Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Otomobil ve telefonun pil derdi

Mobil telefon üreticileri ve otomotiv sektörü, pil sorununa odaklanıyor. Yeni elektrikli Smart otomobiller pil ömrünü 145 kilometreden 160 kilometreye çıkartırken, Casper VIA A1 Plus, akıllı telefon modelinde 5 bin mAh pil ömrüne ulaştı. Şimdi bu telefon ve otomobiller üç gün şarj etmeden kullanım sunuyor

Mobil Dünya Kongresi'ne katılan, Mercedes Benz'i de bünyesinde bulunduran Daimler'in elektrikli Smart otomobilleri, etkinlik öncesi denediğimiz ilk ürün oldu. Mobil teknolojileri konuşacağımız bir fuar ve kongreye otomobil firmasının elektrikli araç ve mobil uygulamalarıyla başlayacağımızı rüyamızda görsek inanmazdık. Dördüncü nesil Smart serisinde otomobilin menzili 145 kilometreden 160 kilometreye çıkıyor.
İki kişinin oturduğu Smart fortwo iki kapılı modelde sürüş menzili 160 kilometre, dört kişinin oturduğu Smart forfour dört kapılı modelde ise ağırlıktan dolayı 155 kilometre. Daimler yetkilileri menzilin 200 veya 300 kilometrenin üstüne çıkmamasına sebep olarak şehir içinde günlük ortalama 35 kilometre olduğunu söylüyor. İstanbul'da bu mesafenin 35-45 kilometre olduğunu biliyoruz. Yani dördüncü nesil elektrikli Smart otomobilleri yaklaşık üç gün şarj etmeden kullanmak mümkün oluyor.

LİTYUM İYON TEKNOLOJİSİ
Akıllı telefonlar internette, otomobiller yolda kalmamak için pil sorununu çözmek zorunda. Telefonlar pil kapasitesini artırıyor, otomobiller ise menzili uzatırken, ağırlığı artırmak istemiyor. Elektrikli otomobillerin 100 yıl geç gelmesi üzerine komplo teorileri okuyabilirsiniz.
Aynı şekilde "Telefon firmaları aslında pil sorununu çözdüler ama elindeki lityum iyon teknolojisinin ömrünü tamamlamasını bekliyorlar" cümlesi de artık pek tanıdık. Her iki endüstrinin de derdi pil ömrü. Lityum iyon pilleri şimdilik tek güvenilir teknoloji. Casper VIA A1 Plus telefonu üst düzey özellikleri gövdesinde toplarken ortalama üç gün pil ömrü sunan 5 bin mAh kapasitesine sahip. Yani otomobiller de telefonlar da kritik üç günlük pil ömrü üzerinden tüketici memnuniyetini yakalamaya çalışıyor.

AZ TÜKETMEK ŞART
Otomobiller ve akıllı telefonlar kullanım süresini uzatmak için hem kapasite artırıyor hem de daha az enerji tüketimi için bir dizi önlem alıyor. Bunun için elektrik tüketimini azaltacak önlemler şart. Pil ağırlığı arttıkça enerji tüketimi artacağı için otomobilin toplam ağırlığını düşürmek için çalışmalar yoğunlaşıyor.
Az tüketmenin yolu da otomobilin birdenbire hızlanmasını önlemek. Otomobilin 0'dan 100 kilometre hıza 11 saniyede ulaşmasından hoşlanmayanlar olabilir. Ancak bu, aracın benzinli otomobillere benzer bir sürüş deneyimi sağlamasına hem de daha az enerji tüketimine sebep oluyor. Dışardan baktığınızda küçük araç, içine girdiğinizde geniş kullanım alanı sunuyor. Yani küçük araç içinde olduğunuzu unutuyorsunuz. Yol üstündeki çukurlar da sizi üzmüyor. Dik yokuşlarda minik gövdesinden beklenmeyen çeviklik ve güce sahip.

SMART GECE PAKETLERİ KABUL ETSİN
Daimler yetkilileri otomobillerin yüzde 80'lik zaman diliminde kullanılmadığını ortaya koyuyor. Otomobiller 'boş durmasın' dediğiniz anda yeni uygulamalar karşımıza çıkıyor. Birincisi gece siz uyurken otomobilinize Amazon siparişlerinizin bırakılabilmesini sağlayan Smart Ready To Drop servisi. İkicisi de otomobil kiralama alanında yeni alternatiflerin ortaya çıkması. DHL ile işbirliği halinde uygulanan otomobil posta kabul servisi tek seferlik bagaj açma izni posta bırakmak için kullanılıyor. Otomobillerde bulunan SIM kart üzerinden gelen DHL posta görevlisi, otomobilin bagajını açabiliyor ve paketi teslim ediyor.

OTOMOBİLİNİZİ PAYLAŞIN
Smart Ready To Share yani tanımladığınız kişilerin otomobili paylaşması. Örneğin eşiniz veya çocuğunuz otomobili ücretsiz kullanırken komşularınıza otomobili ücretli kiralayabiliyorsunuz. Genelde yakın çevrede kişilere kiralama daha mantıklı bir seçenek. Üstelik otomobili istediğiniz günlerde kendi kullanımınıza ayarlayıp kiralamak istediğiniz günleri seçebiliyorsunuz.
Kiralayan kişiler de hangi günler kiralayabileceğini görebiliyor. Böylece sizin için otomobilin ölü zamanları değerlendiriliyor. İstediğiniz an sürücülerin otomobili hangi sürelerle kullandığını da denetleyebiliyorsunuz. Uygulamayı 8-10 çalışanı olan küçük şirketler rahatlıkla kullanabiliyor.

PİL DEPOSU GİBİ TELEFON HAZIR
Casper VIA A1 Plus 5 bin mAh pil kapasitesi ile sanki pil deposu yutmuş akıllı telefon gibi. Üstelik pil kapasitesi bu kadar artmasına rağmen kalınlığı aynı ölçüde artmıyor. Yani pil ömrü artıyor diye kalınlıktan taviz vermeniz gerekmiyor. 5 bin mAh pil ile yoğun kullanımda bile üç güne kadar dayanabilen kullanım ömrünü garanti ediyor.
Depolama kapasitesi 128 GB olmasına rağmen ayrıca micro SD kartlarla 128 GB daha artırılabiliyor. 8 çekirdekli 2.0 Ghz işlemci performans ihtiyacına da yanıt veriyor. Bilgisayar gibi 4 GB bellek bilgisayar karşılaştırmalarının yapılmasına neden oluyor. Akıllı telefonların bilgisayar gibi kullanılmasını sağlayan uygulamalar da karşımıza çıkıyor. Akıllı uygulamalar, dual pencere, güvenlik modları ve built in infrared ile uzaktan kumanda özelliği bulunuyor.

ELEKTRİK TARİFESİNE GÖRE ŞARJ SAATİ
Otomobilin aklına girmenin yolu mobil uygulamalardan geçiyor. Smart Control uygulaması akıllı telefon üzerinden şarj zamanını ve otomobilin hazırlıklarınızı kontrol etmenizi sağlıyor. Otomobilin sabah saat 08.00'de hazır olmasını istediğinizde, piller gece ucuz tarifeye göre şarj ediliyor, hava soğuksa araç ısıtılıyor. Pil tam dolduğunda telefonunuza bildirim gelmesini sağlıyorsunuz. Ayrıca farklı durumlar için uygulama üzerinden bildirimler gelmesini kurgulamak da mümkün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA