X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bitkilerin gizemli dünyası
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bitkilerin gizemli dünyası

  • Giriş Tarihi: 3.4.2014 12:48

Yaz geliyor diye çok mutluyuz ama şu dönem aslında kendimize de en çok dikkat etmemiz gereken dönemlerden biri. Çünkü hava durumu değişken, bahar alerjisi olanlar için yavaş yavaş sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Bu dönemde soğuk algınlığından korunmak için, havasız ve kalabalık ortamlarda çok fazla bulunmamak ve hava koşullarına uygun giyinmek, bunların yanında iyi beslenmeyi ve bitkisel ürünlerden destek almayı unutmamak gerekiyor.

Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ece Günay Akkuş, önemli bilgiler verdi.

İyi ve dengeli beslenme eşittir güçlü immün sistem. Bağışıklığınız kuvvetli olursa, mevsimsel görülen bazı rahatsızlıklara karşı (nezle, grip, allerjiler) ve diğer sağlık problemlerinden kanser veya anormal hücre gelişimlerine karşı dirençli olursunuz.

Enfeksiyonlara karşı kendinizi korumak ve bağışıklığınızı arttırmak için beslenme planınızda olması gerekenler;

–Protein: Vücudunuzun savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Deniz ürünleri, yağsız et , kurubaklagiller, yumurta ve kümes hayvanları protein içerir.

–Vitamin A: İmmün sistemin güçlenmesine yardım eder . Cildi koruyarak, ağız, mide ve barsak sistemindeki dokuların harabiyetini önleyip, güçlendirerek enfeksiyonlara karşı korur. Vitamin A kaynakları, tatlı patates, havuç, ıspanak, kırmızı biber, kayısı ve yumurta sarısı, balık, karaciğer, böbrek, yağlı süt. Diyetteki yağ da, A vitamininin vücuda alınmasında önemli bir etmendir. Karotenleri içeren sebze ve meyveler ya yağ bulunan bir yemekle ya da yeterli miktarda yağ eklenerek tüketilmelidir.

–Vitamin C: Antikor oluşumunu uyarır ve bağışıklığı arttırarak enfeksiyonlardan korur. C vitamini kaynakları mutlaka diyette yer almalıdır. Turunçgillerden portakal, greyfurt, mandalina, kuşburnu, maydanoz, ıspanak, karnabahar, kımızı biber, papaya, çilek, domates suyu veya C vitamini takviyesi yapılmış tahıllar.

–Vitamin E: Antioksidant gibi çalışır. Serbest radikalleri nötralize eder ve bağışıklık sistemini arttırır. Hiperkolesterolü olan hastalarda serum kolesterol düzeyini düşürmek için E vitamini önerilmektedir. Vitamin E ile zenginleştirilmiş tahıllar, ayçiçek çekirdeği, badem, ayçiçek yağı, fındık, fıstık ezmesi veya ıspanak E vitamini içerir.

–Çinko: İmmün sistemin düzenli çalışmasını sağlar. Yaraların iyileşmesine yardım eder. Çinko , yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt, tam tahıl ürünleri, kuru fasulye ve fındıkta bulunur.

–Diğer önemli vitamin ve mineraller: Vit B6, folik asit, selenyum, demir ve prebiyotik – probiyotikler immün sistemin güçlenmesine yardımcı olur.

BİTKİLERİN FAYDALARI

Ekinezya: Nezle ve soğuk algınlığından korunma ve tedaviye yardımcıdır. Sıvı şeklinde olan ekinezya ürünleri tercih edilmelidir.

Umckaloaba: Bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığı tedavisinde mikroorganizmalar üzerinde antibiyotiğe benzer etki gösterir. Yaş gruplarına göre kullanım dozu değişir.

Sarımsak: Kanın antioksidant kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler. Sarımsağın etkili olabilmesi için allisin'in oluşması gerekiyor, bunun için sarımsağı bütün olarak değil, ezerek kullanın.

Kuşburnu meyvesi: C vitamini bakımından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Tam kurutulmuş meyvelerin yarı kurutulmuş meyvelere oranla daha yüksek C vitamini içeriği bulunmaktadır.

Çörek Otu: Hz. Muhammed çörek otu için ' Ölümden başka her derde devadır ' demiş. Mümkün olduğunca pişirmeden yemek lazım. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek de tüketilebilir.

Adaçayı: En önemli uygulama alanı, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi durumlardır. 2-3 poşet tıbbi adaçayını 150 ml kaynamış içme suyunun içerisinde 5-10 dk bekletiniz. Boğazınızın dayanabileceği sıcaklığa gelince gargara yapınız. Günde 6-8 defa.

Soğuk algınlığından korunmak için size önerim:

–Kekik yaprağı
–Adaçayı yaprağı
–Kuşburnu meyvesi
–Tıbbi nane yaprağı
–Echinacea tentürü ( 1-2 damla )
–Zencefil kökü, taze rendelenmiş

Zencefil ve kuşburnu kaynar su içerisinde 10 dakika kaynatılsın. Daha sonra kaynamış olan karışımı ocaktan indirdikten sonra üzerine diğer bitkilerinizi ekleyip 15-20 dakika demleyin.

Günde 2 defa içilebilir. (Herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmaması için, herhangi bir ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktorlarını bilgilendirmeleri, daha sonrasında tüketmelerini öneririm.