X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sağlıklı yaşam için hijyenik mutfak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sağlıklı yaşam için hijyenik mutfak

  • Giriş Tarihi: 10.11.2013

Evimizin en temel mekanlarından biri olan mutfağın hijyeni büyük önem taşıyor. Bakterilerin; yiyip içtiklerinizle vücudunuza geçmesini istemiyorsanız, mutfağınızın temizliğine ayrı bir özen göstermelisiniz

Temiz ve hijyenik bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız; kullanılan malzemelerin yüzey özelliklerine, kalitesine ve mutfağın yerleşme planının uygun olmasına dikkat edin. Yabancı parçalar, cam kırıkları, kırık araç gereç, tezgahlardaki çentik ve bütünlüğünü bozan her tür zedelenme ve kırılmanın; temizlik açısından risk oluşturacağını unutmayın. İşte mutfağınızın hijyeni için dikket etmeniz gereken başlıca kurallar:
Mutfakta yiyecek malzemelerini koyduğunuz yerler, yiyeceklerin işlem gördüğü bölümler, artıkların ve bulaşıkların bulunduğu alanlar ve temiz kapları muhafaza ettiğiniz yerlerin birbirinden ayrı olmasına özen gösterin.

ÖNCE SUYLA DURULAYIN
Yerlere dökülen yiyecekleri hemen kaldırın ve zemini temizleyin.
Yemek kaplarını yıkamadan önce, yemek artıklarını temizleyin. Spatula, bulaşık telleri ve fırçalar; bu işlem için kullanılacak araçlardır. Su ile durulama, kirleri daha da azaltır.
Bulaşık makinası, fırın ve ocakların temizliği; geniş yüzeyleri ve yiyecek artıkları ile temasları nedeniyle çok önemlidir. Mekanik temizlikleri, yiyecekler kurumadan önce spatula ve fırça ile yapılır.
Yemek hazırlamaya başlamadan önce ve çiğ et ya da tavuk ürünlerine dokunduktan sonra, ellerinizi 20 saniye süreyle sıcak su ve sabunla yıkayın.
Mutfakta kullandığınız bulaşık bezleri ve süngerler iyi temizlenmezse, birkaç saat içinde üzerlerindeki bakteriler milyonlarca sayıya çıkabilir. Bu nedenle bunların temizliğine ayrı bir özen göstermelisiniz.
Mutfakta kağıt havlu kullanmayı tercih etmeli veya bu amaçla kullanılan bezleri, yüksek sıcaklıkta yıkamalısınız.

BIÇAKLARI DEĞİŞTİRİN

Mutfakta çok sayıda temiz kap bulundurmalı, gıdaların sağlıklı koşullarda hazırlanabilmesi için çiğ ve pişmiş et ve tavuk ürünleri için ayrı kaplar kullanmalısınız. Aksi taktirde çiğ et ve tavuk ürünleri ile bu ürünlerin suyunda bulunabilecek zararlı bakteriler, pişmiş gıdalara bulaşabilir.
Islak mutfak bezleri, bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturacağından; mutfak bezlerini haftada bir çamaşır makinasında sıcak suyla yıkamalı, süngerleri her zaman temiz bırakmalısınız.
Lavaboda biriken yiyecek artıkları nemli ortamda bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam oluşturduğu için, mutfak lavabosunu periyodik olarak klorlu su ya da temizlik maddeleri ile yıkayarak dezenfekte etmelisiniz.
Farklı yiyecek maddelerini kesmek için farklı temiz bıçaklar kullanın.

KESME TAHTASI KULLANIRKEN DİKKAT!
Kullanılan kesme tahtası mutlaka temiz olmalı, kolay temizlenebilmeli ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmalı.
Yemek yaparken kullanılan kesme tahtası, tezgah üstü, tas, süzgeç, bıçak gibi ekipmanlar; sıcak, sabunlu su ile yıkanmalı.
Mümkünse taze tüketilen gıdalar için ayrı, çiğ et, tavuk, balık için ayrı, yenmeye hazır gıdalar (ekmek gibi) için ayrı bir kesme tahtası kullanılmalı. Bu yolla salata gibi pişmeyen gıda maddelerine, çiğ etlerden bakteri bulaşması önlenmiş olur.
İyice aşınmış, yüzeyi bıçak darbeleri almış kesme tahtaları kullanılmamalı.
Yüzeyi gözenekli olmayan plastik, mermer, seramik kesme tahtaları; tahtaya kıyasla daha kolay temizlenebildiği için tercih edilmeli.
Kesme tahtaları; tahtadan yapılmamışsa, sıcak sabunlu su yerine bulaşık makinasında da yıkanabilir.

SÜNGERİNİZİ İHTİYACINIZA GÖRE SEÇİN
Klasik süngerler: Yapışmış, zor kirleri ve lekeli yüzeyleri çabucak ovar ve temizler. Tüm sert yüzeylerde çok iyi sonuç sağlar. Çelik tencere, tava, ızgara, ocak üstü ve farklı sert yüzeylerde kullanılır.
Zor kirler için olan süngerler: İnatçı kirlerin üstesinden gelir, ultra temizlik sağlar. Özel yapısı sayesinde tırnakları korur. Izgara, mangal, fırın tepsisi, ocak gözleri, tencere ve tava tabanları, aspiratör ve fritözün temizliğinde kullanılır.
Çizmez süngerler: Zor kirleri anında temizlerken, hassas yüzeylerde çizmeden etkin temizlik sağlar.
Ovma teli: İnatçı kirleri söker, yapışmış zor kirleri ve lekeli yüzeyleri çabucak temizler. Paslanmaz ve uzun ömürlüdür. Alüminyum/çelik tencere, tava, çaydanlık, fırın tepsisi ve ızgaralardaki is lekelerini, yanmış ve kurumuş yağları kolayca temizler.
Mikrofiber süngerler: Yüzde 100 mikrofiber dokusu ile deterjana gerek kalmaksızın mükemmel temizlik sağlar. Yıkanmaya karşı uzun ömürlüdür.
Banyo süngeri: Özel geliştirilmiş dokusu ile en zor ve inatçı kirleri hızlıca yok eder. Özel tasarımı sayesinde kolayca kavranır. Banyo küvet, armatür, fayans ve lavabo temizliğinde leke bırakmadan mükemmel temizlik sağlar.
Özel süngerler: Selülozik dokusu ile su emiş gücü yüksektir, durulandıktan bir müddet sonra tamamıyla kuruduğu için hijyeniktir, bakteri barındırmaz. Uzun ömürlü ve iz bırakmayan dokusu ile tüm yüzeylerde mükemmel temizlik sağlar.

EL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Gıdalara dokunmadan önce, çiğ et ya da tavuk ürünlerine dokunduktan ya da paketledikten sonra; her seferinde eller yıkanmalıdır. Çiğ et ya da tavuğa dokunduktan sonra yıkanmamış elle tutularak yenilen herhangi bir şey, hastalığa neden olabilir.
Tuvalet kullanımı, bebek bezi değiştirilmesi, hasta bakımı, burun temizliği, aksırma, öksürme, evcil hayvan bakımı sonrasında eller tercihen ılık su ve sabunla en az 20 saniye süre ile yıkanmalıdır.
Elde yara ya da kesik varsa; yara bandı ile kapatılmalı ve yemeklerin hazırlanması sırasında eldiven kullanımı tercih edilmelidir.

BULAŞIKLARI BEKLETMEYİN
Bulaşıkların bir yerden bir yere taşınması ve yıkanmak için açıkta bekletilmesi; mikropların bulaşmasını ve çoğalmasını artırır. Bu nedenle bulaşıklarınızı bekletmeden yıkamaya özen gösterin.