Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet, hemen hemen başka zamanlardakiyle aynı. Her gün dört temel gıda grubuna (meyve ve sebze, et ve diğer proteinler, tahıl ve süt ürünleri) ihtiyaç vardır. İdeal olarak, her gün dört ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyva, tahıl (ekmek, hububat, makarna ve pirinç), iki-üç porsiyon protein (kümes hayvanı, balık, et ve tahılla karıştırılmış olarak fasulye, bezelye ya da kabuklu yemiş gibi bitkisel protein) ve süt ürünleri yenmeli... Yemeğinizi yavaş yavaş çiğneyin. Sıvıları yemek dışında için. İçtiğiniz sıvıların, meyve suları ya da süt gibi besleyici değeri olmasına dikkat edin. Karbonatlı içecekler, midenizi rahatlatıyorsa, tek başına soda içmek yerine meyve suyunu sodayla karıştırın.
SİNDİRİM SORUNU OLUR
Birçok kişi tedavi sırasında boşaltım sorunlarından kabızlık ya da ishalden söz eder. Alınan radyasyon da ishale neden olur. Kabızlık durumunda, lif açısından zengin gıdalar tüketilmeli. Bu gıdalar arasında taze sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, tahıllar ve ekmek ve kabuklu yemişler sayılabilir. Bu arada yağ tüketimi düştükçe kanser riskinin düştüğü de görülmektedir.
Kaynak: Takvim