Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İndiren değil online dinleyen kuşak

Müziği telefona, tablete veya bilgisayara indirmek eski kuşağın tercihi olurken dijital kuşak her cihazdan ulaşabileceği online servislere göre tarzını şekillendiriyor

Hayatımız video, müzik ve film servislerinden ibaret artık! Arşivde kapladığı TB'larca alanda, bazen onlarca diskte aradığınızı bulmak zor. Üstelik kalitesi de genelde yüksek çözünürlüklü değil. Şimdi müzik arşivleri yüksek kalitede müzik dinleme imkanı sunarken Türkiye'de Türkçe müzik içeriği tercih ediliyor.
90'ların sonunda internet hızını örneklemenin yolu bir şarkıyı ne kadar zamanda sabit diske indirdiğini anlatmaktan geçiyordu. 3G ve 4.5G mobil hızlı internet altyapısı, yerli ve yabancı müzik servisleri internetten dinleyen kuşağı yarattı. Hızlı internet bağlantısı için bir şarkıyı akıllı telefona ne kadar zamanda indirdiğini hesaplayan kültür artık geride kaldı. Müzik için Muud, Fizy gibi yerli, iTunes, Spotify gibi küresel müzik servisleri var.

İNDİRME ONLINE DİNLE
2000'li yılların başında Apple, devrimsel bir adım atarak korsan şarkı indirenlerin ağır darbe vurduğu müzik endüstrisine iTunes ile hayat verdi. 1 dolara şarkı indirme fikri 16 yıl önce devrimsel bir fikirdi. Son beş yılda 4.5G mobil hızlı internet altyapısıyla müzik servisine üye olmak indirmekten daha mantıklı. Ayrıca daha iyi bir deneyim olarak hayatımıza girdi. Hatta iTunes ve diğer indirme odaklı servisler Spotify gibi online dinlemede daha etkili oldu. Hatta YouTube üzerinden dinleyenler bile farklı bir tecrübe elde etti. Üstelik ilk andan itibaren yüksek çözünürlüklü yayın yapan Tidal gibi online servisler ise daha hassas kulakların ihtiyacına karşılık verdi.
Üstelik internete bağlı olmadığınız anda istediğiniz bir karışımı offline olarak da dinleme şansınız var. Yani uçakta veya internet kalitesinden yoksun olduğunuz yerde offline servisler esnek kullanım şansı sunuyor.

VAZGEÇTİM SENDEN
Online müzik ve film servislerine üyelik çok kolay. Kredi kartı veya hediye içerik kartıyla üyelik başlıyor. Ödemediğiniz anda kapanıyor. Borcunuzu ödemediğiniz anda kapanan servis korkutmuyor. Tüketici, kapatmanın zor olduğu hatta sürekli cezalandırıldığı eski moda aboneliklerden kaçıyor.
'Vazgeçtim istemiyorum' dediğiniz anda kurtulabileceğiniz servisler daha cazip. Aranızdaki tek bağ içeriğin kalitesi ve ödenen aylık ücret oluyor.



MÜZİĞİN YENİ PATRONLARI NE DİNLİYOR?
Müzik tutkusu internete bağlı cihazlara taşınınca online servisler ve telekom şirketleri müzik içeriğinin yeni patronları oldu. Türkiye'de Türkçe içeriğe yıllar önce yatırım yapan Türk Telekom Muud, Turkcell ise Fizy online servisiyle kullanıcılara ulaşıyor. Yerli içerikle fırtınalı bir başlangıç yapan ve şimdi yerel içeriğin şekil verdiği iTunes ve Vodafone Türkiye ile işbirliği yapan Spotify online içeriğin yeni patronları oldu. Google ise YouTube üzerinden ulaştığı ücretsiz kitlenin heyecanıyla meşgul. Ancak arka tarafta hummalı bir hazırlık var.
Türk Telekom CEO'su Paul Doany şirketin müzik servisi Muud'un sadık bir kullanıcısı. Doany gitar tutkusuyla biliniyor. Ayrıca profesyonel müzisyenler kadar da yetenekli. Beyrut'ta yaşadığı sürede profesyonel gitar çaldığını biliyoruz.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise Fizy servisinin yeteneklerini kendisi keşfederken popüler listeleri merakla ve keyifle dinliyor. Eşiyle birlikte müzik listeleri hazırlayan Terzioğlu, online servis deneyimini iyileştirdikleri ölçüde telekom şirketlerinin ayakta kalacağını söylüyor.
Yani küresel firmalarla rekabet etmek için sadece sahip oldukları altyapıya tutunmak telekom devlerini ayakta tutmaya yetmeyecek.



RUH HALİNİZE GÖRE MÜZİK
Mutlu ve heyecanlı bir doğum günü partisi için online servislerden keyfinize göre bir müzik listesi hazırlama imkanına sahipsiniz. O anki ruh halinize göre müzik listeleri oluşturup heyecanı yukarıda tutmak istediğinizde akıllı tercihlerle listelerin oluşumuna katkı alabiliyorsunuz. Her müzik servisinin farklı içeriklerden oluşan bir listesi var. İsterseniz hazır listeleri kullanabilir isterseniz kendi tercihlerinizden oluşan bir listeyi hazırlayabiliyorsunuz.



GOOGLE ALIŞVERİŞ SEPETİNİ BÜYÜTTÜ
Yılın son aylarını alışveriş çılgınlığıyla geçirebilecek tüketiciler için telefon vitrinleri yenileniyor. Google alışveriş sepetine telefonla birlikte yeni ürünler de ekledi. Google Pixel 2 serisi iki yeni telefonun yanı sıra 40 dilde çeviri yapan Pixel Buds kulaklık, Google Clips mini kamera, Google Home serisinin bir mini küçük bir de max büyük modeli ile Google Pixelbook tableti duyurdu. Apple iPhone'dan sonra Google'da yeni akıllı telefonu Pixel 2 ve Pixel 2 XL'in kulaklık girişini kaldırdı. Pixel 2 serisinde yazılımla profesyonel görüntü sağlıyor. Pixel 2 XL ekranı LG ve Samsung gibi sonsuz ekran formuna kavuştu. Pixel 2,5 inç Pixel 2 XL ise 6 inç OLED ekrana sahip. 19 Ekim'de satışa sunulacak telefon Türkiye'de resmi olarak satışa sunulmayacak.

ÇEVİRMEN KULAKLIK VE KAMERA
Google'ın yapay zeka yeteneğine sahip Pixel Buds akıllı kulaklığı 40 dilde çeviri yapıyor. Pixel Buds kulaklık beni kapalı çarşıda acar bir satıcı yapmaz ama zor durumda basit çevirileri yapabilir. Eğer gördüğünüz yazıları da Google Translate ile çözerseniz, işiniz çok kolaylaşır. Goolge Clips ise ailenizle birlikte basit videolar çekip paylaşacağınız görüntüler yakalamanızı sağlıyor. Google Clips bu ay içerisinde, Pixel Buds ise kasım ayında satışa sunulacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA