X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sahursuz oruç hasta ediyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

suz hasta ediyor

  • Giriş Tarihi: 24.7.2013 12:44 Güncelleme Tarihi: 24.7.2013 12:46

'ın altın öğünü olarak gösterilen , sağlığımızı da etkiliyor. Uzmanlar, gece su içip yatmanın, yı yavaşlattığını ve kas yakımına sebep olduğunu söylüyor.

ayında bir çok tutan insan yapmayı ihmal ediyor. Oysa Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sahurun Ramazan'da 'altın öğün' olduğuna dikkat çekiyor.

"Gece yatmadan önce yemek yeme veya gece kalkıp sadece su içip yatmak oldukça sakıncalıdır" diyen Selçuk, "Gece kalkmadan oruç tutarak, yaklaşık 12 saat olan açlığımızı, ortalama 18-20 saate çıkarıyoruz. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden oluyor" şeklinde konuştu. Sahur yapmamanın fiziken de zarar verdiğinin altını çizen Selçuk, "Gece öğünü tüketilmemesi sebebi ile günlük enerji ihtiyacı, yeterli karbonhidrat alınmadığı için glikojen depolarından kullanılır. Bu durumda kas yakımı olur, yavaşlar. Bu şekilde oruç tutan kişiler gün içinde çabuk yorulur ve bitkin bir gün geçirirler" dedi.

Gece ayran ve gözleme
Şefika Selçuk şu önerilerde bulundu: Yapılmış olan peynirli bir gözleme veya börek de yanında bir bardak ayran veya açık bir çay ile sahur öğününde tüketilebilir. Burada önemli olan, sıklığını ve miktarını doğru planlamak.

Az su içmek kabızlık yaratabilir
Yetersiz sıvı alımı bu dönemlerde genelde "konstipasyon"; yani kabızlık riskini arttırır. En az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır.

Yemekten önce salata yiyin
Yemeklerin yanına, her akşam, zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır. Salatayı yemenin zamanı yoktur diyen Selçuk, "Yemeğin ilk anlarından tüketilmelidir. Çiğ sebze, bol lif içerir; tokluk sağlar" dedi.

Kahvaltı gibi yapın
Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır diyen Selçuk, "Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma özelliği vardır. Yumurta, peynir, ceviz, ekmek, bol yeşillik ya da kahvaltılık gevrekler, müsli, yulaf ezmesi de sütle tüketilirse doyurucu bir sahur olur" dedi.