X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 6 besinle baharda şifa bulun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

6 besinle baharda şifa bulun

  • Giriş Tarihi: 21.5.2014

Çilek, kuşkonmaz, enginar, ıspanak, mango ve pancar; baharda tüketilmesi gereken besinler arasında. Enginar karaciğer ve kalbi koruyor. Çilek ise antioksidan özelliğine sahip

Yiyecekleri mevsiminde tüketmek hem çevresel açıdan, hem de sağlık için en mantıklısıdır. Yerel olarak yetiştirilmiş mevsimlik gıdaları tüketmek en taze ürünleri yediğimiz anlamına gelir. Ayrıca bir mevsimde yetişen ürünler, vücudun o mevsimde en çok ihtiyaç duyduğu maddeleri içerir. Örneğin sulu, potasyum zengini meyvelere; sıcak bir yaz gününde, kışın ortasından çok daha fazla ihtiyaç duyarız. Yaşanılan yer bakımından bu mevsimde yetişen sebze-meyveler değişiklik gösterebilir ama ürünleri mevsiminde tüketmek gerekir. BSG dergisi, bahar aylarında yetişen en faydalı ürünleri araştırdı...

ÇİLEK


Çok kısa olsa da çilek mevsimi herkesin favorisidir. Yerel olarak yetişmiş lezzetli çilekler, C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini hem antioksidan etkisine sahiptir, hem de bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Ayrıca çilekte folik asit bulunur. Folik asit; hamilelikte alındığında nöral tüp kusurlarını engeller ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu bir rol üstlenebilir.

ENGİNAR


ENGİNAR, karaciğer için çok faydalıdır. Böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan enginar; böbrek kumlarını döker ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca kandaki şeker oranını ayarlayıp kolesterolü düşürür. Kalp-damar sağlığını korumakta da etkili olan enginar; bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Enginar; meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Hücrelerin yıpranmasını engelleyen enginar, yaşlanmanın etkilerini azaltır. Her derde deva enginarın diğer faydaları ise şöyle: Romatizma şikayetlerini azaltır, ishali keser ve ter kokusunu giderir.

PANCAR

PANCAR hem kökü, hem de yaprakları yenilebildiği için iki kat işe yarar. Canlı bir rengi olan pancar kökü; antioksidanlar açısından çok zengindir ve karaciğer temizlenmesi için yardımcı olabilir. Pancar yaprakları ise A ve K vitamini açısından zengindir. A vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir, K vitamini ise kanın pıhtılaşması için mecburidir ve kemik sağlığında önemli rol oynar. Pancar; fırında, salatanın üstünde veya suyu sıkılarak lezzetli bir şekilde tüketilebilir.

KUŞKONMAZ


YEREL olarak yetiştirilmiş yumuşak kuşkonmazın lezzet ve besleyicilik açısından rakibi yoktur. Kuşkonmaz; folik asit, A vitamini ve demir içerir. Kuşkonmaz; buharda pişirilebilir, sote yapılabilir veya fırınlanabilir.

ISPANAK

ISPANAĞI her mevsimde bulmak mümkün olsa da yerel bir çiftçiden alınmış veya tarladan toplanmış ıspanağın yeri başkadır. Ispanak; klorofil açısından zengindir ve iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini çoğu insanın beslenmesinde eksik kalan güçlü bir antioksidandır.

MANGO

TROPİK bir meyve olan mango; mükemmel bir tatlıdır ve tatlıya en düşkün kişileri bile tatmin eder. C vitamini ve niyasin açısından çok zengindir. Niyasin; tüketilen yiyeceklerden enerji elde etmek için zorunlu olan bir B vitamindir ve kansere karşı koruyucu bir rol üstlenebilir.