X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kolesterolü olan kayısı yemeli!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kolesterolü olan kayısı yemeli!

  • Giriş Tarihi: 9.7.2013

Kolesterol hastaları Ramazan'da kavun ve karpuz yerine; şeftali ve kayısı gibi lifli meyveleri tercih etmelidir. Eğer spor yapıyorlarsa; haftada iki-üç kez sahurda yumurta tüketebilirler

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk; oruç tutarken vücutta yağ birikmesine neden olan besinlerden özellikle kaçınılması gerektiğini belirtti. Selçuk, Ramazan'da sağlıklı beslenme hakkında bilgiler de verdi...
Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve vücuda zindelik sağlar.
Sahurda tüketilen yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve; tok tutan besinler arasındadır.
Protein içeren besinler; midede sindirimi yavaşlatacağından boşaltımı geciktirir, tokluk süresini uzatır. Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler; hacim yaratarak tok kalmayı sağlar ve sıvı ihtiyacını karşılar.
Sahurda börek, poğaça yerine; yumurta, peynir, süt gibi hafif besinleri tercih etmek, kişiyi zinde tutar. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile birlikte tüketilen yulaf ezmesi ve müsli de iyi birer alternatiftir. Fakat bu besinlerin yanına bir meyve ve kuruyemiş de ilave edilmelidir.
İftarda yenen kızartmalar, tereyağı ile hazırlanmış ağır tencere yemekleri, hamurla yapılan ağır tatlılar, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna benzeri yemekler; vücutta yağlanmayı artırır.
Kilo alımı ağırlık hissini artıracağından, kişi kendini yorgun hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına dikkat edilmelidir. Örneğin; her akşam yemekte pilav ile tek tip beslenip üstüne tatlı yiyen kişi, birkaç günün sonunda kendini yorgun hissetmeye başlayabilir. Çünkü bu tip beslenme; şişkinlik ve kabızlık yaratır.
İftarda başlangıç için zeytin, hurma, meze, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi birçok besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmek daha sağlıklı olur. Başlangıçta çorba, ardından ise etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara et, yoğurt, ekmek ve salata yenebilir.

GÜLLAÇ YİYEBİLİRSİNİZ

Kadınların günlük ortalama sıvı ihtiyaçları 2.7 litre, erkeklerin ise 3.7 litredir. Bunun 12-14 bardağı sudan, geri kalan kısmı ise soda, ayran, çorba, komposto gibi sıvı gıda ve içecekler ile sebze- meyveden karşılanmalıdır. Susuz kalan vücutta; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sersemlik ve sıcaklık hissi gibi sorunlar yaşanır. Bunun için mutlaka sahura kalkınca, iftar sırasında ve yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı.
Akşam yemeği sonrası tatlıya olan istek artar. Baklava, künefe veya tulumba yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli kuplar tercih edilmelidir.
Ramazan pidesi, yedikçe iştahı azaltmak yerine artırır; çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızla yükseltip düşürür. Yağlanmayı artırabilir.

KIZARTMA KABIZLIK SORUNUNU TETİKLER
Pastırma, Ramazan sofralarının gelenekselleşen şarküteri ürünlerinden biridir. Ancak içerdiği kalori ve tuz miktarı nedeniyle, sofrada yer almamalıdır.
Kızartmalar, ağır ve yağlı yiyecekler ise Ramazan'da kabızlık sorununu tetikler. Bu sebeple özellikle posalı besinlerin tercih edilmesi, sebze yemekleri, salata ve probiyotik yoğurdun tüketilmesi öneriliyor.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEYEN MEYVELER DİNÇ TUTUYOR

Yaban mersini: Meyvenin suyunu çıkarmak yerine ezilerek sulandırılmasıyla, bol lifli bir içecek elde edilir. İçindeki posa sayesinde hem bağırsak problemleri çözülür, hem de kan şekerinin dengelenmesi sağlanarak vücudun uyku moduna girmesi engellenmiş olur.
Keçiboynuzu: Kansızlık problemi olan kişilerde oluşabilecek yorgunluk ve isteksizlik hissini ortadan kaldırır. İftardan sonra kaynatıp blender'dan geçirdiğiniz keçiboynuzunun içine buz da ekleyebilirsiniz.
Böğürtlen: İftardan yaklaşık bir saat sonrasında tüketilen bir bardak böğürtlen suyu ya da şurubu, kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
Kızılcık: İçerdiği yüksek orandaki C vitamini sayesinde vücudun direncini artırarak kişinin zinde kalmasına yardımcı olur.

RAMAZAN'DA BOL LİFLİ GIDA TÜKETİLMELİ
Ramazan'da özellikle kolesterol hastalarının günlük tükettikleri kolesterol miktarının, 300 miligramı geçmemesi gerekir. Bu miktar da, diyetisyen tarafından belirlenmelidir. Kolesterol hastalarının sağlıklı bir Ramazan geçirmesi için dikkat etmeleri gerekenler şöyle:
İftarda kızartma ve ağır yağlı yemekleri tüketmemeli, sahurda kahvaltı etmeliler.

YAĞSIZ DANA ETİ
Haftada iki gün, yağsız dana eti yemeliler.
Düzenli spor yapan kolesterol hastaları; haftada iki-üç kez sahurda yumurta tüketebilirler.
Katı yağdan uzak durmalılar.
Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı olarak tüketmeliler.
Lifli gıdaların alımına özen göstermeliler. Bu besinlerin tüketimi; haftada bir gün esmer pirinç, bir gün esmer makarna ve iki gün de bulgur şeklinde olmalı. Bu durum; kişinin yaşı, kolesterol düzeyi ve kilosuna göre değişim gösterecektir.
Meyvelerden şeftali ve kayısı gibi lifli meyveleri tercih etmeli; kavun ve karpuzu ise daha az yemeliler.
Yağlı ve şerbetli tatlılardan da uzak durmalılar.

YARIN: ORUCU NEYLE AÇMALI?