Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Namaz günahları döker

Hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir arada bulunduran namazla küçük günahlar affettirilir. Büyük günahlar için mutlaka tövbe ile Yüce Allah'a yönelmek gerekir

Peygamberimiz (sav), miraca çıktığı gece namaz emrini almıştır.
En yüce mekanda, en yüce ibadet emrini alan Hz. Peygamber, sahabesine beş vakit namazın nasıl kılınacağını bütün ayrıntılarıyla anlatmıştır.
Namaz en önemli ibadet sayılmıştır. Çünkü namaz, hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir anda, bir arada bulunduruyor.
Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;
Abdest: Namaz kılmak için abdestli olmanız gerekir.
Kabe-kıble: Namaz kılmak için Kabe'ye yönelmeniz şart.
Kur'an-ı Kerim: Namaz kılmak için Kur'an-ı Kerim'den birşeyler okumanız gerekir.
Örtünme: Namaz kılabilmek için setr-i avret dediğimiz vücudun belli yerlerini örtmek gerekir.
Bu kadın ve erkek için farklıdır.
Kadın için yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücut, erkekler için ise diz kapağı ile göbek arasıdır.
Secde: İki rekatlık bir namazda dört kere secde edersiniz.
Bir mümin için secde büyük bir ibadettir. Çünkü kulun Yüce Allah'a en yakın olduğu an secdedeki anıdır. Orada bütün perdeler aralanır. Kul Rabbi ile başbaşa kalır. Hadiste şöyle buyrulur; "Allah secde yerini ateşe haram kılmıştır."
Oruç: Namaz dolaylı olarak içinde minyatür bir oruç ibadetini de barındırır. Çünkü kişi namaz esnasında bir şey yiyip içemez. Sanki bir tür (bir an için) oruç tutar. Daha doğrusu ona orucu hatırlatır bu hal.
Tefekkür hali:
Namazda kalbi Yüce Allah'tan gayrisinden uzak tutmak lazım. Kalbi gayriden boşaltıp, sahibine tertemiz bırakmak lazım. Kişi bu hali namazda yaşar.
Huzurda olma hali: Namazda kişi Rabbin huzurundadır.
Huzura kabul edilmiştir.
Derdini açar Rabbi'ne.
Halini arzeder.
Sıkıntısını dile getirir. Çünkü en yüce olan büyük zat lutfetmiş ve onu huzuruna almıştır.

YAPRAK MİSALİ

Namazla ilgili bir hatırasını Ebu Zerr (r.a.) El-Gıfari anlatıyor.
Şöyle diyor: "Hz. Peygamber (sav) bir güz mevsiminde dışarı çıkmıştı.
Ağaçlardan yapraklar dökülüyordu.
Resulullah (sav) buyurdu ki; "Ey Ebu Zerr! Şüphesiz ki Müslüman bir kul sırf Allah rızası için (ihlasla) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür."
İhlasla kılınan namaz küçük günahları böyle affettirir, böyle döker. Alimler der ki, affettirilen günahlar küçük günahlardır, büyük günahlar için ise mutlaka tövbe ile Yüce Allah'a yönelmek lazımdır.

***
HER NEFES, PAHA BİÇİLEMEYEN BİR NİMETTİR

İmam Gazali Hazretleri'nin nasihatlerinden; "Bir mümin, sabah namazını kıldıktan sonra ve güne başlamadan evvel, bir süre nefsi ile baş başa kalıp, onunla bazı muahedeler yapmalı ve bir takım şartlar üzerinde anlaşmalıdır.
İnsan da nefsine şu ikaz ve telkinlerde bulunmalıdır: 'Benim sermayem ömrümdür. Ömrüm gidince anaparam da gider. Kâr ve kazanç sona erer. Fakat bu başlayan gün, yeni bir gündür. Allah Teâlâ bu gün de bana müsaade ederek ikramda bulundu. O hâlde bugün, günah ve mâsıyete katiyyen yaklaşma ve sakın ola ki bugünün bir anını bile boşa geçirme.
Zira her nefes, paha biçilemeyen bir nimettir.
Kıyamet günü insanoğlunun önüne her gün için yirmi dört tane kapalı kutu getirilir. Kutunun birini açıp, o saatte yaptığı amellerin mükâfatı olarak, içinin nur ile dolu olduğunu görünce, Allah'ın lütfedeceği mükâfatı düşünerek kul öyle sevinir ki, bu sevinci cehennem halkı arasında paylaşılsa, cehennemin acısını duymaz olurlardı. İkinci kutuyu açtığında, bundan karanlık ve pis kokular çıkar ki, bu da isyan ile geçirdiği saattir. Buna da öyle üzülür ki, eğer bu üzüntü cennet halkına dağıtılsaydı, kederlerinden cennetin zevkini kaybederlerdi. Üçüncü bir kutu daha açılır ki içi tamamen boştur. Bu da uyku veya mubah şeylerle geçirdiği saattir.
O hâlde; Ey nefsim! Fırsat eldeyken sandığını iyi doldur, sakın boş bırakma. Bedenin azaları da, nefsin yardımcıları mevkiindedir.
İnsan, onlara vazifelerine göre hususi tavsiyelerde bulunmalı, bu emanetleri kötü işlere bulaştırmamalıdır.
Gözünü; haramlara ve boş şeylere bakmaktan men etmeli, dilini; yalan, yalakalık gibi şeylerden alıkoymalı, mîdesini; haram ve şüpheli gıdalardan sakındırmalıdır.
Peygamber Efendimiz: "Lüzumsuz şeyleri terk etmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır" buyurmuştur. (Tirmizî, Zühd, 11)
***
UHUD SAVAŞI SONRASI PEYGAMBERİMİZ'İN (SAV) DUASI:

Allah'ım! Hamdın tamamı sana aittir. Senin ihsanına kimse karşı çıkamaz. Senin tuttuğunu da kimse alamaz. Sapıttığını kimse hidayete erdiremez. Hidayete erdirdiğini de kimse sapıtamaz. Verdiğini kimse engelleyemez ve engellediğini de kimse veremez. Uzaklaştırdığını da kimse yaklaştıramaz. Allah'ım bize bereket, rahmet, fazl ve rızkını ihsan eyle... Allah'ım! Değişmeyen ve zeval bulmayan nimetini istiyorum. Allah'ım! Yokluk gününde yardımını, korku gününde emniyetini istiyorum. Allah'ım! Bize verdiğin ve vermediğin şeylerin şerrinden sana sığınırım. Allah'ım! Bizleri Müslüman olarak öldür ve Müslüman olarak dirilt. Bizi aldatılmadan ve zelil olmadan salihler zümresine ilhak eyle. Allah'ım! Peygamberlerini yalanlayıp senin yolundan insanları alıkoyanları da helak et. Azabını ve cezanı onların üzerine indir. Allah'ım! Kendilerine kitap verilen kâfirleri helak et.
***
SORU-CEVAP

1-Makyajlı abdest aldım, namaz kılabilir miyim?
Kullandığınız makyaj malzemesi haram veya necis, örneğin domuz yağı gibi bir üründen oluşmamışsa namazınıza bir engel yoktur.
2-Babalarının emekli maaşını almak için boşanan bir tanıdığım var, bu dinen geçerli midir?
Bu iş devleti kandırmaktır ve alınan para haramdır. Boşanma dinen geçerli olur.
3-Bayramda kurban kesmek istemiyorum, onun yerine parasını dağıtsam caiz midir?
Kişi kurban kesmek yerine parasını dağıtmakla, vacip olan kurban borcunu ödemiş olmaz. Sadaka vermek ayrı bir ibadet, kurban kesmek ayrı bir ibadettir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA