Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Özel mi normal biri mi?

Porto ile UEFA Kupası'nı kazandığında 40 yaşındaydı. Ertesi sezon Şampiyonlar Ligi'ni kazanıp Chelsea'nın başına geçtiğinde ağzından çıkan iki kelime "special one" (özel biri) omuzlarında apolet gibi onuna birlikte 12 yılı geride bıraktı. Artık genç bir teknik adam değil, dahası çalıştırdığı takımları, "takım" yapmayı başaran adam en iyi bildiği şeyi yapamaz oldu. Gittiği her kulüpte soyunma odasının ağabeyini yollayıp otorite kuran, istemediği futbolcunun biletini kesen teknik adam, Real Madrid'den de Chelsea'den de kendisini istemeyen ve saha içindeki düşük performanslarıyla sırt çeviren futbolcular yüzünden gönderildi. 53 yaşında ve artık daha duygusal, eskiden futbolcularını medyaya şikayet etmez en fazla Eto'o ihtiyarlık vakasında olduğu gibi gizli kayıtlarla zor durumda kalırdı. O, kalenin önüne otobüsü çeken adamdı ama şimdi Manchester United'daki defansı bildiğiniz kevgir. Medyayla ve rakip hocalarla arası hiçbir zaman iyi olmadı, kibirliydi, soğuktu ama en azından başarılıydı. Yöntemi bu denip geçiliyordu. "Özel biri" artık kendini kontrol edemiyor. Porto'da 2.53, Chelsea'da 2.5, Inter'de 2.21, Real Madrid'de 2.63 puan ortalaması yakalayan oydu, bu sezon Manchester United'da 1.8'de kalan da o. Belki de her şey Chelsea'da acımasızca işine son verdiği kadın doktor Eva Carneiro'nun ahıyla başladı! Belki de o kendini yenileyemedi, Guardiola, Kloop, Luis Enrique denerken o denemedi, değişmedi... Belki de Jose Mourinho'yu aynanın karşısında "özel biri" yapan budur lakin kameralara baktığında artık normal biri...

STADYUM
Camp Nou darphanesi

Barcelona kulübünün geçen sezon elde ettiği gelir 679 milyon euro. Bu inanılmaz gibi gelen rakamda efsane stadyum Camp Nou ne kadar paya sahip, gelin birlikte bakalım. Barcelona, kulüp üyelerine çok uygun fiyattan sattığı kombinelerden 45.5 milyon euro kazanıyor. Barselona şehrinin en çok ziyaret edilen müzesi, stadyumun içindeki kulüp müzesi ve 1.9 milyon turist, 32 milyon euro bırakıyor kasaya. VIP misafirlerin, Camp Nou'ya akıttıkları para bir sezonda 17 milyon euro. Stadın yanındaki ufak salondan 1.4 milyon, Camp Nou içinde maç günleri haricinde yemek, nikah benzeri organizasyonlardan 7 milyon euro'yu da ekleyelim. Kombine haricinde üç kulvarda bilet satışından gelen para da 57.5 milyon euro. Katalan kulübü, Camp Nou'da 158 milyon euro kazanıyor fakat bu rakam toplam gelirin sadece yüzde 23'ü. Dört yıl sonra için hedefleri bir sezonda bir milyar euro ciro yapmak. Bir milyar euro nedir peki? Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın borçlarının -yaklaşık- toplamı!

592
3 Aralık'ta oynanacak olan Barcelona-Real Madrid maçında resmi satış kanalında en ucuz bilet fiyatı 592 euro

HAYAT
Tüberkülozu yenen stoper

Bilirsiniz Güney Amerika'dan en yetenekli genç futbolcuları cımbızla ayıklar gibi seçip getiren kulüp Porto'dur. 11 yıl önce Brezilyalı bir stoperi de transfer edip Portekiz'e getirmişler ama genç sambacı istenileni vermeyince kendini bir anda Moskova'nın soğuğunda bulmuştu. Rus oligarkların milyonlar yağdırdığı ligde Dinamo Moskova forması giymek onun için büyük fırsattı ama işler yine yolunda gitmedi. Brezilyalı genç şiddetli göğüs ağrılarından şikayetçiydi ve idman yapamaz hale gelmişti. Dinamo Moskova'nın onu transfer ederken sağlık kontrolünden geçirmediği ortaya çıktı. Lizbon'a döndüğünde kapsamlı tetkikleri yapan doktor, ona tüberküloz teşhisi koydu ve acı gerçeği söyledi: "İki ay geç gelsen, yapacak bir şeyim olmazdı." Tedavisi Moskova'da altı ay sürdü, futbolu bırakmak istedi, o günlerde annesinin ısrarıyla bu kararından döndü. Thiago Silva bugün 32 yaşında. Tüberküloz tedavisinin ardından ülkesinde iki yıl oynadı, Milan'daki futboluyla Paris Saint Germain'in yolunu tuttu ve o dünyanın en iyi beş stoperinden biri.

Biz futbolcuları bu dünyadan transfer ediyoruz. Onlarda Messi var.
(Barcelona'ya 2-1 kaybeden Sevilla'nın başkanı Jose Castro)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA