BALIK VE ZEYTİNYAĞINI SOFRADAN EKSİK ETMEYİN
Çalışmalar, Akdeniz diyetindeki balık ve zeytinyağı tüketiminin; iyi kolestrol seviyesini olumlu etkilediğini gösteriyor. Akdeniz diyetinde önerilen havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık ve lahana gibi sebze ve meyveler; C ve E vitamini deposu... Bu gıdalar; LDL kan yağlarını düşürüyor ve kanser riskini azaltıyor. Sarımsak, soğan, pırasa ve lahana; bağışıklığı güçlendiriyor. Fındık, fıstık, ceviz, kuru fasulye, nohut; içerdikleri E vitamini, selenyum, çinko ile kan lipidlerini düşürüyor ve şekeri denetliyor. Yeşil çay, toksinleri etkisizleştiriyor. Yoğurt ise bağırsak enfeksiyonlarına çok iyi geliyor.
Prof. Dr. Ziya Mocan / İç Hastalıkları Uzmanı
OBEZİTEYE KARŞI ETKİLİ
"Akdeniz diyetinde taze yeşillik bol miktarda tüketilir. Bu nedenle, bu diyet obeziteye karşı daha etkilidir; kilo almayı engeller. Besinlerdeki kompleks karbonhidrat miktarı daha fazla, glisemik indeks daha düşüktür. Alınan bol miktardaki yeşillik, içeriğindeki folik asitin etkisi ile kalp krizi riskini azaltır. Akdeniz diyetinde hayvansal yağ yoktur, sadece protein olarak balık vardır. Balık da iyi kolesterolü yükseltir."