Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Uçan dairede beş saatin hikayesi

Uçan daireye benzeyen tasarımı ve dünyanın en büyük güneş panelleriyle Apple’ın yeni kampüsü Apple Park’ta beş saat geçirdim. Uzay üssündeymiş hissine kapıldığımız parktaki efsane Steve Jobs’ın adını taşıyan etkinlik merkezinde artırılmış gerçeklikte dolaştık

Birçok kişi Apple'ın 12 Eylül'de düzenlenen Apple etkinliğine davet edildiğimizi sosyal medyadan paylaşınca; iPhone'ın yeni modelleriyle ilgili sorular art arda gelmeye başladı. Benim merakım ise ürünler kadar uçan daireyi andıran Apple Park'la ilgiliydi.
Silikon Vadisi'nin tam kalbinde uçan daireye benzer uzay aracı gibi konumlanan dünyanın en değerli şirketinin yeni kampüsü Apple Park'ın misafiri olmak üzere 9 Eylül'de yola çıktım. Erken davrandım çünkü hem fırtınadan etkilenmek istemiyordum hem de Silikon Vadisi'nde Türk şirketlerle görüşecektim.

ÇEVREDEN GÖRÜLMÜYOR
San Francisco'da iki gün kaldıktan sonra, San Jose'ye giderken yapımı devam eden Apple Park'ın önünden geçiyorum. Çevreden görülmesi imkansız. Binanın etrafından çektiğim fotoğraflardan Apple Park olduğunu anlamak çok zor.
Çünkü giriş kapısında tablaların bile üstü kapatılmış. Bina çevreyle barışık olarak tasarlanmış. İhtişamlı değil, uyumlu olmaya çalışılmış.
Nihayet maliyeti 5 milyar doları bulan, uzay üssünü andıran tasarımıyla Apple'ın yeni kampüsü Apple Park'tayım. Kampüse ana binadan değil ziyaretçiler için özel olarak hazırlanmış deneyim alanının yanından giriyoruz. Etrafta yeni ekilen çimen ve bitkiler için kullanılan gübrelerin kesif kokusu var. Bina da çimler de taze olunca biz de hayranlık içinde çevreye bakarak konferans alanına doğru yürüyoruz.

EFSANE KURUCUNUN ADI YAŞATILIYOR
Dev binaya 500 metre uzaklıktaki etkinlik merkezine geçiyoruz. Şirketin efsane kurucusu Steve Jobs'un adının verildiği merkezin girişinde yani ana binanın en iyi görüldüğü yerden bir süre etrafı inceliyoruz. Sonra uzun süredir konuşulan iPhone X mi, yoksa iPhone 8 mi sorusunun yanıtını aldığımız binada bir saat boyunca çekimler yapıyoruz.
Herkes iPhone X ile iPhone 8'e ilişkin tahminde bulunmaya devam ederken biz de İtalya'dan getirilmiş mermerler, kavisli camların üstünde sütun olmadan konulmuş bir çatıya dikkat kesiliyoruz.



DOKUZ BİN AĞAÇ DİKİLDİ
Kampüste 309'u yerli olmak üzere dokuz bin ağaç ve bitki türüne yer verilirkin 15 hektar Kaliforniya çayırı kullanılıyor. Eski kampüsteki 4 bin 506 ağaçtan 1000 tanesi de yeni kampüste yeniden dikiliyor. Yine bölgede botanikçiler tarafından 4 bin 600'den fazla ağaç yetiştirilerek kampüse nakledilmiş. Bunlara hem genç hem de olgun ağaçlar ve az miktarda su tüketen Santa Clara bölgesinde gelişen yerli ve kuraklığa dayanıklı bitkiler de dahil ediliyor. Ana binanın ortasındaki büyük avlu özellikle kayısı, zeytin ve elma bahçelerinden oluşuyor. Kampüste seçilen bitkiler kuraklığa dayanıklı. Bitkiler için geri dönüştürülmüş su kullanıyor.



PENTAGON'DAN BÜYÜK
Yeni iPhone'un tanıtımı Apple Park içindeki 1000 kişilik Steve Jobs Theater'da yapıldı.Girişte mermerin içine oyulmuş sade bir şekilde Steve Jobs Theater yazıyor. Apple'ın efsanevi ismi Steve Jobs'ın ilk planları arasındaki Apple Park'ın maliyeti 5 milyar doları bulmuş. Apple Park, ana binanın bulunduğu silindirik çemberinin 461 metrelik çapı ile New York'taki Empire State binası ile Pentagon'un çapından daha büyük.



EFSANE KURUCU İKİ KEZ ANILDI
Apple CEO'su Tim Cook sunumun hem başında hem de sonunda Steve Jobs'ın sözleriyle efsane kurucu ismini andı. Apple Park'ın Steve Jobs'un hayali olduğunu belirterek efsane binanın sahip olduğu özelliklere vurgu yaptı. Sadece Apple çalışanlarının değil, tüm ekosistemin ortak buluşma alanı olacağına dikkat çekti. Aslında tüm binaya ve tasarıma baktığınızda doğaya hükmetmek üzere değil, dikkatini üstüne çekmeden uyumlu görüntü çizdiğine tanık oluyorsunuz.


Apple CEO'su Tim Cook

ISITMA VE SOĞUTMA GEREKTİRMİYOR
Apple Park'ın mimari projesi İngiliz Foster + Partners şirketine ait. Şirket Berlin'deki Alman Parlamento binasını da yapan yüksek teknoloji ve cam binalarıyla ünlü. Apple Park'ın tamamen cam dış yüzeyi dışında hiç sütun kullanılmamış. Yılın dokuz ayında ısıtma ve soğutma olmadan kullanılması için tasarlanmış. Tüm binada kullanılan cam doğal ışıkta çalışma süresini artırıyor.



EN BÜYÜK GÜNEŞ PANELİNE SAHİP
14 bin 200 çalışanın bulunacağı yeni kampüste 11 bin araçlık otopark zorunluluğu bulunuyor. 21 metre uzunluğunda ve 3.4 metre genişliğinde silindirik cam panellerden yapılan binada bir tane bile sütun yok. İnşaat tamamlandığında kampüsün yüzde 80'i yeşil alandan oluşacak. Yılın dokuz ayında ısıtma veya soğutma olmadan iklimlendirme yapılan binada her şey tasarruf, geri dönüşüm ve enerji üretimi üzerine kurgulanmış. Tamamen doğaya uyumlu. Apple Park'ın çatısında karbon fiberden üretilen dev güneş paneller yer alıyor. Bu özelliği ile Apple Park, 17 megavat enerji üreten dünyanın en büyük solar panellere sahip binası olmayı da başardı.

ŞEHİR HALKI TRAFİKTEN ŞİKAYETÇİ
Apple Park'ın daha açılmadan yoğun ilgi görmesi, 14 bin çalışan ve ziyaretçilerle önemli bir trafik oluşturuyor. Sanfrancisco, San Jose ve Silikon Vadisi bölgesinde yaşayan insanlar hayat tarzından ödün vermeden yaşamak istiyor. Genelde Google, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yarattığı trafik en büyük şikayet sebebi oluyor. Ancak İstanbul trafiğini gören insanların bundan çok şikayetçi olacağını sanmıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA