X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Mutfaktan eve yayılan temizlik…
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Mutfaktan eve yayılan temizlik…

  • Giriş Tarihi: 8.3.2014

Evin her bölümünün temiz olması çok önemlidir. Ama özellikle mutfağın hijyenine ayrı bir özen göstermek gerekir. Mutfağı ve yemek yaparken kullandığınız aletleri her gün düzenli olarak temizleyerek, hijyenik bir ortam yaratabilirsiniz

Sağlıklı bir hayat sürmek için yaşadığımız yerlerin hijyenik olması şart. Özellikle mutfağın temizliğine ayrı bir özen gösterilmesi gerekiyor. Samsun Medicana Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tuba Kuruoğlu; mutfak temizliği kadar temizlik yapılacak malzemelerinin de hijyenik olması konusunda uyarılarda bulundu…
Gıda güvenliğinde besin maddelerinin hijyeninin önemi kadar, mutfak ve mutfakta kullanılan aletlerin fiziksel özellikleri ve temizliği de önemlidir.
Mutfak duvarları ve yerleri girintisiz çıkıntısız olmalı, tezgah, tezgah arkası ve yerler kir tutmayan, kolay temizlenebilen malzemeden yapılmalı.

DETERJANLI SICAK SU KULLANIN

Mutfakta yemek hazırlama bölümü 'temiz alan', bulaşıkların yıkandığı bölüm ise 'kirli alan' olarak tanımlanır. Bu bölümler arasında; bulaşıkların yemek hazırlanan alana, yemeklik malzemelerin de bulaşıkların olduğu alana taşınmaması gerekir.
Buna göre duvarlar ve raflar gibi düşük riskli bölgelerin temizliğinde sıcak su ve deterjan kullanımı yeterliyken; yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç gereçler, tezgah ve evye gibi yüksek riskli alanların temizliğinde ise sıcak su ve deterjanla temizlik sonrası yüzde 0.1'lik çamaşır suyu ile dezenfeksiyon uygulanmalıdır.
Bunların dışında gerekli durumlarda parlatıcı, yağ çözücü ve lavabo açıcı gibi özel temizlik ürünleri de kullanılabilir.
Mutfak temizliği, çöplerin toplanarak çöp torbasına atıldıktan sonra çöp torbasının ağzının bağlanarak dışarı çıkartılmasıyla başlar.
Tavanda ya da duvarlardaki toz ve örümcek ağı gibi kirler, zemindeki kaba kirler elektrikli süpürge ile alındıktan sonra, tezgah üzerindeki kaba kirler de elektrikli el süpürgesi aracılığıyla alınmalıdır.
Mutfak penceresi, tezgah ya da evye arkası ise öncelikle silinerek temizlenmelidir.
Mutfak dolapları ve çekmeceleri boşaltılmalı, ılık su içerisine kullanma talimatına uyularak belirli bir miktar ahşap temizleyici konulduktan sonra yumuşak bir bez yardımıyla sırasıyla dolap içleri, raflar, dolap kapaklarının iç yüzeyi ve dış yüzeyi silinerek kurulanmalıdır.

DOĞRU BEZLERİ KULLANIN

Dolap içleri belirli dönemlerde, dolap dışları kirlendikçe temizlenmelidir.
Ocak gözleri de ayrıca elde ya da makinede temizlendikten sonra kurutulmalıdır.
Buzdolabı boşaltılarak rafları çıkartılmalı, raflar ve buzdolabının içi deterjan ve suyla yumuşak bir bez kullanılarak silinmeli, durulanmalı ve kurulanmalıdır.
Tezgah üzerindeki mutfak eşyaları alındıktan sonra yumuşak bir bezle, evye ise evye için özel sünger ya da fırçayla deterjan ve sıcak su kullanılarak temizlendikten sonra yüzde 0.1 lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilerek durulanıp kurulanmalıdır.
Çamaşır suyunun miktarı önemlidir; fazla miktarda kullanmak daha iyi temizlik yapmamakla birlikte zararlıdır.
En son yerler, yer yüzey temizleyici ve ılık su kullanılarak temizlendikten sonra durulanarak kurulanmalıdır.
Mutfak araç-gereçlerinin temizliğinde öncelikle yüzeydeki kaba kirler fırça ya da bez kullanılarak suyla uzaklaştırılmalıdır.
Kir ve bakterilerin oluşturduğu film tabakası 60 derece sıcak su ve deterjan solüsyonuyla temizlendikten sonra sıcak su altında durulanmalıdır.
Mutfak temizliği risk gruplarına göre düzenlenerek yapılmalıdır. Risk alanlarına göre kullanılacak bezlerde farklı renkler tercih edilmelidir.

DAVLUMBAZ FİLTRENİZİ 3-4 HAFTADA BİR YIKAYIN
Davlumbazların yüzeyleri çizilmeye karşı hassastır. Bu yüzden tüm yüzeyleri yumuşak süngerli bir bez ve deterjanlı sıcak suyla silinmeli ve daha sonra yumuşak bir bezle kurulanmalıdır.
Eğer davlumbazınız çelik veya alüminyum yüzeyli ise, firmanın önerdiği özel bakım maddeleri ile temizlenmeli. Bu maddeler yumuşak bir bezin üzerine önerilen miktarda koyularak uygulanmalı.
Davlumbaz filtreleri mutfak buharındaki yağ, toz gibi maddeleri tutar ve davlumbazın kirlenmesini önler.
Yağların filtreye yapışmasını önlemek için filtre her üç-dört haftada bir temizlenmeli.
Filtreyi el ya da makinede yıkayabilirsiniz. Elde, hafif deterjanlı sıcak suda bulaşık fırçası ile yıkanmalı. Makinede ise; yağ filtrelerini alt sepete dikey olarak yerleştirerek, 60 derece sıcaklıktaki bir programda yıkanmalı.

OCAĞI HER GÜN TEMİZLEYİN
Et ve et ürünleri işleyen makineler her kullanımdan sonra parçalarına ayrılarak sıcak su ve deterjanla fırçalandıktan sonra yüzde 0.1'lik çamaşır suyunda en az bir dakika bekletilip dezenfekte edilerek durulanmalıdır.
Temizlikte kullanılan tüm bezler, temizlik sonrasında deterjanlı sıcak suyla yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
Bulaşık makinesi filtresi belli aralıklarla temizlenerek, makine yine belirli aralıklarla boş olarak çalıştırılmalıdır.
Ocak, günlük olarak ocak gözleri çıkartılarak deterjan ve sıcak su kullanılarak yumuşak bir bez ya da sünger yardımıyla silindikten sonra durulanarak kurulanmalıdır.