X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kırmızı et kilo verdirir
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kırmızı et kilo verdirir

  • Giriş Tarihi: 16.10.2013

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kırmızı etin sağlıklı olduğunu söylüyor: Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinleri, kilo vermeyi başlatır ve dinç kalmayı sağlar

'Karatay Diyeti ile Yaşam Boyu Sağlık' adlı kitabıyla ezberleri bozan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, etle ilgili bildiğimiz yanlışları anlattı...
En sağlıklı kırmızı et hangisidir?
En sağlıklı kırmızı et; kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunur. Izgarada sade olarak pişirdiğimiz veya yemeklerde kullandığımız kuzu eti, evde yaptığımız kıymalı köfte; sağlıklı bir şekilde pişirilirse kanserojen değildir. Etler yandığı zaman karbonlar meydana gelir ki zararlı ve kanserojen olan da budur.

LAHMACUN SAĞLIKLIDIR

Sakatat yemek zararlı mı?
Sakatatlar hem bol protein içerirler, hem de fiyatları düşüktür. Ayrıca D vitamini ve demir bakımından zengindirler. Özellikle karaciğer ve yürek çok fazla D vitamini içerir. Serbest dolaşan bütün hayvanlarda Omega 3 bulunur. Yani kuzunun böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri ve yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir.
Pastırma, salam ve sosis masum mu?
Ülkemizde en lezzetli yiyeceklerimiz arasında bulunan, doğallığını kaybetmemiş olan kırmızı et çeşitlerinden biri pastırmadır. Ancak salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş şarküteri etleri; fazla miktarda nitrat içerirler. Kızartılarak tüketilen bu etler, kansere neden olur.
Lahmacun ve çiğköfte yememek doğru mu, yoksa ara sıra yenilebilir mi?
Lahmacun yenebilir. Kilo vermek isteyenler bile az miktarda lahmacun yiyebilir. İnce hamuru karbonhidrat, kıyması protein, soğanı, maydanozu ve domatesi ise sebzedir. Lahmacun dengeli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Şanlıurfa usulü bulgurlu çiğköfte de sağlıklı ve lezzetli bir et yemeğidir. Çiğköftenin sağlıklı olmasının sebebi; işlenmemiş olması ve baharatlarla, ince bulgurla yoğrulmuş olmasıdır. Elazığ'ın içli köftesi son derece sağlıklıdır. Dışı bulgurdur; içinde de ceviz, ceviz yağı, soğan ve et bulunur.
Et, gut hastalığına neden olur mu?
Et, kandaki ürik asidi yükseltmez. Gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil, şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır. Yapılan bir araştırma; karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten sonra kalp krizi geçirenlerin, yağlı yemeklerden sonra kalp krizi geçirenlere oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Karbonhidratlı yemekler, aşırı miktarda insülin hormonu salgılanmasına neden olur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Doğal beslenmiş hayvanların kırmızı et proteinleri; kilo vermeyi başlatır, zayıf ve dinç kalmayı sağlar.
Vücuttaki, katabolizma (yıkılma) ve anabolizma (yeni hücre yapımı) gibi fizyolojik döngünün sağlanmasında proteinler başrol oynar.
Et; kasların gelişmesini, yıkılan dokuların yeniden onarımını sağlarlar. Ayrıca sinir dokularının yapımına, gelişmesine yardımcı olur.
Et, antikor yapımını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Et, insülin ve glukagon gibi hormonların ana maddesidir.
Kırmızı et, doğru pişirilirse kolesterolü yükseltmez.

HER GÜN 4-5 KALEM PİRZOLA
Kilo vermek istiyorsanız, her gün dört-beş kalem kuzu pirzolası, dana biftek, bonfile ya da etli sulu yemekleri (hiç olmazsa bir öğünde) korkmadan, suçluluk hissetmeden rahatlıkla tüketin. Kırmızı et, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sık sık hastalanmayı önler.

KIRMIZI ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
Etler ızgara yapılırken önce harlı, sonra ağır ateşte pişirilmelidir. Böylece kabuk yapan etin suyu dışarıya çıkmaz.
Eti haşlama usulü pişirirken, kaynar su ilave edip haşlayın. Böylece etin kendi suyunun, haşlama suyuna geçmesi engellenir. Bu şekilde pişen et daha lezzetli ve besleyicidir.
Etin proteinini artırmak için de içine çeşitli sebzeler ekleyebilirsiniz. Haşlama suyuna kokulu otlardan da ilave edebilirsiniz.
Et, fırında sebze ile birlikte pişirilirse hem yumuşak olur, hem de vitamin kaybetmez.

TARÇIN VE KARANFİL ETE YAKIŞIR

Tencere kebaplarında tarçın veya karanfil kullanılabilir. Karabiber her türlü kuşbaşı ete yakışır. Bazı et yemeklerinde köri ve safran da kullanılabilir.
Kebaplar ve yahnileri; ilk önce biraz yağ ilavesi ile hiç su koymadan, bıraktığı suyu çekene dek kısık ateşte pişirin. Et tek başına pişecekse çok az sıcak su ekleyin. İçine sulu sebzeler katılacaksa suya gerek kalmayabilir.

YARIN: KIRMIZI ET BAĞIMLILIK YAPAR MI?