X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Prostat kanserinde diyetin önemi büyük
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Prostat kanserinde diyetin önemi büyük

  • Giriş Tarihi: 27.3.2014

Prostat kanserli hastalar üzerinde yapılan çalışmalar; aşırı pişmiş et, hamburger, süt ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Eğer kanda PSA düzeyi yüksek çıkarsa bu besinleri yemeyin

Yüksek sıcaklıkta pişirilen yemeklerin yaşlanmayı hızlandırdığı, pek çok kanserde riski ve ölümleri artırdığı kanıtlandı. Bugün yanlış pişirme, yanlış besinler ve ayrıca prostat kanserine yakalanma riskini artıran yeme alışkanlıkları hakkında bilgi vereceğim. Zaten pek çok veriler, prostat kanserinde gıdaların yanlış tüketilmesinin hastalığın ilerlemesine ve ölüme yaklaşıma zemin hazırladığını gösteriyor.

Burada gıda seçimleri, prostat kanserine yakalanmamak açısından son derece önemlidir. Bu, erken prostat kanseri ve metastatik prostat kanserinde koruyucu bariyerler yaratabilir miyiz sorusunu gündeme getirmiştir. Prostat bezinde izola kanser hücreleri, hiçbir belirti vermeden ileri yaşta hastanın aldığı diyet ile hiç ortaya çıkmayabilir. Örneğin; aşırı pişmiş et kanseri fişekleyebilir. Yüksek sıcaklıkta pişirilmiş balık dahil herhangi bir et, risk oluşturabilir. Yüksek sıcaklıkta tavada kızartma gibi pişirme teknikleri, kanserlerin hücre düzenleyici genleri üzerindeki kontrol derecesini azaltır.

HAMBURGER YEMEYİN

2001 yılında bin erkek üzerinde yapılan çalışmada, yüksek ısıda çok pişmiş kırmızı et tüketen erkeklerde kanser oranının yüzde 30 artış gösterdiği ortaya çıkmıştır. Buna karşılık az pişmiş et tüketimi bu kadar agresif bulunmamıştır.
2011 yılında yeni prostat kanseri tanısı konmuş 726 erkekle yapılan çalışmada; sağlıklı erkeklere nazaran hamburger yiyenlerde yüzde 79, işlenmiş et yiyenlerde yüzde 57, aşırı pişmiş et yiyenlerde yüzde 63 oranında bir artış gösterilmiştir.

YUMURTA VE SÜTÜ KESİN

Yumurta ve süt hakkındaki endişeler senelerdir çeşitli çalışmalarda ortaya konmuştur. 2011 yılında açıklanan, 27 bin 607 kişi üzerinde yapılan çalışmada; haftada 2.5 yumurta tüketenlerde 14 yıllık periyotta yüzde 81 prostat kanseri riski gösterildi. Ayrıca prostat kanserli olan hastalarda, kanserinin metastatik yöne dönmesinde riski artırdığı da gösterilmiştir.
2013 yılında, 28 yıl boyunca takip edilen 20 bin 660 prostat kanserli hastada yağlı süt tüketenlerle yağsız süt tüketenler arasında prostat kanseri ile bir ilişki bulunmuştur. Tam yağlı süt tüketimi, kanser ilerlemesini yüzde 117 artırmıştır. Eğer kanserli hastalarda PSA değeri yükseliyorsa; aşırı pişmiş kırmızı et, işlenmiş şarküteri mamulleri, yumurta ve yağlı inek sütü kesilmelidir.

DÖRT MEVVE-SEBZELİ KARIŞIM

Prostat kanserinde bitkisel yaklaşım, ön planda olan bir tedavi yaklaşımıdır. İngiltere ve Amerika'nın ortak bir çalışmasında, dört meyve ve sebze karışımının PSA'yı yüzde 57 oranında düşürdüğü gösterilmiş ve bu gıda takviyesi dört ay evvel kapsül olarak piyasaya verilmiştir.

OMEGA 6 DEĞİL OMEGA 3'Ü SEÇİN
Düzenli olarak bitkisel gıdalar üzerine yönelmek, Omega 3 yağ türü ihtiva eden balıklar tüketmek, Omega 6 ve doymuş yağı yüksek miktarda içeren diyetlerinden kaçmak önemlidir.
Amerikan halkı Omega 3 yerine 25 kat fazla Omega 6 tüketmektedir. Omega 6; kızarmış gıdalar, margarin, salata sosu, mayonez, bazı fındık ezmeleri gezmeyen kümes hayvanlarında ve domuz etinde fazla miktarda bulunabilir.