X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Eti, ekmek ve pilavla tüketin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Eti, ekmek ve pilavla tüketin

  • Giriş Tarihi: 14.10.2013

Kurban etinin üç gün dinlendirildikten sonra yenmesini öneren Dr. Ayça Kaya, "Tatlı krizini engellemek için eti mutlaka ekmek ya da pilavla yemelisiniz" diyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya; Kurban Bayramı'nda mide problemlerine engel olmak, kilo almamak ve diyet programını bozmamak için neler yapılabileceğini anlattı:
Dana eti, koyun etine göre daha az yağlıdır ve sindirimi daha kolaydır. Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı olanlar daha az yağlı olan dana etini tercih etmelidir. Özellikle kavurma yapılırken etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmamalıdır.
Taze eti hemen tüketmek, çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Serttir, çiğnenmesi ve hazmı zordur. Bu nedenle bayramın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçının. Kurban etini 24-36 saat dinlendirdikten sonra tüketin. 48 saat içinde tüketilemeyecek etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak derin dondurucuya koyulmalıdır.
Et tükettikten sonra fazla proteini dengelemek için tatlı yenilmek istenir. Böyle durumlarda hamurlu ve şerbetli tatlılardan kaçının. Sütlü tatlı, dondurma ve kuru meyve tüketin. Her yiyecekte olduğu gibi bu yiyeceklerde de porsiyon kontrolünü elden bırakmayın. Ayrıca bu yiyeceklere eğilimi azaltmak için eti tek başına değil, mutlaka bir- iki dilim ekmek veya dörtbeş yemek kaşığı pilavla birlikte yiyin. Bayramda özellikle meyve tüketimini artırın ve şekersiz bitki çayları için.
Öğle yemeğinde et, salata, pilav, börek ve cacık; ikindide ise sütlü tatlı tüketin. Ancak özellikle akşam yemeğinde etsiz sebze yemeği, yoğurt ve meyve yemeye özen gösterin. Kilo probleminiz varsa çok dikkatli olun. Günü en az dört öğüne bölüp az az ve sık sık yiyin. Bayram boyunca bolca tüketilecek olan et, mümkün olduğunca sağlıklı ve diyeti bozmayacak şekilde pişirilmeli; kavrularak veya kızartılarak pişen etten mümkün olduğunca kaçınılmalı.

LİMONLU SALATA YİYİN
Kurban etini; bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketmek hazmı kolaylaştırır. Etle birlikte taze sıkılmış meyve suyu içmek; hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltır, hem de sindirime yardımcı olur. Etin hemen üzerine çay ve kahve içmek, etteki demirin kullanılmasını engeller.

BAYRAMDA SPORU BIRAKMAYIN
Bayramda algıyı; yeme içme dürtüsünden çok, gezmeye kaydırmak iyi olur. Bayram tatilinde diyete veya spora ara vererek programınızda ani değişiklikler yapıp vücut dengenizi sarsmayın. Öğünlerinizi atlamamaya ve egzersizlerinizi bayram süresince de yapmaya özen gösterin. Her ne kadar yeme-içme ağılıklı bir bayram olsa da, kilo problemi olanların bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir.

ET İÇİN GÜNLÜK YEME PLANI YAPIN
Kurban Bayramı her ne kadar yemeiçme ağırlıklı bir bayram olsa da, kilo problemi olanlar bu konuda dikkatli olmalı. Özellikle ikramların bol olduğu akraba ziyaretlerine herkesten geç gitmek; hem ısrara maruz kalmayı önler, hem de yeme programının bozulmamasını sağlar. Ayrıca her günkü aktivitelerden fazla aktivite yapmak, kilo kontrolünü elde tutmaya yardımcı olur. Ancak ciddi kilo sorunu olan kişiler; ne yaparlarsa yapsınlar iştahlarına sahip olamıyorlarsa, doktorlarına danışıp iştah kesici ilaçlardan da faydalanabilirler.

KURBAN BAYRAMI MANGALSIZ GEÇMEZ
Bu yılki Kurban Bayramı; tatil yapmak ve son sıcakların tadını çıkarmak için de bir fırsat. Bayramda mangal keyfi yapmak istiyorsanız; etlerin kömürleşmemesine veya dışı pişen, içi çiğ kalan etleri tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca yüksek risk taşıdığı için etli çiğ köfte tüketiminden de kaçınmalısınız. Et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek, kanserojen maddelerin açığa çıkmasına sebep olduğu için, mangaldan önce beş dakika fırında pişirmek bu riski azaltır. Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için eti küçük parçalara bölmeyi tercih etmelisiniz.

YARIN: BAYRAM ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GİDERİLİR?