Diyabet ve fazla kiloya tatlandırıcı desteği

Giriş Tarihi: 28.3.2013

Düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği; fazla kiloya ve diyabet hastalığına neden olabiliyor. Kilo kontrolü için tatlandırıcıların yardımına başvurabilirsiniz

Medeniyet hastalığı olarak da tanımlanan diyabet; günümüzde çocuktan yaşlıya çok sayıda kişide görülüyor ve hızla artıyor. Değişen yaşam koşullarının etkisiyle fiziksel aktivite oranının düşmesi, beslenme düzenindeki değişiklik ve daha birçok neden de; fazla kilo alımı ve obeziteye neden oluyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Damcı, genel olarak ihtiyacımızın üzerinde kalori aldığımızı ve bunun çok sayıda sağlık sorununa zemin hazırladığını söylüyor. Fazla kilolu kişilerde ve diyabet hastalarının tedavisinde; dengeli ve sağlıklı bir beslenme çerçevesinde kalori kısıtlamasının çok önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Damcı, "Tatlandırıcılar bu kişilerin aldığı kaloriyi kontrol altına almak için önemli katkılar sağlayabilir; hem kilo kontrolüne, hem de diyabet tedavisine yardımcı olur" diyor.

FİZİKSEL AKTİVİTE ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Damcı, 'vücutta fazla enerji birikimi' olarak tanımladığı obezitenin bir hastalık olduğunu hatırlatıyor: "Alınan fazla kalori, vücutta yağ dokusu olarak birikir. Bu yağ dokusu, organların çalışmasını bozar. Obezite ile kilo fazlalığı bir hastalıktır ve insanın yaşam süresini kısaltıp yaşam kalitesini bozar. Fazla kilo, hemen hemen tüm vücut sistemlerini etkiler. Obez insanlarda; kalp krizi, beyin damarı tıkanması gibi kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, midebağırsak hastalıkları, uyku bozuklukları ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok hastalık daha sık ortaya çıkar." Bilim adamları; spor yapmanın sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğunu, bu yüzden insanların daha fazla fiziksel aktivite yapmaları gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Taner Damcı da, fiziksel aktivite ve egzersizin artırılmasıyla birlikte, aldığımız gıdalardaki kalorinin kısıtlanmasının da; yaşam süresini uzattığını ve obezite ile ilişkili birçok hastalığın gelişme riskini ciddi biçimde azalttığını vurguluyor: "Tüm dünyada; obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıklar ile bu hastalıklara bağlı ölümler çarpıcı biçimde artıyor. Bu salgının önlenmesinin tek çaresi; gıdalarla aldığımız kalorileri kısıtlamak ve fiziksel olarak daha aktif bir yaşam sürüp harcadığımız kaloriyi artırmak."

KALORİ KISITLAMASI YAPILMALI

Prof. Dr. Damcı, tatlandırıcılarla hazırlanmış yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinin; alınan kalorilerin azaltılmasını sağladığını söylüyor: "Önerilen düzeylerin üzerine çıkılmadığı sürece tatlandırıcılı gıdalar; kalori alımında yapılan kısıtlamalar için rahatlık sağlar. Ayrıca hem kısa, hem de uzun dönemde kilo kontrolüne yardımcı olur. Yaşamımızda fiziksel aktiviteyi ve egzersizi artırmak; obezite ve ona bağlı gelişen hastalıklarla mücadele etmek ve genel olarak daha sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemli. Ancak aldığımız kalorilerin ihtiyaçlarımıza uygun biçimde kısıtlanması da, mücadelenin diğer bir önemli ayağı." Sonuç olarak, diğer uygun girişimlerle birlikte tatlandırıcı kullanımı; obezite gibi önemli bir salgını ve ona bağlı birçok hastalığı kontrol altına almanıza katkı sağlar.

BİRÇOK KATKISI VAR
Prof. Dr. Emel Alphan, tatlandırıcıların yardımcı özelliklerini şöyle sıralıyor:
* Zayıflama ve/veya bazı hastalıklardan korunma (diyabet, kalp damar hastalığı vb) amacıyla tatlandırıcıların kullanılması; sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesine yardımcı olur.
* Güvenli olduğu otoritelerce onaylanmış olan tatlandırıcılar; tatlı yeme isteğini gidermesi nedeniyle, obezite ve diyabet tedavisinin çok önemli bir parçası olan beslenme alışkanlığının değiştirilmesi için ciddi anlamda destek sağlar.
* Tatlandırıcıların doğru kullanılması; diyabetlilerin kan şekerlerinin yükselmesini, dolayısıyla diyabetin komplikasyonlarını önleyebilir ve/veya geciktirebilir. Bu da diyabetlilerin kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, komplikasyonlardan doğabilecek genel sağlık harcamalarını da azaltır.

Prof. Dr. Emel Alphan'dan bir tarif

KAKAOLU PUDİNG (6 KİŞİLİK)
Porsiyon ölçüsü:
1 kase
Porsiyon adedi: 6
Değişim ölçüsü: 1/2 ekmek, 1 süt
MALZEMELER
5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
25 adet aspartam tablet veya 10 yemek kaşığı aspartam toz tatlandırıcı veya 8 yemek kaşığı aspartam-asesulfam-K toz tatlandırıcı.
YAPILIŞI Soğuk diyet süte; un, nişasta, yumurta sarısı, vanilya ve kakaoyu ilave edip mikserle karıştırın. Bu karışımı, ateşin üzerinde muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. İnmesine yakın margarini ekleyip iyice karıştırın. Ocağı kapattıktan sonra, puding hafif ılıyınca tatlandırıcı ilave edin. Karışımı beş dakika mikserle çırpın. Altı adet kaseye dökün ve buzdolabına koyun. Soğuyunca servis yapın.
ARKADAŞINA GÖNDER
Diyabet ve fazla kiloya tatlandırıcı desteği
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz