X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Radyasyona karşı antioksidan koruma
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Radyasyona karşı antioksidan koruma

  • Giriş Tarihi: 9.6.2013

Antioksidan içerikli besinler, radyasyonun tetiklediği kanserlerde risk oranını düşürüyor. CT taraması yaptırmadan önce, yeşil çay ve soya fasulyesi gibi doğal besinlere ağırlık verin

İyonize edici radyasyon olarak bilinen X ışınları ve Gama ışınları; canlı dokuyla etkileştiğinde büyük miktarda reaktif oksijen ve azot türevleri açığa çıkar. Patolojik sonuçlara bakıldığında, bu ışınların hassas DNA zincirlerinde serbest radikal hasarına neden olduğu görülür. Hücrelerin işlevini düzenleyen DNA genleri hasar gördüğünde, kanser oluşumu ortaya çıkabilir. Radyasyonun tetiklediği kanserlerde risk oranı, ışınların etkisinin azaltılmasıyla önlenebilir.

DOZU ARTIRILMALI
Çoğu hekim ve radyolog tarafından gözden kaçırılan nokta; iyonize edici radyasyona karşı besin katkılarının ciddi ölçüde koruma sağladığıdır. Eğer hekiminiz bir CT taraması veya X ışını ve radyasyon içeren başka görüntüleme teknikleri uygulanmasını istiyorsa; randevu alınır alınmaz kullandığınız antioksidan katkıların dozunu artırmanız gerekir. Bu konuda vitaminler, mineralleri, polifenoller ve çeşitli bitki ekstreleri destek olarak kullanılabilir. Polifenoller; bitki özlerinde bulunan çok yönlü moleküllerdir. Araştırmalar bu moleküllerin; dokuları radyasyondan koruma dahil, birçok önemli fayda sağladığını gösteriyor. Polifenoller; kolektif olarak radyasyonun vücuttaki olumsuz etkilerine karşı önemli ölçüde koruma sağlar. Yeşil çayda bulunan polifenollerle birlikte, resveratrol ve kesretin; bu sınıftaki en kuvvetli koruyucular arasındadır. Resveratrol; hem sağlıklı dokuyu korur, hem de varolan tümörleri yok edici etkiye sahiptir. Resveratrol, kromozomları radyasyonla ortaya çıkan hasardan korur.

TOKSİNLERİ YOK EDER
Resveratrolün antioksidan özellikleri; radyasyona en duyarlı organlar olan karaciğer ve ince bağırsaktaki toksin birikmesini önler. Bu moleküller; tüm vücudu radyasyondan korurken, zararlı maddeleri bloke ederek kanser hastalarının yaşam süresini uzatmaya yardımcı olur.

KANSERE KARŞI YEŞİL ÇAY
Yeşil çayda bulunan kesretin ve bileşikleri, büyük ölçüde antioksidan özelliklere sahiptir. Kesretin; lipitleri ve proteinleri Gama radyasyonunun ölümcül etkilerinden korur. Kesretin ile polifenoller; DNAyı radyasyonla tetiklenen hasardan da korur. Kesretin aynı zamanda, akyuvarlardaki biyokimyasal değişiklikleri iyileştirir. Antikanser özellikleri açısından geniş ölçüde incelenmiş birçok madde bulunur. Bunlar arasından kanserle savaşmak için başlıca önerimiz, kesretin ve polifenol içeren yeşil çay özüdür.

SOYA fasulyesi DNA'YI onarıp HÜCRELERİ KORUR

Soya fasulyesi; sağlığı iyileştirici maddeler açısından zengin bir besindir. Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, soya fasulyesinin vücudu radyasyondan koruyabildiğini gösteriyor.

HAYATİ ÖNEM
Soya fasulyesinde bulunan genistein maddesi; çok düşük bir dozda alındığında bile, alyuvar ve akyuvar hücrelerinin üretimini artırır. Bu; vücut için hayati önem taşır çünkü kemik iliğinde bulunan kan kökhücreleri, radyasyonun öldürücü etkilerine karşı son derece hassastır. Yapılan çalışmalar; yeni kan hücresi oluşumunu uyaran genistein'in, askeri ve sivil personeli potansiyel bir nükleer tehdide karşı korumada kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Soya fasulyesi; BBI olarak bilinen bir enzim içerir. Bu enzim; DNA onarımını sağlayan genleri aktive eder. Bu özelliğiyle, radyasyonun olumsuz etkilerinin iyişleştirilmesinde önemli rol oynar. BBI; X ışınlarına maruz kalma sonrası cilt hücresi gelişiminin devam etmesini de sağlar.

İŞLENMİŞ ÜRÜNLERDE DE VAR
BBI; radyasyona maruz kalmış sağlıklı hücrelerin sağ kalım oranını da ciddi ölçüde artırır. Bu enzim; işlenmiş soya fasulyesi ürünlerinde de etkisini korur. BBI; soya sütü, soya fasulyesi konsantresi ve soya proteininde