X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Antioksidanlar alkolün zararlarından koruyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Antioksidanlar alkolün zararlarından koruyor

  • Giriş Tarihi: 30.6.2013

Aşırı alkol tüketimi, kanser riskini artırıyor. Nar ekstresi, üzüm çekirdeği, quarsetin, silmarin gibi antioksidanlar ise bu riski büyük ölçülerde azaltıyor

Birçok çalışma, alkolle kanser arasında önemli bir ilişkinin olduğunu ortaya koyuyor. Antioksidanlar ise alkolün neden olduğu kanser riskini düşürmeye yardımcı oluyor. İşte o maddeler:
KLOROFİLİN: Klorofilin, yeşil bitki pigmentinin bir türüdür. Karaciğer kanserini ve tümör oluşumunu engeller. Klorofilin; toksinlerin ve kanserojen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ÖZLERİ (Resrevetrol): Güçlü antioksidanlar olarak bilinen özlerdir. Yapılan çalışmalara göre; bu özler, hücrelerdeki hasarı azaltmaya ve DNA'yı korumaya yardımcı olur. Üzüm çekirdeği özleri; alkolün kanser yapıcı etkisi ile mücadelede etkilidir.
SİLMARİN: Devedikeni olarak bilinen bitkiden elde edilen bir bileşiktir. Özellikle karaciğeri korur ve alkol alımının ardından ortaya çıkan toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Silmarin; aynı zamanda güçlü bir antioksidandır yani kansere sebep olan DNA hasarına karşı korur. Aynı zamanda hücre yenilenmesini de teşvik eder.

KOLON KANSERİNE KARŞI MANTAR
ARPA: Antioksidan bakımından zengin olan bu tahılın, kansere karşı önleyici etkisi olduğu biliniyor. Arpa; kansere sebep olan değişikliklere karşı DNA'yı koruyor. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda; arpanın toksinlere bağlı tümörleri önlediği görülmüştür. Lunasin adı verilen soya proteini de güçlü bir kanser önleyicidir fakat arpanın keşfedilmesiyle birlikte gözler bu sağlıklı tahılın üzerinde toplanmıştır.
MANTARLAR: İçeriğindeki glukan, karaciğer hasarının önüne geçiyor. Hayvanlar üzerindeki deneyler, mantarın kolon kanserinde ve karaciğer metastazında yararlı olduğunu gösteriyor.

PIRASA VE ELMA POLİPLERİ AZALTIYOR
QUARSETİN: Pırasa, soğan ve elma kabuğunda bulunan bu bileşen, serbest radikalleri bağlayarak karaciğerdeki toksinleri azaltıyor ve DNA hasarını tamir ediyor. Cleveland Kliniği'nde yapılan çalışmada; bağırsak poliplerini azalttığı ve alkolün toksik etkisini azalttığı da iddia ediliyor.
NAR EKSTRESİ: Bu ekstrenin; DNA'yı koruduğu ve alkolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu yönünde birçok çalışma bulunuyor.

PROBİYOTİK YOĞURT DNA HASARINI ENGELLER
DANDELİON: Bu bitki, toksik bileşenleri karaciğerden uzaklaştırır ve bu maddelerin safrayla atılmasını sağlar.
PROBİYOTİK YOĞURT: Bu yoğurt; yağsız olarak tüketildiğinde, içinde bulunan bakteriler aracılığıyla hücrelerdeki serbest radikalleri bağlar. Bu sayede DNA hasarını engeller.
PSYLLIUM: Hindistan'da yetişen, tohumları tahıllara benzeyen, lif açısından zengin olan bir bitkidir. Suda çözüldüğü zaman yulaf kepeğinden yedi kat daha etkilidir. Kolesterol, kalp, kabızlık, kilo, şeker gibi sorunlarda yarar sağlar. Kolon kanserinden korur. Ayrıca alkolün zararlı etkilerini azalttığı da bildirilmiştir.