X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 2-6 yaş arası çocukların sıvı kaynağı su olmalı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

2-6 yaş arası çocukların sıvı kaynağı su olmalı

  • Giriş Tarihi: 22.3.2014

Beslenme bilincinin kazanıldığı 2-4 yaş aralığında çocukların edindiği yeme alışkanlıkları tüm yaşamlarında kalıcı olur. Bu nedenle bu yaş aralığında çocuklara, onlar için gerekli besinleri denetmekte fayda var. Sıvı kaynaklarının ise sadece su olmasına özellikle özen gösterilmeli

Çocukların sağlıklı büyümeleri ve gelişimleri için düzenli ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Özellikle artık bebeklikten çıkmış 2-6 yaş arası çocuklarda beslenme bilincinin kazandırılması oldukça önem taşıyor. Bu dönemde gelişen damak tatları tüm yaşantılarını etkileyeceğinden anne-babaların yemek konusunda dikkatli davranmaları ve çocukla inatlaşmamaları öneriliyor. Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, çocuk beslenmesini anlattı…

ZORLAMAYIN

2-6 yaş, çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin geliştiği bir dönemdir. Ancak, sosyal faaliyetler ve çok fazla hareketli olmaları bu dönemi zorlaştırabilir. Bu yaş aralığındaki çocukların inatçı tavırlar sergilemesi de diğer bir olumsuz durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken, çocuğun okul dönemine kadar olan zaman diliminde doğru beslenme alışkanlıklarının oturtulmasıdır. Çünkü bu dönemde gelişen damak tatları ve alışkanlıklar, tüm yaşamlarını etkiler. Bu alışkanlıkları sonradan geliştirmek daha güçtür.
Ebeveynler çocukla inatlaşıp durumu savaş haline getirmemelidir. Çocuğa yemek konusunda seçim hakkı tanınmalı, kendi başına yemesi için izin verilmelidir. Bu şekilde çocukta kendine güven ve bağımsızlık duygusu gelişir. Anne-babaların en büyük hatası, çocukların kendini doyuramayacağı endişesi ile baskı yapmalarıdır. Çocuk yemek yemeyi işkence değil, zevkli bir aktivite olarak görmeli.
Çocukların beslenmesinde öncelikli hedef vücutlarının ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılamak olmalıdır. Bu durum çocuklar için yetişkinlerden daha önemlidir çünkü büyüme ve gelişmeleri devam eder. Bu nedenle çocukların gereksinimleri, şu ürünlerle karşılanmalıdır.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ:
Her gün iki-üç bardak süt veya süt ürünü tüketmelidirler. İster aralarda, isterlerse yemeklerinin yanında süt içebilirler. Tüketilen süt günlük ve pastörize olmalıdır. Bu besin grubu özellikle kalsiyum ve protein bakımından önemlidir.

SEBZE ÇOK ÖNEMLİ
ET VE ET ÜRÜNLERİ:
Çocukların gün içerisinde tüketmesi gereken et miktarı ortalama 100 gr.'dır. Bu durum çocuğun yaşına ve kilosuna göre değişebilir. Tavuk, balık ve kırmızı et; dönüşümlü olarak çocuğa sevdiği şekilde verilmelidir. Vitamin kaybı olmaması için etler kızartılmamalıdır. Bu besinler doğru tüketildiğinde çocuğun demir ve protein ihtiyacını karşılar.

SEBZE VE MEYVELER:
Çocukların genelde en az sevdiği ve aslında onlar için en gerekli olan besin türü sebzelerdir. Hemen hemen bütün vitaminler farklı sebze ve meyvelerde bulunur. Bu nedenle çocuğa sebze-meyve yedirirken mümkün olduğunca çeşitlilik sağlanmalıdır. Ara öğünler için en uygun besinlerse meyvelerdir. Çocuklar her sebze ve meyveyi yemek zorunda değildir. Tıpkı yetişkinler gibi damak tatlarına en uygun olanı seçerler. Her besin grubundan iki-üç çeşit yemeleri yeterlidir.

İYOTLU TUZ KULLANIN
Çocukların sıvı ihtiyaçlarını mümkün olduğu kadar sudan karşılamaları sağlanmalıdır. Son dönemde soğuk buzlu çaylar çocukların en favori içecekleridir. Ancak kafein ve şeker içerdiklerinden dikkat edilmelidir çünkü kolay kilo almalarına yol açabilir. Enerji içeceklerini tüketmelerini önleyerek de çocuğun fazla kilo almasının önüne geçilebilir. Tuz tüketiminde ise, çocukların fazla tuza ihtiyaçları yoktur. Besinlerin bileşiminde tuz olduğundan, yemeklere az tuz konması yeterlidir. Kullanılan tuzun da iyotlu olmasına özen gösterilmelidir. Eğer çocuk çok tuzlu yemeye alışırsa, ileriki yaşlarda yüksek tansiyon riski ile karşılaşabilir.

DÖRT SATTE BİR YEDİRİN
Besinlerin hangi sıklıkta yedirildiği de çocuğun iştahı ve alışkanlıkları açısından önemlidir. Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün, aralarında en az dört saat olacak şekilde planlanmalıdır. Öğle ve akşam yemeği arasında bir de ikindi öğünü oluşturulabilir. Bunun dışında aralarda ellerine su dışında hiçbir içecek ve yiyecek verilmemelidir. Bisküvi ve krakerler, bir sonraki öğün için iştah kapatıcı olabilir ve asıl alması gereken besinlerin yerine geçebilir. Çocuk, sabah veya öğle yemeğinde az yemiş olsa bile dört saat beklenmeli, sonra yemek verilmelidir.

GELECEĞİNE YATIRIM YAPIN
Çocukların gelişimleri için doğru beslenmek önemlidir ancak vücut gelişimleri için spor yapmaları da sağlanmalıdır. Hoşlanacakları spor dallarına yönlendirerek; hem gelişimlerini destekleyebilir, hem de kilo alımının önüne geçebilirsiniz. Çocuğun yaşına uygun sporlar tercih edilmelidir. Çocukluk döneminde edinilen beslenme alışkanlıkları kalıcıdır. Bu nedenle zeminde doğru beslenmek; çocukları uzun vadede hastalıklardan koruyacağı gibi, gelişimleri açısından da önemlidir. Çocuklar için verilen emek onların gelecekleri adına yapılan en büyük yatırımdır.