X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Peynir diş çürüklerini önlüyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Peynir diş çürüklerini önlüyor

  • Giriş Tarihi: 29.11.2013 16:54 Güncelleme Tarihi: 29.11.2013 16:55

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karataş, sağlıklı ortamda hazırlanan peynirin, ağız sağlığını önemli ölçüde etkilediğini ve diş çürümelerini önlediğini belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Gıda Mühendisliği ve Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavi Anabilim Dalı işbirliğiyle hazırlanan araştırma, yatmadan önce tüketilen peynirin diş çürümelerini önlediğini ortaya koydu.

Kalsiyum, mineral, protein bakımından zengin olan peynir tüketiminin, ağız ve diş sağlığını da olumlu etkilediği belirtilen açıklamada, özellikle diş çürümelerinde önemli ölçüde koruyucu özelliği olan peynirin, küçük yaştan itibaren çocuklara sevdirilerek, günlük tüketilen besinler arasında mutlaka yer alması gerektiği kaydedildi.

"DİŞLERİMİZİ FIRÇALAYAMADIĞIMIZDA PEYNİR YİYEREK DİŞ ÇÜRÜMELERİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karataş, peynirin, tüketilen diğer gıdaların sindirilmesine yardımcı olduğunu aktardı.

Bir parça peynirin, içerisinde bulunan kalsiyum, fosfor mineralleri, yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri ve suda eriyen B2 maddesi ile asit oluşumunu önleyerek, diş çürümelerini engelleyebildiğini belirten Karataş, "Yaptığımız araştırmalar sonucu, sağlıklı ortamda hazırlanan peynir, ağız sağlığını önemli ölçüde etkilemekte, diş çürümelerini önlemektedir. Peynir tüketimini arttırarak, dişlerimizi koruyabilir, çürümeleri önleyebiliriz. Sağlıklı bir ağız, diş ve kemik yapısı için protein, kalsiyum gibi maddeleri doğru besinlerle almamız gerekiyor. Peynir, içinde barındırdığı tüm maddelerle iyi bir koruyucudur" bilgisini verdi.

Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Çilingir de tüketilen yiyecek ve içeceklerin ağız ortamındaki asit miktarını arttırdığını ve bu asit asit oluşumunun dişin sert dokularının yapısının bozulmasına ve çürüklere neden olduğunu kaydetti.

Yemeklerden sonra peynir tüketilmesinin, içeriği nedeniyle ağızdaki asit oluşumunu önleyeceğini ve tükürük salgısını arttıracağını belirten Çilingir, "Peynirin çürük önleyici etkisinin yanı sıra tükürük salgısını artmasının da çürük oluşumunu önleyici etkisi vardır. Gün içerisinde bulunduğumuz ortamlar nedeniyle diş fırçalamayı ihmal edebiliriz, bu gibi durumlarda bir parça peynir yiyerek diş çürümelerini engelleyebiliriz" ifadelerini kullandı.