X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kanser eden ihmal
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kanser eden ihmal

  • Giriş Tarihi: 25.1.2014 17:03

'Nasıl olsa geçer' diyerek hep ihmal edilen ülser ve gastrit, tedavi edilmediğinde kansere dönüşüyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, mide kanserinin ölümcül olduğunu söylüyor.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz mide kanseri, sağlığı tehdit ediyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, mide kanserinin birçok sebebi olabileceğini belirtirken; tedavi edilmeyen ülser ve gastrit gibi hastalıkların da kansere dönüştüğünü vurguluyor. Prof. Dr. Mocan, mide kanseri oluşumunu şöyle anlatıyor:

ORGANLARA YAYILIYOR

"Kontrolsüz ve hızlı bölünen anormal bir hücrede başlar. Aşırı bölünme ile sayıları artan anormal (kanser) hücreler tümör dediğimiz kitleyi oluşturur. Etraf dokulara ve organlara yayılabilir. Hastalık ilerledikçe uzak organlara yayılıp metastaz dediğimiz kitlelere neden olur." Mide kanserinin belirtileri arasında; ağrı, yanma, şişkinlik, erken doyma, dolgunluk hissi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı yer alıyor. Tümörün midenin girişini tuttuğu olgularda yutma güçlüğü, çıkışını tuttuğunda bulantı ve kusma oluyor. Tanı, endoskopi ile konuluyor. Cerrahi operasyon sonrası kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabiliyor.

RİSK FAKTÖRLERİ

Mide kanserinde risk faktörleri şöyle: Cinsiyet, erkek İleri yaşlarda daha yaygın görülür. Sigara, mideye büyük zarar verir. Alkol Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızarmış yiyeceklerin tüketimi Ailede kanser olması Mide polipleri Helicobakteri enfeksiyon B12 vitamini eksikliği

KORUYUCU KALKANLAR

Turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam yaprağı, asma yaprağı, yeşil sivribiber, karnabahar mide kanserine karşı korur.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz, kestane, kepek ekmeği gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.
Günde 2 bardak yeşil çay içmeniz midenizi korumada etkili olacaktır.
Tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan uzak durun.
Çilekte, kirazda bulunan bileşenler özellikle mide kanserlerinden korumada yardımcı olur.
Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokolide bulunan fenolik asitler kansorejen maddelerin etkisi azaltır ve korur.
Salam, sucuk ve bazı pastırmalardan uzak durmak gerekir. Beklemiş ya da iyi saklanamamış hazır gıdalar yenmemelidir.

ACI DA FAYDALI

Midesinde veya on iki parmak bağırsağında ülseri olmayanlara acılı gıdalar iyi geliyor. Acılı biber kanserden koruyor. O nedenle de Güneydoğu Anadolu'da çok fazla kanser vakası görülmemektedir.

Kaynak: Takvim