X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 8 çeşit yiyecek ile iştahınızı dengeleyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

8 çeşit yiyecek ile iştahınızı dengeleyin

  • Giriş Tarihi: 9.7.2014

Ramazan'da uzun saatler bir şey yemeden iştahımızı nasıl kontrol edebiliriz? Karpuz, yulaf, çorba ve yumurta gibi yiyecekler size bu konuda yardımcı olabilir

Ramazan ayında, beynimizin yönettiği açlık-tokluk hisleri arasındaki denge bozulur. Günün büyük bir bölümünde midemiz boş kalacak ve vücudumuzun besine ihtiyacı olacaktır. Size iftardan sahura yiyebileceğiniz, gün içerisinde açlığınızı daha kolay kontrol edecek sekiz çeşit yiyecek önereceğim. Bu sekiz çeşit yiyecekle hem vücudunuzu sağlıklı besinlerle besleyecek, hem de ertesi günkü açlık hissini azaltabileceksiniz...
1 Karpuz-Elma:
Elma, karpuz ve kavun yüksek miktarda su içeren meyveler olup kalorileri de oldukça düşüktür. C vitamini, potasyum, magnezyum ve likopenin de çok iyi kaynaklarıdır. İftar ile sahur arasında hem su ihtiyacınıza destek olacak, hem de düşük kalorili alarak sıkı doygunluk sağlayacak bu meyvelerden büyük bir kase karıştırarak yiyebilirsiniz.
2 Kuru baklagil:
İftar sofranızda her gün muhakkak mercimek, nohut, kuru barbunya, kuru fasulye veya kuru iç bakla bulundurun. İftar sofranızda salatanızın üzerine bol haşlanmış mercimek veya nohut ekleyin.
3 Yulaf:
Size önerim; haftada en az iki-üç kere sahur öğününüzde, bir kasede dört-beş yemek kaşığı yulafı alabildiğine az yağlı sütle karıştırın. Üzerine çok az tarçın serperek bol taze meyve doğradığınızda iftara kadar susamadan tok kalabileceksiniz.
4 Çorba:
Sahur veya iftar öğünlerinize bir kase çorba ile başlayabilirsiniz. Pratik olarak hem zamandan tasarruf edeceğiniz, hem de yapımı kolay olan paket çorbaları da rahatlıkla kullanabileceğinizi hatırlatmalıyım.
5 Acı çikolata:
Birçok araştırma, bitter çikolata tüketenlerin açlığı tetikleyen ghrelin adlı açlık hormonunu bastırdığını ve diğer tatlı yiyenlere göre daha geç açlık sinyallerinin vücutta oluştuğunu gösterir.
6 Badem:
İftarda yemek ardından yiyeceğiniz bir avuç kadar badem ve ceviz, aşırı yemek yemeyi önleyerek hızlı doyuma ulaştırmayı sağlamaktadır.
7 Yeşil Çay:
Yeşil çayın içinde bulunan aktif maddelerin, acıkmamıza neden olan dopaminin kırılmasını engellediği belirtilmiştir. Bol buzlu yeşil çay içerek hem susuzluğunuza, hem de uzun sürecek açlığa savaş açmış olursunuz.
8 Yumurta:
Yüksek protein içeriği sayesinde yumurtanın açlığı bastırma üzerinde etkisi kuvvetlidir. Sahur öğününde iki yumurtalı bir menemen, sizi gün içerisinde oldukça tok tutar.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ

Soğuk çorba tarifimle hem tok kalacak, hem de metabolizmanızı hızlandıracaksınız. Böylelikle zinde bir oruç geçirebileceksiniz. Sahurda menemen veya kepekli tostunuzu yemeden önce tüketmenizi öneririm.

MALZEMELER
1 paket çabuk mercimek çorbası
Yarım havuç
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı taze bezelye
1 çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI
paket mercimek çorbasını sıcak su ile çorba kıvamında hazırlayıp soğumaya bırakın. Soğuyan mercimek çorbasını; havuç, yoğurt, taze bezelye ve pul biber ile mutfak robotunda iyice çekin. Üzerine ince kıyılmış taze maydanoz serperek servis edin.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU

Soya , Asya kıtasında bol miktarda yenen baklagillerdendir. Birçok farklı yemek tarifinde de bolca kullanılır. Orijinal fasulye olarak taze ya da kuru formunda olduğu gibi dünyada en çok soya sütü ya da soya eti şeklinde tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar; soya tohumunun temelinde bulunan yüksek omega 3 yağ asidi ve kaliteli yüksek bitkisel protein sayesinde, sağlık üzerine olumlu etkilerinin azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtmektedir. Kanserden koruyucu, kolesterol düşürücü etkisi gibi birçok hastalık açısından tedavi edici nitelikte olan soyalı ürünleri hem iftarda, hem de sahurda yemenizi öneririm. Soya etli ya da kıymalı mercimek, yanına cacık ve pide, tavuk suyuna şehriye çorbası, tavuk kuşbaşılı soya fasulyesi ve pide gibi mönüleri orucunuzu açarken kullanabilirsiniz. Soya ürünleri ile ilgili bazı endişeler söz konusudur. Genetiği değiştirilmiş tohumların vücutta olumsuz etkilerini kanıtlayan bir sonuç bugüne kadar yayınlanmamıştır. Net bir kanıt olmasa bile hamile, emziren veya hamile kalmayı düşünen kadınların soyalı yiyeceklerden uzak durmalarını öneriyorum.