Mehmet Çetin olmadığı için koşu antrenörlüğümüzü bu kez Apple Watch Nike+ yaptı. Foto Muhabirimiz Yağmur, dün sabah "İstersen havanın açılmasını bekleyelim" dedi.
Ancak randevularım için ertelemek istemedim. Akıllı saatten de "Birkaç damla yağmur seni yolundan alıkoymasın!" mesajı geldi. Ben de gaza gelip evden Maçka Parkı'na koşarak gitmeye karar verdim. Koşmaya başladığım üçüncü gün, saatin gerçekten asistanlık yapmaya başladığını hissettim. Kulağımda Nick Cave şarkısı, başladım koşmaya.
Tabii ki saat tek başına alışkanlıklarınızı değiştiremez. Cari açık gibi yedikleriniz yaktıklarınızdan fazla olduğu sürece aldığınız borçlar kalıcı kilo olarak vücudunuza dağılıyor. Obez olduğumu kabul etmemek için yeni bir sebep ararken Apple Watch Nike+ gözüme köprüden önce son çıkış gibi göründü.

Kolunuzda saat yokmuş gibi!
Saati koluma takınca, Rolex'ten sonra en çok satan saat markası olan Apple Watch ikinci nesil ürünü daha çekici geldi. İçindeki GPS anteni sayesinde mesafe ayarı yaparak telefon olmadan koşabiliyorsunuz. Hafif alüminyum metaryale sahip olduğu için bu saatin kolunuzda olduğunu unutuyorsunuz. En çok da basit koşu uygulaması Nike+'tan etkilendim.
Apple Watch Nike+'ın kolu terletmemesi için delikli plastik kordonu var. Koşuya başlamadan önce Nike Run Club (NRC) uygulamasını indirin. Saat, uygulamayı çalıştırmadan mesafe, süre veya hıza göre ekranda ölçüm yapma seçeneği sunuyor. Koşarken isterseniz size sesli olarak uyarılar gönderiyor. Tembellik günlerinizde uyarı mesajları gelmeye başlıyor.

Acemi bir koşucudan akıl dışı sorular
Bebek Parkı'ndan sahil boyunca yaptığımız ilk koşumuz öncesinde Sabah Facebook sayfasında canlı yayına geçtik. Hem bizim hem de canlı yayından gelen izleyici sorularını büyük bir sabırla yanıtladı Mehmet Hoca. Maraton koşan adamdan ben de bunu beklerdim doğrusu. Nike Run Club Baş Antrenörü Mehmet Çetin'in, bizim acemi sorularımıza verdiği yanıtları:
- Herkes koşalabilir mi?
- İster 50 ister 130 kilo da olsun, herkes koşabilir. Önemli olan kişinin doğru tempo ve kaldırabileceği zorluk derecesinde koşması. Ancak düzenli koşmaya başlamadan önce uzman doktordan mutlaka sağlık sorunları olup olmadığının öğrenilmesini, bir kontrolden geçmelerini öneriyorum.
- Koşu bantları zararlı mı?
- Ben mümkün olduğunca açık havada, toprak zeminde koşmayı tavsiye ediyorum. Ancak hava şartları ve yaşadığınız çevre yüzünden koşu bantlarında koşacaksanız, çare yok.
- Koşu için ayakkabı seçimi nasıl olmalı?
- Ne büyük ne de küçük olanıyla değil, herkes ayağına uygunuyla çok daha rahat eder. Ayağınızın basış şekline göre doğru ayakkabıyı seçmelisiniz.
- Aç karnına mı yoksa tok mu koşmalı?
- Diyetisyene danışmak faydalı olur. Koşmadan en az iki saat önce hafif yemeye dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA